ЕК разреши вливане на 3,3 млрд. лв. в банките | webcafe.bg
Webcafe

ЕК разреши вливане на 3,3 млрд. лв. в банките

Webcafe.bg
30.06.2014, 08:35 (обновена 21.07.2014, 14:06)
бнб

В неделя България е поискала разрешение за намеса с държавна помощ в банките

Схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева е била одобрена от Европейската комисия днес. Това съобщават от представителството на ЕК в България.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на "външни за системата, не-банкови обстоятелства", пише още в позицията.

Според съобщението на ЕК на 29 юни (неделя) българските власти са поискали одобрение за схемата, която би представлявала форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица.

По информация от днешния в. "Стандарт" ресурсът ще бъде гарантиран със средства от резерва на БНБ и финансовото министерство. Този вариант е бил обсъждан на консултациите в Президентството и БНБ вчера.

От Комисията са преценили, че мярката ще помогне за стабилизирането на банковата система и са взели решение, че е съвместима с правилата на Единния пазар на ЕС.

Еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията - Хоакин Алмуня, приветства тази мярка, съобщават от ЕК.

Oще: банки  бнб  българска народна банка  държавна помощ  европейска комисия  иван искров  ликвидност  хоакин алмуня 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

3 Ommanipadme Hum | 30.06.201417:02

еи ся вече без вазелин ни го подадаха.закво ни са тез 3-4 милиарда. не им стигат за крадене , ми боико да им даде тои личните му биле някаде толкоз таи че може да на купи кво няма да сме България ще сме боикоария
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 14:37

2 Ghost_Preacher | 30.06.201415:28

Levitt Hostel ти къв платен трол си бе,кво паникьосваш хората,до вчера гласът ти не се чуваше в тоя форум.Изведнъж много компетентен стана по въпросите на банките и прочие.Я вземи си извади главата от на Боко Тиквата задника.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 30.06.201412:06

Лошо написаните статии са една от причината за по- голяма част от недоразуменията в публичното пространство.
Така например когато се казва следното: ,,средствата ще бъдат от фонда на БНБ" повечето хора, без сериозни познания по отношение на функционирането на държавата, разбират казаното по следния начин: ,, БНБ си има някакви свои резерви, автономни от общите и не ме интересува в какви помощи ще участва"
Това което трябва да се знае е, че нито правителството, нито БНБ, нито която и да е друга институция имат свои пари. Парите, които се намират в БНБ, по официални данни поне, са собственост на българските граждани. Парите, които се разпределят от правителствата са собственост на българските граждани.
Винаги когато се видят подобни недоразучения те трябва да се четат по следния начин: ,, държавата няма собствени пари, тъй като тя не изкарва пари, а преразпределя пари" или ,, държавата ще влива ликвидност в банките с нашите общи пари".
От този факт възниква поне един съществен въпрос, а той именно е следният: След като държавата ще влива ликвидност в частните банки с обществени средства срещу какъв лихвен процент ще ги отдава на частните банки?
Или ,, ако държавата ще отдава публични средства при сегашния лихвен процент от 1% който е официалният на БНБ към търговските банки, справедливо ли е БНБ да отдава публични средства срещу лихвен процент от 1% , а аз да заплащам лихвен процент от 15-20 или повече процента, при заем от търговските банки?
   

оценка

+1 -4