Webcafe

Парите са мръсни, или защо да носиш кеш невинаги е най-доброто решение

Ана ДинковаАна Динкова
21.08.2017, 13:00 (обновена 30.05.2018, 15:54)
Visa безконтактно плащане

Снимка: © Getty Images

Ако сте от хората, които обичат реда, чистотата и хигиената и се замислят два пъти, преди да пипнат дадена вещ, особено ако се ползва и от други хора - този текст е за вас:

Според скорошни тестове, целящи да установят кои са най-мръсните и респективно най-опасните за нас неща, които използваме ежедневно, челните топ 5 места се заемат от:

1 - банкноти и монети

2 - ключовете на осветлението

3 - клавиатурите на компютрите

4 - брадите на мъжете

5 - мобилните телефони

С някои от тези неща справянето е лесно - например, да почистим клавиатурата и телефона си. С ключа на лампата можем да срещнем известни проблеми, когато става дума за обществени места, но ако е чак толкова страшно, ползвайте фенера на телефона си, той затова е направен.

Мъжете с бради - употребата е на лична отговорност, но поне сте предупредени, че крие рискове.

И така останаха само парите - използването на пари под формата на банкноти и монети в ежедневието е неизбежна. Или по-скоро беше неизбежна, докато не се появиха безконтактните разплащания. В резултат, на което аз и моята VISA карта изградихме едно желязно правило - всичко, което може да се плати с карта, се плаща с карта.

В случая говоря за онези дребните, ежедневни неща като купуването на кафе, кроасан, списание, дребно пазаруване и каквото се сетите в рамките на 25 лева - границата, до която безконтактните карти не искат PIN. Когато имам по-големи покупки - над 25 лева, пак я ползвам, разбира се, само вкарвам PIN, което пак се случва за някакви секунди.

А за тези, които се притесняват, че сигурността на картата, данните или финансите им е застрашена по някакъв начин, когато плащат безконтактно, то трябва да се отбележи, че след три-четири последователни плащания на суми до 25 лева, за следващата трансакция също ще бъде изискано въвеждане на ПИН кода на карта като допълнителна мярка за сигурност.

Освен че е по-чисто - безконтактната карта не трябва да се дава на продавача, единственото, което правите, е да я размахате близо до пост терминала, докато чуете звука за потвърждаване на трансакцията - е и много по-бързо.

Напълно съзнавам, че определението „модерни и забързани градски хора" звучи на ръба на безумната претенция, но когато бързаш да платиш сметката в магазина, защото трябва после да бързаш да хванеш трамвая и да вземеш детето от училище, на което бързо трябва да купиш следобедна закуска, отново да се качите на трамвая и след 20 минути да бъде на урок по цигулка, оценяваш всяка спестена секунда.

На някои места по този лесен и бърз начин мога да плащам градски транспорт, както и вход за концерти, спортни събития или други забавления в свободното време, което ускорява значително някои от най-тегавите ежедневни моменти, свързани с чакане на опашка и загуба на време.

Стига да имате електронно банкиране, разплащанията, които сте направили, могат лесно да бъдат проследявани чрез мобилно приложение за телефон.

И така май изчистихме онези малки детайли, които могат да нарушат съвършения баланс в ежедневието на перфекциониста и животът да изглежда поне малко по-лесен.

Oще: visa  visa карта  банкноти  банкомат  безконтактно плащане  виза  дебитна карта  кеш  монети  пари  трансакция 


Още от Финансова грамотност с VISA