Безумията, които не виждаме | webcafe.bg
Webcafe

Безумията, които не виждаме

Ясен Бояджиев, DW
26.02.2013, 07:18 (обновена 26.02.2013, 17:24)
протест

Снимка: © sofia photo agency

България ври и кипи. Тресе се страшно вече дни наред. А в суматохата се раждат едни безумия, които май никой не вижда. Само че ако продължим да ги игнорираме, ще стане наистина лошо.

Корените на политическата криза в България са в бедността и отчаянието - икономическото положение на критично голяма група хора е толкова лошо, за толкова продължителен период от време, при толкова слаби перспективи за скорошно подобряване, че е станало нетърпимо. В такава ситуация на човек му се струва, че няма какво да губи. И всяка промяна му изглежда добра. Но това, че търпението е изчерпано, съвсем не означава, че положението не може да стане още по-лошо. Напротив - може, и то много бързо.

Къде го чукаш, къде се пука

Когато иска или предлага едно или друго политическо решение, човек трябва да има ясна представа какви ще са икономическите последици от него. В това отношение нещата не са толкова прости, колкото изглеждат понякога. Макар и изтъркана, в случая е напълно приложима поговорката „Къде го чукаш, къде се пука". Ето някои от най-очевидните примери в днешната ситуация:

Протестите и оставката на правителството, още преди дори да бъде подадена, предизвикаха буря на фондовата борса, в която десетки български компании, даващи стотици хиляди работни места, загубиха значителна част от пазарната си стойност. Което сумарно означава многомилионни загуби за хиляди притежатели на акции - и големи, и съвсем дребни.

На международните финансови пазари пък рязко скочиха т. нар. застраховки срещу фалит на държавата, отразяващи инвеститорската оценка на риска. Което пък рано или късно се отразява върху цената на финансовия ресурс за банките и фирмите. Иначе казано - води до вдигане на лихвите.

На протестиращите, разбира се, не им е до тези неща, макар те да са от съществено значение за икономиката на страната, която обитават. Но да ги оставим настрана и да видим онова, което би се усетило съвсем непосредствено.

На първо време като известно облекчение би се усетило обещаното от вече намиращия се в оставка премиер осемпроцентно понижаване на регулираната от държавата цена на електроенергията за домакинствата. Тази цена се формира като средно аритметично от цените на енергията от различни електростанции, включени в т. нар. енергиен микс. Сега се канят да свалят тази цена, като извадят от микса три ТЕЦ-а, чиято енергия е относително по-скъпа заради направените от тях инвестиции в опазващи околната среда инсталации. За сметка на увеличаване на дела на относително по-евтината енергия от „Козлодуй". Тази операция обаче би предизвикала верижна реакция от твърде неприятни ефекти.

Плочките на доминото

Най-прекият ефект ще е за споменатите три ТЕЦ-а. Изваждането им от регулирания пазар ще ги изпрати на свободния. Заради цената на произвежданата от тях енергия обаче продажбите им там драстично ще намалеят. Те няма да могат да изплащат взетите заради инвестициите си кредити и накрая няма да е чудно, ако спрат. Последиците от това ще са катастрофални най-напред за семействата на хилядите работещи в тези централи, но и за цели градове - за Бобовдол и за Гълъбово, например. За да си представим ситуацията, е достатъчно да си припомним какво стана преди две години в Гълъбово заради опасността от затваряне на ТЕЦ „Брикел", в който работят 2 хиляди души. И който, на всичко отгоре, отоплява целия град.

С това обаче верижният ефект от евентуалното спиране на тези три централи не се изчерпва. Те работят с български въглища, тъй че неизбежно биха последвали големи затруднения за много от минните предприятия и хилядите работещи в тях. Само спирането на ТЕЦ „Бобовдол" би засегнало около 5 хиляди миньори. За да си представим възможните последици, е достатъчно да си припомним миньорската стачка от миналата зима.

Следващото звено във верижната реакция ще е АЕЦ „Козлодуй". Увеличаването на дела й в енергийния микс означава, че почти цялата произведена от нея енергия ще се продава на регулирания пазар на цена, която е дори под себестойността. Това ще лиши централата от приходите й от продажбите на свободния пазар - за миналата година те възлизат на 150 милиона лева. Което пък ще означава декапитализация, замразяване на жизненоважните проекти за удължаване лицензите на двата блока на централата и липса дори на средства, необходими за гарантиране на безопасната й работа. При тези обстоятелства няма да е никак учудващо, ако скоро се наложи цената на тока да бъде повишена, за да се предотврати фалит на АЕЦ „Козлодуй".

Но и с това утрешните ефекти от днешното поевтиняване на тока за домакинствата не се изчерпват. Разместването на балансите между регулирания и свободния пазар неизбежно ще доведе до значително повишаване на цената на тока за индустрията и на енергийните й разходи. Което за нея ще означава свиване на производството, продажбите и работните места. А за всички останали - по-високи цени и по-висока инфлация.

Историята с ЕРП-тата

Подобен, ако не и по-неприятен и при това съвсем непосредствен, ще е ефектът от евентуалното реализиране на най-разнообразните идеи за прогонване на т. нар. монополисти - ЕРП-тата. Да видим до какво ще доведе това - като оставим настрана факта, че това прогонване нито ще е справедливо, тъй като не в тях е причината за високите ни сметки, нито пък ще доведе до намаляване на цените. И че гневът срещу ЕРП-тата и набеждаването им като главен „виновник" са най-вероятно подклаждани от желанието да бъдат изместени, а бизнесът им да бъде иззет от други, засега анонимни играчи.

За да бъде приложен на практика най-„безобидният" вариант, за който се говори - отнемането на лицензите на тези дружества, най-вероятно ще трябва да бъдат нарушени както българското, така и европейското законодателство. Тази санкция засега изглежда несъразмерна на повдиганите срещу тях обвинения, които при това не са доказани, поради което най-вероятно би паднала в съда. Но даже нищо да не се случи, дори само приказките за отнемане на лиценза вече създават проблем. ЧЕЗ, например, е публична компания, чиито акции се търгуват на само на българската борса. Само заради словесните заплахи срещу нея цената на тези акции претърпя срив, загубите от който се измерват с много милиони. Впрочем, загубите са не само за ЧЕЗ, но и за притежаващите част от капитала на компанията български пенсионни фондове, на които разчитат хиляди бъдещи пенсионери. Ако този проблем бъде отнесен в съда, той може да ни струва доста скъпо.

Непосилно скъпо, но вече в милиарди, би струвал и вторият охотно споменаван вариант - държавата да изкупи активите и бизнеса на тези дружества. За това обаче пари няма, нито пък има откъде да се вземат, тъй че този вариант е невъзможен.

Като няма пари, ще ги вземем без пари, казват някои. Това е третият вариант - национализацията. Изглежда абсурдно, но явно при днешното състояние на някои от политиците и на т. нар. гражданско общество не е излишно да се каже какви биха били последиците. Най-видимите са пълна изолация в Европейския съюз, тежки глоби от съда на Общността и спиране на еврофондове. Както и паническо бягство на капитали и пълна инвестиционна изолация на страната.

Дългият списък на безумните идеи

Нито един от общите и личните ни материални проблеми не може да бъде решен без икономически растеж. А за страна като България растежът е невъзможен без външни инвестиции. Заради политическата криза обаче растежът и инвестициите вече са застрашени. Прилагането и дори само говоренето за идеи като национализацията води директно към тотален хаос, към икономическа и финансова катастрофа, чиято цена дълго ще плащаме.

А списъкът с подобни, витаещи във въздуха безумни идеи е дълъг и ще нараства още повече с наближаването на изборите. Като, например, поемане на властта от някакви анонимни инициативни комитети, разваляне на действащи договори, заобикаляне на действащото законодателство и конституцията и всевъзможни екзотични „нови политически модели".

Всеки момент очаквам в списъка с „враговете на народа" да бъде вкаран и валутният борд; всеки момент очаквам да се чуят вечните заинтересовани глашатаи на неговото премахване. А на стартовата линия вече нетърпеливо загряват и едни други заинтересовани - защитниците на АЕЦ „Белене". Впрочем, защо никой от днешните протестиращи не се сеща за тази най-голяма и най-скъпа лъжа в енергетиката ни?

DW.de

Oще: икономика  криза  политическа криза  протести  сътресения 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

129 peta_wawa | 27.02.201322:00

Ейй, Ончо, сега за ЕРП-тата пък си се загрижил, само 15% от сметката взимат горките. Така е, но на сметката отгоре се мъдри тяхното лого. Както тука един човек казва, "не че нещо, аз просто питам" Усмивка, та и народа съвсем наскоро научи че ерп-тата така мизерстват с 15% и още асимилира информацията. И идват разни мисли в този ред, не може ли, аджеба, просто още малко информация да получим за като как работят нещата в държавата, я виж колко е ползотворно. И си мислим, защо ЕРП-тата, фирми с бизнес в мнооого държави, позволяват така държавата да им бърка в г.. сметките и надписва както дойде? Не трябва ли да се погрижат за репутацията си за да имат изрядни платци? Няма как да не са знаели че те ще са на върха на копието на народното недоволство, това ли им е решението на проблема - само 15% са за нас? Не, не е това. Ще има още подобрения. Ще видим резултата от старата поговорка "Думам ти ЕРП, сещай се снахо!" И още правилни изводи ще си извади който там трябва, и ще върне леко цените на следващото прогнозитано стъпало, което обществото може да плати с нежелание, но без да излиза на улицата. С което може би за съжаление жаждата за опознаване на държавните дела ще се уталожи.
Какво е следващото - водата? Някой извади преди време прогноза за цената на водата, която домакинствата можели да поемат. Такова е ценнообразуването за съжаление, когато няма конкуренция.
В Канада имаше як монопол при мобилните оператори, но напоследък го пробиха и цените поспаднаха. С писма до местните представители в парламента и съответно заведени дела в съда населението успя да ги осъди и да махнат такса достъп до мобилната мрежа, мисля някъде 5.75 на месец беше. Иска се постоянство и вяра че как живеем зависи по малко от всеки. Защото е така.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

128 еднажена | 27.02.201321:29

Ако на някого му се чете ,препоръчвам "Тайните протоколи" на Никола Николов.

http://chitanka.info/book/4471-tajnite-protokoli
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2013, 20:54

127 Vladimir Vladimirov | 27.02.201321:01

Виж как говори и се сети кой му плаща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

126 Bichkiiata | 27.02.201320:59

Абe по-надолу се зачетох за тов как изглеждат сметките за тока в България, че реших да ви пусна как изглеждат в Квебек , няма никакви подразбити компоненти съставящи крайната цена , а само една :
http://www.hydroquebec.com/rates/facture/tarif_m-f.html

Вон

Къде добре дошъл!

пп
таз тлъста гадина на автара ти да не е "канадска улична превъзходна"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

125 Ben Dover | 27.02.201319:52

Добре сте си вие.При мен от 2 месеца е страшна скука и вече полудявам.Подозирам,обаче,че е затишие пред мощна и стабилна дрискавична буря Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

124 NannyOgg | 27.02.201319:46

@ Von Bl
Друго да Те попитам: Как си Нани? Има ли работа, а? Мен ме смляха буквално Тъжен Пък и до триончето ходих,пък ме валя сняг,пък там пиенето скъпо и пре-скъпо! Много щастлив Много щастлив Много щастлив Добре, че набарах при сакуочите селище на "натуралисти" такива дето живеят по стандарт от 18 век и си купувах половинка царевично за 23 долара......а родата пита: Къде тръгна в такова време Такива работи Нани, нищо сериозно и ангажиращо?

Добре съм, но не съвсем. И да, за съжаление има много работа - съжалението не е, защото ме мързи, а защото работата е кофти, в съвсем общ план. Хубаво е, че си щастлив и харчиш парици за душевна почивка /23 долара за половинка? Смее се /, обаче бива да ни навестяваш и тук, фром тайм ту тайм, както е модерно да се казва Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

123 паяка | 27.02.201318:17

"Мен ме смляха буквално Пък и до триончето ходих,пък ме валя сняг,пък там пиенето скъпо и пре-скъпо! "

Нали не си смлян от бой? Смее се А пък знаем, че си умираш за сняг, значи кефа е бил голям. Е това със скъпото къркане е било за компенсация - да не се спукаш от кеф. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

122 Von Bl | 27.02.201317:55

За кратко Нани съм тук Ща схрускам Определено знаем, защо семейство "Ачмонек" ги определяме като платени драскачи? Просто не отговарят на нито един директен въпрос и не стоят зад своето мнение Много щастлив Друго да Те попитам: Как си Нани? Има ли работа, а? Мен ме смляха буквално Тъжен Пък и до триончето ходих,пък ме валя сняг,пък там пиенето скъпо и пре-скъпо! Много щастлив Много щастлив Много щастлив Добре, че набарах при сакуочите селище на "натуралисти" такива дето живеят по стандарт от 18 век и си купувах половинка царевично за 23 долара......а родата пита: Къде тръгна в такова време Чуди се Такива работи Нани, нищо сериозно и ангажиращо?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

121 NannyOgg | 27.02.201317:29

@ Von Bl
Ако желаеш наистина да смажеш кавала с" домашен сапун" направи просто едно малко капиталовложение в град Пещера? Нещо от рода на почерпка плюс търся сериозна фирма да ми ушие около 200 чифта чехли????

Заради точно такива коментари, с особеностите на домашните чехли, оцветяваш форума и липсва присъствието ти. Усмивка Колкото и да съм спорила с теб, когато ми е била различна позицията, заради това ми липсваше и на мен, съвсем чистосърдечно и се радвам, че си отново тук Усмивка Ако не друго, поне мога да поспоря с интелигентен човек, без излишности. Ако пак не е станало ясно - велкъм бек Усмивка. Този форум, на мен поне, е интересен най-вече с различностите /в това число и тезите и мненията на Оня и Деуин, както и на много други, не знам по каква причина винаги остро ги низвергвате като платени и прочие/.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

120 Klient | 27.02.201317:27

На фона на всичката наглост която се рее из ефира и страниците на медиите това тук е уникално безочие. Без да правя дълъг анализ на тази уникална простотия която изчетох ще кажа какво разбрах :
1. значи да си траем и храним монополите, щото разбираш ли давали работа на хората. Не че парите които дават не си ги прибират после пак същите монополи, но ей така да става оборот, че и да има данъци за държавата !
2. трябва да ме е грижа за фондовата борса, т.е. онези които правят пари от въздуха и са основните виновници за последната икономическа криза от която няма да излезем скоро !
3. Ако някой приятел на властимащите построи завод или каквото и да е там, произвежда продукт неконкурентен на пазара, прокара си лобисткото законче и хоп ние ще трябва да му купуваме продукта, щото разбираш ли, осигурил е работни места !!!

Уникална глупост !!!

П.С. Преди време имаше статия в нета как на г-н Ковачки са му прекратили приватизационни договори в Сърбия. Та да попитам автора сърбите фалираха ли, има ли ги още ?!
   

оценка

+0 -0