Tinder срещу Bumble - титаничната битка на приложенията за онлайн свалки | webcafe.bg
Webcafe

Tinder срещу Bumble - титаничната битка на приложенията за онлайн свалки

Webcafe по NPR
31.10.2018, 14:22 (обновена 01.11.2018, 17:47)
Tinder

Снимка: © startupstories.in

И защо това дело е важно за всички патенти като цяло

Първо беше Tinder, а после дойде и Bumble. След това самият начин на излизане по срещи и запознанствата онлайн вече се промени коренно и всичко това с едно движение - наляво или надясно.

Все пак от компанията майка на Tinder не са особено доволни от съперничеството между двете платформи за запознанства. Според тях от Bumble са отмъкнали от тях важен елемент - суайпването - онова специфично движение, с което преглеждате профилите в системата надясно и наляво (в зависимост от това дали конкретният човек ви допада, или не).

Така двете приложения се изправят едно срещу друго не само на терена на срещите, но и в съда.

От една страна, компанията Match, чиято собственост е Tinder, съди Bumble за открадната интелектуална собственост. От друга, Bumble са завели контрадело срещу Match за нанасяне на щети върху имиджа на компанията. От Bumble твърдят, че в обвиненията на конкурентите им няма никаква истина и те са само начин да се дискредитира компанията в очите на инвеститорите и да падне пазарната й стойност.

Случаят е интересен не само от гледна точка на битката между две технологични компании, но също така и защото показва предизвикателствата пред взимането на патенти и как се прилагат те в ерата на интернет.

Двете приложения определено си приличат доста, особено в предишните им версии. Както в Tinder, така и в Bumble има снимка на конкретния потребител и описание под профила, а с движение на пръста по екрана наляво или надясно се взема решение дали профила, който ви се е показал, ви допада. Bumble изглежда точно като Tinder в самото начало, с изключение на това, че там жените решават дали да пратят съобщение първи.

За някои от потребителите в Bumble профилите сякаш са по-пълни и по-завършени. За сметка на това Tinder сякаш по-често води до реални срещи. В крайна сметка обаче мнозина ползват и двете.

Между двете приложения за запознанства няма особено топли чувства и това се дължи колкото на конкуренцията между тях, толкова и на чисто лични дрязги между основателите на двете компании.

Една от служителките на Tinder още от самото начало - Уитни Улф Хърд - се разделя с приятеля си, който също така й се пада и шеф и съосновател на Tinder. Тя напуска компанията и подава жалба за сексуален тормоз, нещата стигат до съда и в крайна сметка до споразумение. Слд това Уитни се заема да съгради Bumble с идеята да е по-добро и по-адекватно приложение от Tinder.


Уитни Уолф Хърд

Оттогава Match се опитва да купи Bumble и се проваля - два пъти. В мотивите към заведеното дело за патента на суайпването компанията твърди, че няма нищо лично в действията срещу конкурента, а става въпрос за използван в нарушение патент. От Bumble са на друго мнение.

По-рано тази година от приложението платиха за реклами на цяла страница в New York Times и The Dallas Morning News, които отчасти гласяха:

"Суайпваме наляво на вашите многократни опити да ни купите, да ни копирате, а сега и да ни заплашвате. Ние никога няма да бъдем ваши! Независимо от цената ние никога няма да компрометираме нашите ценности. Суаипваме наляво на вашите тактики за сплашване и на тези безкрайни игрички. Суайпваме наляво и на предположението ви, че едно безсмислено дело ще ни уплаши."

Абстракция или изобретение?

Според Match съдебният им иск е всичко друго, но не и без основание - в стотици страници от съдебни документи подробно се описват многобройни прилики между двете приложения.

В този процес компанията обвинява конкурентите си в "почти всяка форма на нарушение на законите за интелектуална собственост, за които човек може  се сети", казва Сара Бърстейн, професор в колежа по право в Университета в Оклахома, чиито изследвания се съсредоточават върху дизайнерските патенти.

Един от основните въпроси се върти около патентованата система на Tinder за свързване на хора през интернет. Съответствието се основава на взаимен интерес, който се изразява чрез движение на ръката по екрана. Това е истински патент. Но според Bumble не трябва да бъде.

"Патентите трябва да обхващат изобретения, а не абстрактни идеи. Проектирайте машина, която прави нещо конкретно и можете да я патентовате. Ако имате само обща идея за цялостна концепция, това не трябва да попада под патент", смятат оттам.

"Не получавате патент за това, че казвате "лекувайте деменция с лекарства". Трябва да представите конкретното лекарство, ваше производство", обяснява Даниел Назер, адвокат на Фондация "Electronic Frontier".

Но в ерата на интернет хората откриват, че могат да получат патент за иначе абстрактна идея, стига да го свържат със съществуваща технология.

Така например по принцип човек не може да получи патент за нещо като изготвянето на определен хранителен режим, но за известно време бихте могли да получите патент за съставянето на този режим в интернет.

Така преди преди четири години Върховният съд на САЩ постави нови насоки за патентоване на софтуер с дело, наречено "Alice Corp. срещу CLS Bank International". В решението се казва, че ако вземете абстрактна идея и просто я приложите чрез компютър или интернет, тя все още остава абстрактна идея и не подлежи на патент. Така че идеята с хранителния режим не би трябвало вече да подлежи на патент по какъвто и да е начин.

Какъв е обаче случаят с Tinder и суайпването?

Bumble твърди, че патентът защитава идеята за интернет запознанствата и съответно трябва да бъде свален. Междувременно обаче от Tinder твърдят, че с въвеждането на движението с пръст по екрана системата за онлайн запознанства се превръща в своеобразно изобретение, което е конкретно подобрение на пазара за специализирани приложения за срещи.

Къде обаче е границата между абстрактната идея и новото софтуерно решение, което вече може да попадне под патент? През годините Върховният съд е отменял множество патенти, които в крайна сметка са сведени до някаква абстрактна идея.

Това до голяма степен се приема добре заради положителния ефект върху конкуренцията на пазара, помагайки на по-малки бизнеси да се защитят от съдебно преследване от страна на по-големи и утвърдени играчи с претенции за патенти.

Именно затова дело с такъв висок профил се явява ключов момент в борбата за самата система на патентите в САЩ, която на годишна база произвежда най-много патенти в световен мащаб.

И битката далеч не е само за суайпването, когато в някое от двете приложения видите някой профил, който ви допада. А кой ще излезе победител от битката между Tinder и Bumble дори и най-големите експерти в областта не се наемат да предположат.

Oще: bumble  tinder  бъмбъл  запознанства  онлайн свалки  онлайн срещи  патент  платформа  приложение  приложения  суайпване  съдебно дело  тиндър 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.