15-те най-скъпи вещества в света | webcafe.bg
Webcafe

15-те най-скъпи вещества в света

Webcafe.bg, по The Richest
02.01.2015, 21:06 (обновена 05.01.2015, 14:49)
Бижута, скъпоценности

Снимка: © Getty Images

Най-ценните вещества в света обикновено са с такава цена заради рядкостта си, или заради трудностите при получаването им. Някои вещества обаче са със завишени цени заради криминалния риск, свързан с покупката или продажбата им.

С течение на времето стойността на скъпите вещества редовно се променя с нарастването на достъпността им или понижаването на търсенето.

Елементи като хелия, например, са относително евтини, но тъй като резервите му в световен мащаб постепенно намаляват, както се очаква, този естествен газ може да достигне до пик в пазарната си стойност.

В момента списъкът с най-скъпите вещества на земята се доминира от редки природни вещества като платина, скъпоценни камъни от рода на диаманти, незаконни наркотични субстанции и комплексни материали, които са скъпи и трудни за добиване. Всички тези вещества имат една обща черта - търсят се много, но са с ограничено предлагане - с изключение на онези, които са обявени за незаконни в повечето държави.

Злато: 56 долара/грам

Въпреки че цената и ценността на златото варират доста в зависимост от пазарите, тази субстанция се цени от хиляди години и се приема за символ на богатство и просперитет.

Освен че служи като форма на валута, златото присъства в разнообразни бижута, произведения на изкуството и декорации. Като инертен тежък метал с отлична проводимост, златото се използва и в разнообразни електронни устройства, дори осигурява покритие за сателити в космоса. Употребата му в медицината включва зъбни импланти. Използва се дори при лечение на артрит и даже рак.

Родий: 58 долара/грам

Почти 60% от всичкия родий в света се намира в Южна Африка. Сребристобелият материал, който е част от платиновата група от метали, е по-малко плътен и по-устойчив на топлина от платината, като същевременно се отличава с отлична издръжливост, здравина и отражение.

В резултат на това този елемент, понякога определян и като "бяло злато", се използва в бижутерията, самолетните двигатели, прожекторите и в процеси за получаване на киселини и органични вещества. Една от причините родият да е с висока цена е заради прекратяването на доставките му от Русия в края на 90-те години.

Платина: 60 долара/грам

Платината е друг привлекателен сребристобял метал, който се използва за много неща заради гъвкавостта си. Подобно на родия и златото, той има приложение в бижутерията, двигателите, химическите реакции, зъболечението и електродите.

Платината не се поддава на кислородно оксидиране и не се разтапя в хлороводородна или азотна киселина. Този елемент е преоткрит през 1735 година, след като е бил използван още през 1200 пр.н.е. в египетска бижутерия.

Метамфетамини: 100 долара/грам

Като незаконното вещество, стоящо в основата на сюжета на "В обувките на дявола", метамфетамините са сред предизвикващите най-голямо пристрастяване наркотици в света, което води до сериозни здравословни проблеми за стотици хиляди хора.

Способността на наркотика бързо да освобождава допамин в мозъка води до странични ефекти, сред които са проявленията на насилие, психоза, параноя, тревожност, безсъние, драстична смяна на емоционалните състояния. За съжаление крайните степени на пристрастяване водят до "метамфетаминово лице" и смърт.

Рог на носорог: 110 долара/грам

Лек за рак и махмурлук са само някои от като цяло необоснованите твърдения за ползите от това вещество. Стритият на прах рог на носорог се счита за ценен ресурс в някои азиатски държави.

Традиционната китайска медицина също се възползва от този прах, а притежаването на цял рог на носорог се счита за отличен начин да демонстрираш богатство, особено  като се има предвид относителната му цена и рядкост.

Хероин: 130 долара/грам

В момента около 80% от всичкия опиум, от който се произвежда хероина, идва от Афганистан. През 90-те години Латинска Америка беше най-големият доставчик на наркотика в САЩ.

Хероинът достига директно до мозъка, преобразува се в морфин и търси рецепторите, отговорни за дишането и други рефлекторно-когнитивни процеси, необходими за поддържането на живота. Заради способността си да предизвиква невероятно усещане на удоволствие, хероинът е сред най-търсените и разрушителни наркотици в света.

Кокаин: 215 долара/грам

Друг невероятно пристрастяващ и скъп стимулант е кокаинът, който се прави основно в Южна Америка от листата на кока. Част от ценността на чистия кокаин е възможността за продажбата му с невероятна печалба чрез разреждането му с по-евтини вещества или пушенето му в чиста форма, при което той се превръща в "крек".

Заради краткосрочността на ефекта от кокаина, пристрастените наркомани често прекаляват с дозата, за да избегнат изживяването на негативните странични ефекти.

Диетиламид на лизергиновата киселина: 3000 долара/грам

По-известен като LSD, диетиламидът на лизергиновата киселина е открит от Албърт Хофман в Швейцария през 1938 година, докато се опитва да създаде вещество, подходящо за лекуване на психологически проблеми.

По-късно гурута на контракултурата като Тимъти Лиъри съветват хората да го пробват като метод за разширяване на съзнанието. Това води до огромната му популярност през 60-те години. LSD създава силни халюцинации и може да причини опасен трип, водещ до психологически проблеми и сериозни физически травми.

Плутоний: 4000 долара/грам

Плутоният се получава от уран, който е бил използван в ядрена реакция. Този елемент рядко се получава чрез естествени процеси. Атомните електроцентрали често използват плутония от урановите реакции, за да продължават ядрения процес, което дава над една трета от енергията, получена при ядрен синтез.

Пейнит: 9000 долара/грам

За първи път открит в Бирма през 50-те години, пейнитът е рядък минерал, отличаващ се с розов, червеникав или кафяв оттенък. Той преди е бил известен и като най-редкия минерал в света, като съществуват много малко образци от него.

Скорошни открития на залежи на пейнит в региона Могок в Мианмар обещават намаление на цената му.

Таафеит: 20 000 долара/грам

Таафеитът е невероятно рядък скъпоценен камък. Привлекателните цветове на този рядък материал варират от червено до виолетово. Има около десет известни съществуващи образци и на червен на цвят таафеит.

Количеството таафеит, открит до този момент, би стигнало за запълването на приблизително половин чаена чаша.

Тритий: 30 000 долара/грам

Тритият се получава по естествен път, когато атоми деутерий или азот са атакувани от радиация, случваща се обикновено в космоса, което води до водородно ядро с два допълнителни неутрона.

Като радиоактивна форма на водорода, тритият има блясък, който е полезен за самоосветяващите се табели, мишени за стрелба и други светещи продукти от рода на циферблати на часовници.

Диамант: 55 000 долара/грам

Отдавна ценени заради красотата и ценността си, диамантите са най-скъпите скъпоцененни камъни, въпреки факта, че не са най-редките на Земята. Диамантите се образуват дълбоко под земната кора от силно налягане и топлина, при което въглеродните молекули се превръщат в най-твърдия скъпоценен камък в света. Някои диаманти са датирани от цели 3,2 млрд. години.

Високата цена на диамантите, естествено, е спорен въпрос, тъй като ресурсът е известен с "конфликтния" му произход. Минералът често е намиран в определени разкъсвани от войни области на Африка, където "кървавите диаманти" се използват като средство за купуване на бартер на незаконно оръжие.

Калифорний: 27 млн. долара/грам

Открит в Калифорния през 1950-та, калифорният е рядък метал, който не се среща в естествено състояние на Земята. Силно радиоактивен, един микрограм калифорний освобождава до 170 млн. неутронни частици в минута, което го прави изключително токсичен за повечето органични форми на живот. Това вещество се използва при откриване на злато, платина и оценка на влажността за петролни кладенци.

Антиматерия: 6,25 трлн. долара/грам

Засега най-скъпото вещество на земята е антиматерията, която изисква някои от най-съвременните технологии като тези в ЦЕРН, за да се създаде малко количество от него, достатъчно за изследване от физиците. Много хора познават идеята за антиматерията от научната фантастика заради изключително разрушителните й свойства, когато бъде съчетана с обикновена материя.

Oще: диаманти  злато  калифорний  кокаин  метаамфетамин  носорог  родий  хероин 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.12.2014, 01:14

2 h3b | 04.01.201505:09

за 2016 е само unobtanium - в статистиката на pandora
всичко друго изброено е crap
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 03.01.201520:03

Мозък от нашенски политик - N.A. Бесен
   

оценка

+2 -0