С безработицата се свиква | webcafe.bg
Webcafe

С безработицата се свиква

Димитър Събев
21.06.2010, 09:33 (обновена 21.06.2010, 19:05)
Сенки

Снимка: © Getty Images

Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се*

Фактът, че поне половин милион българи (официално 350 000) стоят без работа, е алармиращ, но не взривоопасен. С безработицата се свиква. При положение, че заплатите в България и без друго не са от най-високите, така можем да си караме още дълго време, надявайки се в един момент подобрената икономическа конюнктура в света да донесе ръст на заетостта и на България.

Заетостта има както количествен, така и качествен аспект. Проблемите с безработицата в България няма да се изчерпят с намирането на някакъв поминък за безработните хора. Проблемите ни се крият във въпроса:

какво произвеждаме и с какви хора?

Търсейки отговора, изводът ми е еднозначен: държавата е тази, която трябва да осигури условия за ръст на икономическата активност в стратегически подбрани сектори, така че безработицата да спадне, а производителността и удовлетвореността от труда на заетите да нарасне.

Говоря за условия за създаване на нови и привлекателни работни места, което ще признаете е по-добрият сценарий от прибиране под крило на нови и нови безделници. Но наистина много са българските учени и коментатори, които настояват, че единственото възможно поведение за държавата е оттегляне от управлението на икономическия живот. Да отидат да обяснят това на САЩ, Германия, Великобритания и Франция, моля.

След 30 години по течението е крайно време органите на българската държава да се ангажират със стратегически решения с цел изграждане на икономика с висока добавена стойност, която ще осигури достойна заетост на населението.

Какво е недостойна заетост ли?

Това например е ситуацията, в която създавани с толкова усилия и публични разходи специалисти са принудени или да се оттеглят от активен трудов живот, или да изпълняват несъответстващи на квалификацията им задачи, докато подготовката на „новата смяна" е плачевна.  

За мен ключовите фрази за преодоляване на нискокачествената заетост и безработицата в България са следните: фермерско земеделие, туризъм извън курортите, традиционно дребносерийно производство, държавно - частни консорциуми, облекчен кредит за бизнес проекти в индустрията, сериозно образование. Тук ще се спра само на два аспекта.

Експерт оценител преди време изчисли, че български фермер, който обработва 50 дка земя и заедно с това отглежда две крави, ще получи месечен доход от близо 1000 лв. Прилагането на по-модерни форми на стопанство и наличието на държавна политика по изкупуване и маркетинг на продукцията могат допълнително да увеличат този резултат.

Поне 100 000 души в България биха могли да намерят достоен поминък в селското стопанство като частни фермери. Защо хората да мизерстват в бетонните предградия, вместо да се възползват от плода на земята? Връщането на хората към земята е социо-културен проблем, който може да бъде решен с пазарни стимули, но само с помощта на държавата. Ползите ще са огромни, включително и това, че държавният бюджет ще бъде облекчен от плащането на стотици милиони като помощи и субсидии.

Защо страната ни оставя толкова големи късове от националното богатство в ръцете на едрите арендатори и прекупвачи? (Но се цигани за 15 млн. лева за БАН). Не е ли чувал никой в министерствата за прогнозите на MEA, че в следващите десетилетия търсенето на храни в световен мащаб ще нарасне с 70 - 80%? На кого ще оставим тези пари?  

След това, за да имат хората работа,

държавата следва да помогне на новите проекти,

като осигури приемливи условия на кредита за стартиране на нов бизнес - тоест лихва, не по-висока от 5 процента. Малките и средни предприятия са гръбнак на повечето развити европейски икономики. Дребните предприемачи зависят изключително силно от достъпа до изгоден кредит.

Известно е, за съжаление, каква е кредитната политика на търговските банки в България. Вместо да плаща обременителни помощи за безработица, държавата би могла да осигури по-щедро микрокредитиране. Но Българската Банка за Развитие сега е натоварена да решава съвсем различни задачи ...

Какво прави днес българската държава, за да надмогне проблема с безработицата? За съжаление, верният въпрос е не как държавата помага, а с какво пречи. Изказванията, които публиката чува от премиера и финансовия му министър, са вредни от гледна точка осигуряването на нови работни места. Няма да се учудя ако подхвърлянето на Борисов за повишаване на данъците в средата на годината коства на България поне половин процент от БВП.

Изплашени от засилен фискален натиск, вероятно редица предприятия са отложили наемането на нови служители и са побързали да съкратят още хора, където това все още е възможно. И ако Дянков и Борисов продължат да говорят за затягане на колана, те може и да се харесат на определени среди в Брюксел или Берлин, но инвестиционната активност ще продължи да спада. Непремерените им думи ще се отразят в по-малко постъпления от данъци в хазната, но по-важното - в отложени инвестиции и нарастваща безработица. 

Но в крайна сметка

има ли правителството изгода от ниска безработица и стойностни кадри?

Повишаването на цената на труда, което е следствие от подготовката на добри специалисти, ще разшири средната класа и ще направи българите по-трудно управляеми. Вече ще е невъзможно да се печели политически рейтинг, давайки заглавия от типа „Медузите" и „Октоподите" на демонстративни полицейски акции.

Масата на хората ще разбира добре, че е чиста демагогия финансовият министър първо да говори

за зверски бюджетни икономии, а после да призовава населението да харчи повече. Всеки ще разбира, че целта на подобни изказвания е повече приходи от ДДС и акцизи в хазната. Но как ще ми помогне министърът, ако остана без работа? Така ще запита на изборите адекватният човек. Ще пожелае ли правителството да стои начело на подобни образовани, със самочувствие и алтернативи за реализация в чужбина хора? Доста интересен въпрос.   

В този кратък и непълен анализ се спрях само на някои макроикономически аспекти на безработицата в България. Що се касае до личния аспект, мога да отправя следните два съвета към хората, изпаднали в тази незавидна ситуация. Първо, ние не сме свикнали да оценяваме стойността на услугите, които правим на себе си и на семейството си. Обезкураженият човек може да намери сили в пресмятането на стойността например на отглеждането и възпитанието на детето, домашните ремонти, приготвянето на храна, а още повече на личностното самоусъвършенстване. 

Второ, ако имате поне някаква възможност, постарайте се да избягате от житейския модел на работника. Частният бизнес си е частен бизнес. Вероятно имате бизнес идея? Интернет ви дава неподозирани възможности за реализирането й при ниски първоначални разходи.

Дори да не успеете, поне ще сте опитали. Но ако все пак успеете? В един момент с благодарност ще си спомняте за онзи неприятен шеф, който ви ... уволни? - Не, освободи. 

* Крилата фраза от романа „Дванайсетте стола" на Илф и Петров. Руските автори си позвляват през 1928 г. да иронизират Карл Маркс: „Освобождаването на работниците трябва да бъде дело на самите работници". 

Oще: безработица  бизнес  държава  заетост 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

4 чичо | 04.07.201018:44

Лошо е говоренето когато не трябва,още по-вече ако е преднамерено! Всъщност кризата я докарахме с излишни, непремерени и преднамерени приказки. За тези 20 години унищожихме почти всичко, защото е старо, неефективно и просто не ни харесва! Но на негово място не създадохме нищо! При това за доста неща несправедливо се говореше, че са лоши и вредни, че са грандомански! А сега? Нека управляващите не забравят, че имат ангажименти първо към собствената страна и население, и после към чуждите партньори. А какво ще кажете за фирма която е в добро състояние, да обяви прекратяване на дейността си? Просто решават, че не искат по-вече да се занимават и край! Ще разпродадат техниката, ще обезщетят работниците и кой откъде е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 12:15

3 new | 24.06.201010:15

и доходът е между 700 и 900 лв. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 12:15

2 new | 24.06.201010:13

"Експерт оценител преди време изчисли, че български фермер, който обработва 50 дка земя и заедно с това отглежда две крави, ще получи месечен доход от близо 1000 лв."
Не са две, а 5 крави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 12:15

1 new | 22.06.201020:09

Прекрасен финал - освободен (а не уволнен) е безработният Усмивка
   

оценка

+0 -0