Къде са "източените" пари в КТБ | webcafe.bg
Webcafe

Къде са "източените" пари в КТБ

Илиян Василев
20.04.2015, 18:27 (обновена 22.04.2015, 15:56)
ктб

Двата сценария за активите на КТБ: самите кредитирани лица, примерно медиите, финансирани чрез заеми, ще могат да се откупят за 1/10 от кредита, в други мениджърите на предприятията ще използват кешовите потоци, за да финансират покупката по силно обезценена цена

Свидетели сме на един огромен илюзионистки спектакъл - КТБ се ограбва "на живо" пред очите ни, а ни карат да вярваме, че някой някога е източил банката и сега парите са в офшорни сметки.

Всъщност става дума за предварителна игра с обезценката на активите на ключови предприятия, които формират над 80% от обявения за проблемен кредитен портфейл на банката.

Вече писах* за счетоводните трикове, с които нескопосано "доказаха", че от КТБ са източени 4.2 милиарда лева. След това се усетиха, че сумата е прекалено голяма за българските мащаби и вкараха тезата за несъстоятелността в рамките на по-допустими суми.

Тъй като друг ход освен обявяването в несъстоятелност от съда на КТБ няма, затова следва да съсредоточим основното си внимание върху избора на нов управител на БНБ на мястото на Иван Искров, защото няма съмнение, че с решението на съда се изчерпва и ролята му в този скандал.

Вариантите не са много, но е важно да се види дали ще има нов човек отвън или ще се търси нов "Иван Искров", за да продължи започнатото дело по разграбването на активите.

С голяма доза сигурност може да се твърди, че прегрешения на Цветан Василев в тази насока вероятно има и те се измерват със стотици милиони лева.

На фона на случващото се в момента и подготвения трансфер на "свръхевтини" активи към подходящи хора, нищо чудно той да се окаже относително дребен играч.

Случващото се ми напомня на най-дивите времена на първоначалното натрупване на капитали у нас, което в случая вероятно е последен шанс за обсебване на чужда собственост без правила и на гърба на данъкоплатеца.

В последните си интервюта бившият изпълнителен директор Илиан Зафиров и бившият шеф на надзора Цветан Гунев дават много вярна картина на всичко онова, което чрез кредити от КТБ е било финансирано и което може да бъде придобито.

За десетки стратегически предприятия, които навремето позволиха на Цветан Василев да се хвали, че контролира активи, които произвеждат 10% от БВП на България.

Самият той извежда тезата си, че даденият му от БНБ лиценз за универсална банка не го е ограничавал в извършването на сделки чрез специални дружества, което не прави бизнес моделът му порочен.

Не търсете в офшорни сметки ли изчезнаха парите от КТБ - тази технология ще помогне при откриване на безконтролни кредити на други банки у нас.

Но основната част от "изчезналата стойност" в КТБ е именно там - в радикална, произволна и манипулируема обезценка на активите, т.е. кредитите на КТБ. Няма нужда от сложни операции на финансовото разузнаване или наемане на крупна международна разследваща фирма - доказателството е текущите счетоводните и финасови отчети.

Поглеждате с колко са обезценени тези активи, виждате основанието (субективно чрез произволна промяна в методика) и накрая виждате новите балансови числа, и как в процеса на тази трансформация са изчезнали няколко виртуални милиарди.

След това ще видим заедно как същите активи, придобити чрез форсирани продажби от синдици, ще възкръснат в ръцете на новите собственици.

Дори и да минат през публичен търг - липсата на платежоспособно търсене и форсираното им предлагане в депресирана среда няма как да произведе близки до справедливите към момента на функционирането на банката пазарни стойности.

В едни случаи самите кредитирани лица - примерно медиите, финансирани чрез заеми - ще могат да се откупят за една десета от кредита (този сценарий е подходящ за една телевизия и няколко вестника), в други мениджърите на предприятията ще използват кешовите потоци, за да финансират покупката по силно обезценена цена (мениджърска или прикрита като такава покупка).

Това е любимата схема на кръга, атакувал банката - няма нужда от големи суми или големи имена, просто вкарваш свои хора в управлението и активите падат сами.

Няма да минат и един-два месеца, преди да установите отново там, в актуализираните финансови отчети, че същите активи са "възкръснали" със съвършено нова стойност, а новите собственици, като в приказките, оказали се милионери. Досущ като през 90-е години.

Междувременно ще се разгръща медийно тезата за източената банка от окончателно сатанизирания Цветан Василев.

Лошото на този сценарий, че дори и да изберат верен продължител на делото в лицето на новия управител на БНБ, нещата отиват на международен съд. В Европейската комисия и Европейската централна банка също добре знаят за какво става реч.

Затова за пореден път предлагам, така и така сметката ще платим ние - нека държавата да вземе всичко и отнеме плячката от хищниците на активите на КТБ.


*Текстът е публикуван в блога на Илиян Василев

Oще: активи  банка  бнб  бтк  виваком  иван искров  източването на ктб  илиян василев  кредит  кредити  ктб  къде са източените пари на ктб  медии  методика  обезценка  офшорки  предприятия  преса  разследване  схема  тв7  телевизия  фалитът на ктб  цветан василев 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2015, 21:54

1 Lora Vaneva.100005679855737 | 21.04.201521:54

Къде са източените пари? Къде са осъдените? И двете не са на лице, а е редно, за да продължим напред.
   

оценка

+1 -0