Да награждаваш или да не награждаваш жените готвачи - това е въпросът | webcafe.bg
Webcafe

Да награждаваш или да не награждаваш жените готвачи - това е въпросът

Webcafe, по CNN
19.10.2018, 11:26 (обновена 20.10.2018, 13:31)
chef

Снимка: © Getty Images

Дори постепенният напредък в индустрията е от полза на жените

Покойният вече Джонатан Голд, кулинарен критик на Los Angeles Times, нарича категорията "Най-добрата жена готвач в света" отблъскваща чест. Това е част от критиката му към резултатите от списъка с 50-те най-добри ресторанти в света за 2018-а.

Наградата се връчва ежегодно и е кулинарният еквивалент на "Оскарите". Тази година церемонията беше в Билбао, Испания, и с отличието беше удостоена лондончанката Клеър Смит. Призът привидно цели да отдаде почит на жените в професия, в която има хроничен недостиг на водещи женски фигури.

Но въпреки че някои го приемат като позитивна стъпка, за други тя е поредната част от проблема, особено във време, в което неравенството между половете е обект на засилено внимание.

Райън Сътън от Eater.com описва наградата като ненужна похвала, която придава символичност на жената готвач и създава усещането, че тя "не е толкова добра, колкото мъжете готвачи в списъка".

Дори Доминик Крен от Atelier Crenn, Сан Франциско, която беше обявена за най-добра жена готвач в света през 2016-а, казва, че е била възмутена от специфично насочената към женския пол награда, въпреки че е почувствала "почетена".

"Тази категория определя готвачите по техния пол, не по техните умения, и това трябва да се промени," коментира Крен, първата жена готвач, получила две звезди от "Мишлен" в САЩ. "Уважавам колегите си, но с наличието на специфична като пол награда създаваме конкуренция между половете."

Какво мислят другите награждавани жени готвачи? Помага ли това или пречи на жените в тази професия?

"Въпреки че разбирам гледната точка на критиците, наградата е нещо позитивно", казва удостоената с нея за 2018-а Смит, главен готвач на "Core" в Лондон. "Тя спомага да бъдат извадени на повърхността проблеми от рода на липсата на жени готвачи в бранша и дебатът е полезен.

"Ако не говорим за тези проблеми, нищо няма да се промени", допълва тя.

Смит е главен управител на флагманския ресторант на Гордън Рамзи и е била движещата сила зад неговите три звезди от "Мишлен" близо десетилетие, преди да отвори "Core". Новият й ресторант наскоро е удостоен с две звезди от "Мишлен".

Лесно е да бъдеш негативен и да критикуваш това, което правят хората, коментира Смит, но това не помага особено да се променят нещата.

Други жени готвачи подкрепят нейните аргументи.

"Не мисля, че е ненужно или отблъскващо", казва Ана Рос, главен готвач на "Hisa Franko" в Кобарид, Словения, която беше избрана за най-добра жена готвач в света през 2017-а.

"Наградата ни дава платформа да говорим за работата си и проблемите си, тя наистина ни осигурява много внимание", казва майката на две деца, която само за 2017- е дала над 515 интервюта за различни медии.

Рос, която е посланик на Словенския борд по туризма от миналата година, казва, че основната причина толкова малко ресторанти, ръководени от жени, да присъстват в гастрономически списъци, включително тези на "Мишлен" и 50-те най-добри ресторанта в света, е че това отразява реалния процент на жени готвачи в кухнята.

"Чисто въпрос на процент", съгласна е Смит, "И по тази причина трябва да насърчаваме повече жени да навлизат в бранша, и да ги подкрепяме, за да постигат успехи".

В ресторанта си в Нотинг Хил, Смит е въвела мерки за подобряване на баланса между работа и личен живот на целия й персонал.

Това включва отваряне на ресторанта само осемкратно за обслужване на клиенти в рамките на седмицата, така че персоналът, независимо от пола му, да има почивни дни, които да прекарва със семействата си.

"Има проблем около възприемането на бранша като не-спомагащ за успешен семеен живот, затова трябва да направим ресторантския бранш по-добър за всички", казва тя.

Маргарита Форес, обявена за най-добра жена готвач на Азия през 2016-а, казва, че нещата се променят, макар и бавно, като повече жени готвачи навлизат в елита на професията.

"От незапомнени времена ресторантската индустрия на практика се движи от мъже. Повечето ресторанти и ресторантски групи са притежавани също от мъже, което води до много малко ресторанти с жени начело, попадащи в гастрономичните класации", споделя тя.

Форес, която притежава веригата "Cibo", казва, че скорошната класация San Pellegrino Young Chefs, провела се в Милано, Италия, е добър пример за промяна.

За първи път от създаването на тази награда през 2015-а, четири жени готвачи - Ани Феолде, Доминик Крен, Ана Рос и самата Форес - са председателствали журито от седем готвачи, сред които са били и Пол Пере, Вирджилио Мартинес и Брет Греъм.

Това се случи, след като Крен нашумя с критиките си срещу италианския бранд за напитки San Pellegrino през 2017-а, заради включването на предимно съставено от мъже жури в спонсорираните от тях награди.

"Мисля, че наградата за жена готвач е необходима, за да подобри настоящото състояние на неравенство на половете в ресторантския бранш", казва Форес, която е използвала своя статут, за да популяризира филипинската кухня пред глобална аудитория.

Датският готвач Камила Зайдлър, която беше избрана за най-добра жена готвач в Латинска Америка през 2016-а заради работата си в боливийския ресторант "Gustu", на който тя е съсобственик, е съгласна с Форес.

"В един перфектен свят, където имаме равенство на половете, няма да имаме нужда от отделна категория за най-добра жена готвач, но този свят далеч не е перфектен", казва тя.

Равенството означава еднакъв достъп до еднакви възможности, допълва Зайдлър като подмята, че вероятно би трябвало да има и награда за изключителни мъже готвачи.

Според нея наградата е "от голяма полза" за жените, които оспорват тезата на хората, настояващи, че професионалната кариера на готвач е подходяща само за мъже.

Зайдлър казва, че наградата й е дала възможност да говори публично и да помага на други. През януари тази година тя напуска Боливия и се е завръща в Копенхаген, за да се присъедини към Датската организация по храните и да популяризира женското участие в датската гастрономия.

През август тя проведе поредица от лекции и уъркшопи чрез симпозиума Freja в Копенхаген, целящи да улеснят нетуъркинга за жени и да им дадат повече възможности в хотелиерската и ресторантьорската индустрия. Зайдлър иска да създаде социален модел за равенство на половете, която да постави нордическите държави на картата като глобален ролеви модел.

Междувременно Крен е стартирала поредица от събития в ресторанта си "Petit Crenn" в Сан Франциско, с които да подчертае постиженията на жените готвачи. Women of Food приюти 12 от най-уважаваните жени готвачи в Америка в рамките на шест вечери.

Крен, която е убедена, че отделната награда за жени създава отчуждение между половете, твърди, че трябва да се прави повече за извеждане на жените на преден план.

Смит коментира, че дори и постепенният напредък в тази насока би бил от полза.

"Трябва да правим малки, съзнателни стъпки всеки ден, за да включваме жените готвачи в бранша, и трябва да продължаваме да работим в тази насока. Тогава може би ще разчупим клишетата при бъдещите поколения".

Oще: chef  готвачка  жена готвач  звезда мишлен  звезди мишлен  мишлен  равенство между половете  равноправие  шеф 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

2 Specifier | 19.10.201821:50

изв. се, я. ф. грешка, да се чете:

- композитори на музика
- художници
- писатели в хумористичния жанр
- математици
- философи
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 19.10.201814:09

ПРАВИЛНО!ОЩЕ ЕНГЕЛС Е ОБЪРНАЛ ВНИМАНИЕ НА ПОДТИСНИЧЕСТВОТО НА ЖЕНИТЕ ОТ МЪЖЕТЕ.

Затово требва неомарксистите да помислят и за други области, където жените не са допускани от престъпните (бели) мъже:

- композитори на музика
- математици
- писатели в хумористичния жанр
- математици
- философи
...............................

наложително е да се вземат сериозни мерки, най-вече създаване на квоти. Например за половината от философите в света да се назначават жени и т.н....
   

оценка

+0 -2