Корпоративна революция | webcafe.bg
Webcafe

Корпоративна революция

Webcafe.bg, по Les Echos
10.03.2013, 22:43 (обновена 13.03.2013, 20:18)
Томас Миндер

По примера на Швейцария, Европейската комисия се кани да предложи мерки за ограничение на бонусите на мениджърите на търгуваните на борсата дружества. Избирателите в страната дадоха своето еднозначно одобрение за популярната инициатива срещу прекалено големите корпоративни компенсации, стартирана от Томас Миндер, предприемач от Шафхаузен

Швейцария е на път да се превърне в световен защитник на акционерната демокрация.

Избирателите в страната дадоха своето еднозначно одобрение за популярната инициатива срещу прекалено големите корпоративни компенсации, стартирана от Томас Миндер, предприемач от Шафхаузен. 68% от гласовете на референдума на 3 март подкрепиха решението, а всеки местен кантон постигна поне обикновено мнозинство в подкрепа на новия закон.  

Предварителните изследвания демонстрират, че официалният текст на предложението е успял да убеди повечето швейцарци дори преди т.нар. "ефект Васела"

Три седмици преди референдума стана ясно, че президентът на фармацевтичната компания Novartis Даниел Весела се кани да получи компенсация на стойност от 72 милиона швейцарски франка (около 75.3 милиона долара) към момента на освобождаването на поста. Неговият отказ да приеме огромния "златен парашут" обаче се оказа недостатъчен да усмири общественото недоволство.

Изоставайки години наред от съседните държави по отношение на корпоративния надзор, сега Швейцария се е запътила към истинска революция и е готова да се превърне в надежден пример за акционерна демокрация.

Всяка година акционерите ще трябва да одобряват заплатите както на висшето ръководство, така и на борда на директорите на компаниите. Също така, членовете на борда ще трябва да бъдат ежегодно преизбирани (до този момент мандатът им продължаваше три години) на индивидуалана основа.

Риск от затвор за мениджърите, които си раздават обилни бонуси


Ще бъде наложена забрана както върху "златните парашути" при напускане на компанията, така и при подписването на бонуси. Ако нарушат тази забрана, директорите на компаниите подлежат на съдебно преследване, което може да доведе до три години затвор или глоба в размер на шест годишни заплати.

Законът е изключително обвързващ, тъй като текстовете от него ще бъдат добавени към швейцарската конституция, която е променяна много рядко.

"Радвам се, че тази битка приключи," заяви Томас Миндер пред немскоговорящата швейцарска телевизия SRF.

Миндер, или както го наричат още, "Робин Худ на швейцарския корпоративен свят" стартира своята кауза през 2002 г., след ликвидирането през 2001 г. на SwissAir и скандала за бонуса на стойност 12.5 милиона швейцарски франка ($13.2 милиона), отпуснат на бившия изпълнителен директор на Nestle Марио Корти.

Компанията на Миндер Trybol, която е част от козметичната индустрия, е един от подизпълнителите на авиокомпанията и навремето й е било отказано плащане от фалиращите SwissAir.  

Краят на битката обаче бележи началото на нова, касаеща начините за задействане и прилагане на тази инициатива

Федералният съвет на Швейцария разполага с една година, за да наложи специфичните условия, при които ще бъде извършено гласуваното изменение на конституцията. Обикновеният законодателен процес отпадна от плановете, тъй като парламентът не успя да постигне консенсус за индиректно контрапредложение.

"Знаем какво разделение съществува между фракциите в парламента," коментира Миндер. "Федералните камари преговаряха с години за инициативата и нейния контраплан, преди той въобще да бъде представен на гражданите".

И Европейската комисия се кани да приложи швейцарския опит

Насърчена от швейцарския референдум, Европейската комисия (ЕК) също възнамерява да ограничи заплатите на ръководителите на всички дружества, чиито акции се търгуват на борсите в ЕС. Новината дойде от интервю в германския Frankfurter Allgemeine Zeitung на еврокомисаря за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние.

"За всички предприятия, чиито акции се котират на борсата в Европейския съюз (ЕС), акционерите ще трябва да решават за равнището на заплатите, включително за златните парашути (големи компенсации при напускане на поста)". При това възнагражденията ще трябва да бъдат по-прозрачни", посочва Барние пред германското издание.

"Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика", аргументира се той. "Компаниите не бива да бъдат щанд за самообслужване на мениджърите. Ето защо ние трябва да предоставим контрола на акционерите в дружествата", допълва еврокомисарят.

Брюксел се кани да предложи пакет от подобни мерки до края на годината.

Oще: бонуси  демокрация  златен парашут  избиратели  компании  конституция  мениджъри  референдум  швейцария 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

3 buba | 12.03.201310:40

шшш, я не се прай на интересен, ве!

човекът е написал как да стане: от буквичката А - нататък. Нека всеки се облажи от т.нар. български "бизнесмени", не само две-три прости пътки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 11.03.201322:45

yoda, сериозно ли бе, всички във властта през цялото време? 6 милиона депутати Усмивка... И кой ще работи за да изхранва властта тогава?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

1 yoda_science | 11.03.201309:25

Това е идеалният пример. Но за да го постигнат те имат исторически опит зад гърба си, а ние го нямаме. Затова и нямаме референдуми и механизми за контрол. Явно е, че е време. Гражданите (в случая акционерите) дават ограниченията, тоест те пряко управляват. Остава да се уточни механизмът по-който да се направи. Ако е ежедневно участие на всички избиратели във всички структури на властта е един добър вариант, ако е чрез референдум е друг вариант. Но референдумът означава доверие към изпълнителната власт. Ние я нямаме, затова единствен остава вариантът гражданите във властта. Всички по ред от избирателните списъци. С първите опити ще започне такава обществена регулация, каквато ние не си представяме, че е възможна. Ще има и предложения, които нито един сам човек не може да измисли. Само така страната ще върви напред и ние ще се гордеем, че сме българи.
   

оценка

+0 -0