Следващият имотен балон | webcafe.bg
Webcafe

Следващият имотен балон

По Quartz
27.10.2013, 16:15 (обновена 30.10.2013, 15:34)
Къща

От дълбините на рецесията досега цените на жилищата в еврейската държава са скочили с 40%

Световната криза започна с пропадането на един полетял в облаците пазар на недвижими имоти - този в САЩ. Днес цените на жилищата зад океана са едва с 10% по-ниски, отколкото през първата четвърт на 2009 г. В същото време в Ирландия, Гърция и Испания имотите са с между 30% и 40% надолу за 4 години.

Анализаторите от Goldman Sachs търсят къде ще се появи следващият голям проблем. Ето кои в момента са най-горещите имотни пазари по света.

Израел

От дълбините на рецесията досега цените на жилищата в еврейската държава са скочили с 40%. Невъзможността на младите семейства да си позволят жилище става все по-политизиран проблем. Имотният балон в страната доведе до там, че вътрешнополитическите проблеми се изравниха с темата за сигурността през предизборната кампания.

Работи се по различни политически решения на проблема, включително и затваряне на вратичка в данъчното законодателство, която правеше апартаментите в Израел особено съблазнителни за инвеститори от цял свят. Тя доведе до влизане на международен капитал и допълнително вдигна цените.

Естествено, истинският проблем е в наличността. Експертен панел, сформиран след масовите социални протести преди няколко години, обяви, че през следващите години ще са нужни 200 000 нови жилища. Предвид ограничената територия на Израел и напрежението около строителството в палестинските територии, не е ясно къде ще се появят тези домове.

Норвегия

С 30-процентов ценови скок от най-тежките месеци на кризата до днес, Норвегия е с голяма преднина даже и в сравнение със силните си скандинавски съседи. Повишението на цените е в резултат на растежа на заплатите и населението (заради голямото количество имигранти). Предлагането се ограничава от ограниченията за ползване на земя и стандартите за площ и качество.

Вдигането на цените на имотите вече притесняват някои. Задлъжнялостта на домакинствата в Норвегия е висока, а голяма част от парите на гражданите са инвестирани в недвижима собственост. Това означава, че при срив на пазара на имоти веднага ще спадне и потреблението.
Макар добиващата нефт държава да излезе без проблеми от световната криза, банковата й система си е правила своя собствена през 1987 г.

Канада

С близо 20% ръст в цените на имотите за 4 години, Канада впечатлява. Гуверньорът на централната й банка Стивън Полоз не вижда балон, но други не са толкова сигурни. Заедно с цените на жилищата растат и дълговете на домакинствата - до нива от 165% от възнагражденията през втората четвърт на 2013 г. Подобна беше ситуацията в САЩ точно преди началото на кризата.

Някои големи хедж фондове като Hyphen Partners даже директно залагат на срив на канадския пазар на недвижими имоти.

Германия

Близо половината германци са под наем, което прави страната малко необичаен кандидат за имотен балон. Въпреки това има сигнали, че властите са притеснени от скокове в цените на жилищата. В октомврийския си месечен бюлетин „Бундесбанк" предупреди, че апартаментите в Берлин, Хамбург и Мюнхен са с поне 20% по-скъпи, отколкото икономическата логика може да оправдае.

Пред анализатор от Wall Street Journal коментира, че жилищата в Берлин са поскъпнали с до 80% от 2009 г. до 2012 г. Според наблюдатели международният капитал е виновен за скока. Инвеститорите използваха ниските лихви, за да инвестират в недвижима собственост в Германия - държава с репутацията на бастион на икономическата стабилност в еврозоната.

Въпреки всичко, Goldman Sachs посочват, че цените тръгват от ниска база и на национално равнище е малко вероятно имотите да станат сериозно надценени.

Швейцария

Исторически ниските лихвени проценти и огромното количество пари, които влизат в алпийския банков бастион, са сред причините там жилищата да са поскъпнали с над 20% в сравнение с началото на 2009 г. Ипотечният дълг скочи до 140% от БВП - рекорд за страната и доста висок показател в сравнение със съседните страни.

Правят се опити да се затегнат процедурите по отпускане на кредити, а властите карат банките да заделят допълнителен капитал за разерва, но нищо не спира имотният бум. Goldman Sachs сочат Швейцария и Германия като държави, в които е най-вероятно цените на имотите да паднат рязко през следващите години. За родината на Milka анализаторите дават 30% шанс това да се случи.

Oще: германия  жилища  израел  имоти  капитал  недвижими имоти  пазар 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.