Шефът на Apple e най-добре платеният мениджър в САЩ | webcafe.bg
Webcafe

Шефът на Apple най-добре платеният мениджър в САЩ

Webcafe.bg, по БТА
21.11.2012, 12:44 (обновена 21.11.2012, 13:58)
Тим Кук

Снимка: © Getty Images

Годишната заплата на 52-годишния Тим Кук възлиза средно на $95 млн. през последните пет години

Ръководителят на технологичния гигант Apple Тим Кук оглавява списъка на най-добре платените шефове на компании в Съединените щати, наред с Лари Елисън, основател и президент на Oracle, според класация, представена от американската телевизия CNBC.

Годишната заплата на 52-годишния Тим Кук възлиза средно на $95 млн. през последните пет години, благодарение на бонус от $1 милион под формата на опции за акции на групата, получен през 2011 г. Сметката показва, че главният изпълнителен директор на Apple заработва над 260 000 долара на ден.

На второ място в класацията е основателят и шеф на компанията за програмиране Oracle, 68-годишният Лари Елисън, който беше втори и в списъка на WSJ, публикуван през май. Средното му годишно възнаграждение за последните пет години е 70 милиона долара. 

На трето място е Роналд Джонсън, генерален директор на търговската верига JC Penney, който е изместил в класацията на WSJ шефа на телевизионната компания CBS Лесли Мувс.

Явно обаче, че най-добре платените шефове не винаги са и най-добрите ръководители, тъй като от началото на годината акциите на JC Penney са се сринали над 52 на сто.

Сред много добре платените шефове въпреки затрудненията на техните компании фигурира и Обри Макклендън, основател на газовата компания Chesapeake, получавал средно годишно по 39 милиона долара през последните пет години. Въпреки че акциите на групата му поевтиняха с 24% т.г.

Като него е Майкъл Джефрис, който оглавява фирмата-производител на любимата на тийнейджърите конфекция Abercrombie & Fitch, с годишна заплата от средно 29 млн. долара от 2007 г. при спад на котировките на акциите с 14% от началото на 2012 г.

Медиите са особено силно представени в клуба на най-добре платените ръководители, начело на които е Рупърт Мърдок със среден доход от 28 милиона долара годишно. Модният дизайнер Ралф Лорън от своя страна е получавал по 27 милиона долара през последните години.

CNBC припомня, че планираната заплата за 2011 г. на шефа на Citigroup Викрам Пандит, който заемаше стабилна позиция в класацията на WSJ беше оспорена от акционерите на банката на общото събрание през април, а той подаде оставка през октомври.

Oще: бонус  възнаграждение  заплати  компании  лари елисън  мениджъри  пари  сащ  тим кук 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.