Мафиотите събират банкнотите от 500 евро, защото 1 милион в банкноти от по 500 евро тежи само кило и половина | webcafe.bg
Webcafe

Най-любимата банкнота на мафията

Webcafe.bg , По Bloomberg
20.04.2010, 15:40 (обновена 20.06.2010, 16:15)
Мафия

Снимка: © БГНЕС

Този неаполски мафиот също е бил пристрастен към банкнотата от 500 евро

Мафиотите, перачите на пари, терористите и данъчните измамници събират банкнотите от 500 евро, защото те са лесни за укриване и транспортиране. Това става ясно от доклад на Националната банка на Италия.

Цели 6 милиона евро се побират в торба за съхранение в нощен сейф, а 10 млн. евро - в 45-сантиметрова кутия за депозит в сейфа, обяви централната банка във вътрешно проучване, с което разполага Bloomberg News.

"Широкото разпространение на банкнотата от 500 евро създава притеснения по отношение на борбата с прането на пари и финансирането на тероризма," се казва в доклада, подготвен от отдела за финансово разузнаване на централната банка. "Парите в брой са идеалният инструмент за нелегални плащания и прехвърляне на средства", а "банкноти с високи номинали опростяват логистичното управление на големи суми пари", констатира изследването. Просто по-лесно се сместват в куфарчета, когато се изисква пренос на големи суми. 

Докладът може да подсили аргументите на представителите на правоохранителните органи да бъде премахната банкнотата от 500 евро, която е втората по стойност банкнота от най-търгуваните в света валути. Базираната във Франкфурт Европейска централна банка разгледа деноминациите на своите банкноти през 2005 г. и няма планове да променя структурата на своята валута като видове номинали, заяви говорител на ЕЦБ.

Докладът на Националната банка на Италия се очаква да предизвика известен раздор в ЕЦБ за това доколко е основателно запазването на банкнотата от 500 евро при следваща дискусия по темата. Опасностите, свързани с употребата на банкнотата от 500 евро "заслужават вниманието на финансовите власти и институциите, борещи се с прането на пари и тероризма", се казва в документа.

ЕЦБ няма коментар по доклада, заяви говорителят на институцията. Националната банка на Италия също не коментира до момента. Канадската национална банка изтегли своята 1000-доларова банкнота през 2000 г. като част от борбата срещу прането на пари и организираната престъпност.

Латвийските 500 лати ($951) са най-скъпата банкнота в Европа. В света пък е сингапурската банкнота от 10 000 долара ($7248), макар тя да се използва рядко. След шестте най-търгувани валути най-скъпи са банкнотите от 500 евро и швейцарската купюра от 1000 франка, съобщава Националната банка на Италия. 100-доларовата банкнота е с най-високия номинал в САЩ.

Италия има една от най-големите сиви икономики в Европа, която стига близо 19% от брутния вътрешен продукт през 2008 г., или почти 300 млрд. евро, съобщава базираният в Рим Институт за изследвания Censis. Италианската мафия, която е от най-големите организации, занимаващи се с пране на пари, предпочита големите банкноти, тъй като може да транспортира по-големи количества кеш, заемащи по-малко място, казва прокурорът Маурицио де Лусия. Магистратът е участвал в преследването и залавянето през 2006 г. на Бернардо Провенцано, шефа на сицилианската мафия.

Основните мафиотски групи в страната са увеличили печалбите си с 12% до 78 млрд. евро м.г.,  оповести групата за борба с рекета SOS Impresa през януари.

Кешовите плащания, които за разлика от кредитните карти или чековете са анонимни, са 91% от всички финансови транзакции в Италия, в сравнение с 59 на сто във Франция и 78% в Германия, се казва още в доклада на Националната банка на Италия.

Въпреки че 566-те милиона банкноти от 500 евро в оборот надвишават броя на общото население на еврозоната, италианците казват, че рядко попадат на тях.

"Не ги виждаме особено често", казва 28-годишният Алесандро Милиачи, бръснар в Antica Barbiere Peppino край Испанските стълби в Рим. "Банкнотите от 20 и 50 евро до момента са най-разпространените."

От въвеждането на еврото за масовите потребители през 2002 г. броят на банкнотите от 500 евро в обращение се е увеличил.

Банкнотите от 50 евро са били почти 34% от всички в оборот през 2002 г., в сравнение с 23 на сто за банкнотата от 500 евро, съобщава Националната банка на Италия. През февруари тази година банкнотата от 500 евро представлява 36% от общото количество евро, надминавайки купюрите от 50 евро, които са 31 на сто от общата сума, по данни на ЕЦБ.

Употребата на банкнотата от 500 евро от перачите на пари и данъчни измамници "е силен аргумент за забраната или поне ограничаването на количеството на тези банкноти," казва Никола Бори, професор по икономика в университета "Луис" в Рим. Големият купюр "много улеснява пренасянето през граница, например между Италия и Швейцария, на големи суми пари само от един човек."

Изследването на Националната банка на Италия констатира, че има по-голяма концентрация от банкноти от 500 евро на глава от населението близо до границите с Швейцария и Сан Марино, където регулациите за борба с прането на пари са по-малко строги. Италианците, които изнасят спестяванията си зад граница, за да избягват данъци, са декларирали 95 млрд. евро през 2009 г. като част от данъчна амнистия, прокарана от парламента, оповести данъчната агенция на страната на 20 февруари. Амнистията изтича в края на април.

Международната консултантска организация Financial Action Task Force, базирана в Париж, препоръча премахване на банкнотите с високи номинали през 2005 г. с цел борба с престъпността и тероризма.

"Страните би трябвало да обмислят елиминирането на банкнотите с високи номинали," казва FATF. "Тези банкноти могат да се използват от трафиканти на пари за сериозно намаляване на физическия размер на кешовите доставки, транспортирани през граница - и по този начин сериозно да затрудни задачата по откриването им."

Трафикантите на кокаин в Централна и Южна Америка събират банкнотите от 500 евро, тъй като те са по-лесни за транспортиране, казва Ръсел Бенсън, регионален директор за Европа и Африка на американската агенция за борба с наркотиците DEA. Един милион долара в банкноти от $100 тежат около 10 килограма, докато 1 милион в банкноти от 500 евро при настоящия курс от около $1.38 за 1 евро са малко повече от килограм и половина, съобщава Бенсън.

Базираните в Европа организации за трафик на дрога притежават "стотици милиони евро от незаконни продажби на наркотици", които трябва да пренесат контрабандно обратно в районите, откъдето идват доставките, заяви Бенсън. Банкнотата от 500 евро продължава да се използва от тези групи, тъй като улеснява прането на пари, добавя спецполицаят.

Oще: 500 евро  банкнота  деа  евро  кеш  мафия  наркотици  пране на пари  престъпност  финансово разузнаване 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.