Най-скъпо платените държавни мениджъри | webcafe.bg
Webcafe

Най-скъпо платените държавни мениджъри

Webcafe.bg
05.12.2013, 19:22 (обновена 08.12.2013, 18:04)
Роснефт

... работят в руските нефтени и газови компании. "Роснефт" и неговият CEO Игор Сечин държат първенството

Докато България - и политиците й, се чудят как да отмъкнат законно възможно най-много от държавните фирми, в Русия мениджърите на такива компании, които по традиция са и острието на външната политика на Кремъл, получават добри заплати и бонуси.

Всички те, разбира се, развиват дейност в добиването, преработката и търговията с нефт и газ и производните им продукти.

Руски издания показаха кои са най-добре платените. Не са хората от "Газпром", както може би мислите. "Роснефт" и неговият CEO Игор Сечин държат първенството. За три години в компанията е отбелязат четирикратен ръст на възнагражденията.

За миналата година "Роснефт" е изплатила на изпълнителния си директор и на останалите членове от борда общата сума от 9.1 млрд. рубли (292 милиона долара). Може да се каже, че почти 10% от тази сума е получил Сечин, макар че както неговото възнаграждение, така и на останалите от Съвета на директорите е тайна.

Според източници на "Комерсант" годишната заплата на Игор Сечин е $10 млн. Толкова е получил и като годишен бонус. Да не забравяме премията, получена за придобиването на британско-руския петролен консорциум ТНК-ВР - още 10 милиона. След сделката "Роснефт" стана най-голямата държавна петролна компания в света.

Може да се каже, че в "Газпром" силно изостават - всеки от 17-те членове на борда е взел средно 2 млн. долара за 2012 г. Но те компенсират с участие в управата на дъщерни на "Газпром" и съвместни фирми. Например шефът на "Газпром" Алексей Милер оглавява висшите органи на управление на "Газпромбанк", "Газпром нефт", застрахователната компания "Согаз", "Газфонд", "Газпром медиахолдинг" и куп още фирми.

Сумарно доходът на шефа на "Газпром" може да стигне 25-30 милиона долара на година. Според официалните данни $34.335 млн. са получили общо 17-те члена на съвета на директорите на "Газпром", което е намаление с 12.8% спрямо предходната 2011 г. За ЛУКойл нещата стоят по същия начин - 16-те топмениджъри на компанията са взели общо 37.280 милиона долара за 2012 г., само че при техните възнаграждения има ръст от 7.7%.

"Газпромбанк" е изплатила на своите мениджъри 2.1 млрд. рубли, което е с 18% по-ниско спрямо предходната година. Средно един топмениджър на Газпромбанк е получил 70 милиона рубли.

Сбербанк, макар и на трето място с двата милиарди рубли за ръководството си, има в съвета на директорите два пъти по-малко членове и поради това средната заплата тук е 140 милиона рубли.

Руските коментатори се удивляват на каква база са тези фантастични заплати - не са обосновани нито от кой знае какви успехи на пазара, нито от по-висока капитализация...

От 2014 г. са длъжни да публикуват декларациите си

Точна информация за възнагражденията обаче ще има през 2014 г., когато шефовете на "Роснефт", "Транснефт", "Газпром" и други държавни компании ще бъдат длъжни да се отчитат за доходите си и по-големите си разходи.

Премиерът Дмитрий Медведев утвърди списък на държавни компании и учреждения, чиито шефове, а също така съпругите им и непълнолетните им деца ще дават такива отчети.

В списъка са 63 държавни структури, сред които ИНТЕР РАО, Роснефт, Роснефтгаз, Россети, "Шереметиево" и др. В предишния списък имаше 29, а от големите компании само РЖД, докато в новия са големите фирми в областта на енергетиката, транспорта и отбраната, в които има държавно участие. Ще се отчитат шефовете, заместниците им и главните счетоводители.

Държавните служители и ръководителите на държавни корпорации се отчитат за доходите си от  2010 г. От 2013 г. законът "За противодействието на корупцията" ги задължи да декларират и големите си разходи - за такива се смятат покупки, чиято стойност е по-голяма от съвкупния доход на мениджъра и съпругата му за 3 години. Тези изисквания се разпростират и върху организациите, създадени за изпълнение на задачи, поставени от правителството - и този списък допълни Медведев.

В предишния списък попаднаха само организации, чиито шефове се назначават от премиера, а по-късно правителството е сметнало за целесъобразно да го разшири.

Прессекретарят на Медведев - Наталия Тимакова, обаче не каза дали декларациите ще се публикуват. Ако смисълът на декларирането им е и обществен, не само административен контрол, то те трябва да станат известни на руснаците.

Oще: алексей милер  възнаграждения  газ  газпром  държавни компании  заплати  игор сечин  мениджъри  нефт  природен газ  роснефт  русия 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.