Братовчедът на Христос - отрасъл от икономиката? | webcafe.bg
Webcafe

Пътят към храма...

Димитър Събев
22.08.2010, 19:13 (обновена 23.08.2010, 09:46)
Свети Иван Рилски

Религиозният туризъм - като търговията с индулгенции

През изминалия месец клирът се настърви. Гъстите бради на поповете се разтресаха развълнувано заради възможността в касите църковни да зашумолят повече банкноти. Политиците се заоблизваха. Археологическото откритие на проф. Казимир Попконстантинов проблясна като неочакван шанс за вкарване на нова доза опиум сред народ.

Чувствам се неловко, че тъкмо аз - в качеството на икономист, обвинявам тази нация в греховна алчност,  но изглежда "духовенството" съвсем се е загубило вътре в кавичките с церемониалите и политиките си.
Политици и православни духовници, с посредничеството на медии, водят тази нация в грях на алчност и сериозно травмират духовните устои на народа, доколкото такива са останали, като съблазняват хората да вярват в идоли и ги манипулират националистически.

С какво религиозният туризъм, бленуван от владиките, се различава от търговията с индулгенции на Римокатолическата църква през Средновековието? Казват, че приходите от религиозен туризъм били 600 милиона долара в световен мащаб и сме можели и ние да се облажим от хорското простодушие. Щели сме да развиваме този отрасъл от икономиката, защото сме имали културно-исторически потенциал покрай братовчеда на Христос.

Защо не - и срещу заплащане на кръгла сума на "църковните отци", да си купим стая горе на небето, а и място на балкона по време на Страшния съд, откъдето ще има отлична гледка към котлите, където ще врат невярващите в попови деветини журналисти, такива като мен. 

Измивам си ръцете и отварям Библията, четвъртото Евангелие. И когато наближаваше Пасхата на юдеите, Исус влезе в Йерусалим. И намери в храма продавачите на волове, овце и гълъби, и тия, които седяха и разменяха пари; и направи бич от връви и изпъди всички от храма, както и овцете и воловете; изсипа парите на среброменителите, и прекатури трапезите им, и на тия, които продаваха гълъбите рече: Дигнете ги оттук. Не правете от Бащиния Ми дом, дом на търговия.

Чели ли са това онези с черните раса, които превърнаха Рилския манастир в мол? Ако не сте ходили в Рилския манастир наскоро, по-добре не го правете. Ние, кротките българи, останахме безмълвни, когато на свещената манастирска земя, която дори османлиите се бояха да поругават, някой започна да строи хотели. Пред Хрельовата кула японци с камери днес щракат сергиите с религиозни вехтории, от които насреща им се блещят бездушни икони и традиционни български безвкусици.

Знаете ли легендата за свети Иван Рилски и царя? Това е бил не друг, а набожният Петър, синът на Симеон. При Петър 40 години по българската земя царял мир. Но в края на живота си царят потърсил душевно успокоение и поискал среща с прочутия отшелник. Иван не го приел. Не поискал да говори с царя и така да се изцапа в земни дела. Но тъй като царят искрено желаел среща с Божия човек, то Иван застанал на един хълм, Петър на друг, и си общували със знаци. Така направил Иван, за да се знае: царят е едно, светият човек е друго - макар че всеки, който търси, ще намери подкрепа и посока.

Нечувано е такова кощунство, но ако изсечем Рилските свети гори, ще сме по-малко виновни в грях, отколкото ако опитаме да присвоим Божия дар с политическа и икономическа цел. Търговията със святи идеи и предмети според Библията е смъртен грях.

Българският министър Божидар Димитров, който получи образованието си по разпореждане на тайната полиция, заради страст за власт и богатства е готов и народа си да напсува, но да прослави град и махала. Този човек няма място в ума и очите на хората, нито в правителството. Същото мисля и за кощунствения интерес към религиозния туризъм на Симеон Дянков. Пък дали вече не обмисля акциз върху вярата и ДДС върху плода на молитвите?

Позорно е да създаваме религиозни атракции, докато нацията ни изчезва от тази земя. Докато здравеопазването и образованието са на колене, емиграцията от десетилетия не стихва, а пенсионерите се чудят как да спестят някой лев, защото идва Зима.

Бедни народе, как би могъл добрият наш Бог да ти помогне, когато се тълпиш пред прогнили идоли, мислиш ги за чудотворни икони и си готов да смачкаш ближния си, само и само пръв да се добреш до тях. А позорът в Пловдив, за който говоря (боят пред "божигробската" икона в църквата Св. Марина) не става за пръв път.

Какво още мога да кажа? Бедни сме и затова сме зли? Зли сме и затова сме бедни. Можем ли в залеза на нашия древен народ да намерим посока за ново духовно развитие, смисъл в това да сме по-добри като хора? Какво бъдеще може да има общество, видяло пореден повод за дрязги и печалби в една находка със свещен контекст!

А всъщност Йоан Кръстител няма мощи на тази земя. Той, както знаем, носеше духа на пророк Илия. Още докато Исус ходеше по Палестина, Илия и Мойсей говореха с Господ лице в лице на планината в нетленна светлина. Йоан Кръстител е светлина. Макар откритият от проф. Попконстантинов реликварий да е епохална находка, след като нарекоха Созопол втория Йерусалим остава само Божидар Димитров да изрови в него мощите Христови.

Ако някой рече, че и аз инжектирам опиум, нека се запознае с последните изказвания и интервюта на професор Валерия Фол. Ето една достойна жена, гордост за страната си. Но ще намери ли тя, ще намери ли учението на покойния й съпруг възприемчиви политически ученици?  

Симония

Имаше в града един човек на име Симон, който представяше себе си за някаква велика личност, правеше магии и учудваше населението. На него внимаваха всички от малък до голям, казвайки: Този е така наречената велика божия сила.

Като видя Симон, че с полагането на апостолските ръце се даваше Светия Дух, предложи им пари: Дайте и на мене тази сила!

А Петър му рече: Парите ти заедно с теб да погинат, защото си помислил да придобиеш Божия дар с пари. Ти нямаш нито участие, нито дял в тази работа, защото сърцето ти не е право пред Бога. Покай се от това нечестие и се моли на Господ дано ти прости тази помисъл на сърцето.

По книгата Деяния на апостолите. 8: 9 - 24

Oще: алчност  грях  духовенство  индулгенции  клир  мощи  народ  търговия  църква 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

21 Българолюб | 26.09.201004:24

Сигорен съм чи това бившо комсомолско секретарче което е топило по всяка вероятност съучениците си пред партииния секретар на училището не е дал и един лев през живота си за БПЦ но си позволява наглоста да я съди защо продавала църковни сувенири в двора на Рилски монастир!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

20 Българолюб | 26.09.201004:14

личи си кумонистическата закваска на автора в неговите болнави бълнувания и спомени от комунизма когато църквата Христова беше в не милост от болшевишката власт най вече до към 1975год.Ще му се пак на комсомолското секретарче пак така да стане но уви....И портите адови не ще и надвият!
Вярвам в светите мощи !Вярвам че тези са на свЙоан Кръстител!Нека плюят комунистическите псета като тоя дето е писал тия глупости!
Това е грубо погазване на конституцията и разпалване на религиозна омраза от страна на този автор.Ще се обърна към съответните организации да му бъде подирена съдебна отговорност.Двадесет години от демокрация а такива червени комунистически боклуци да сипят религиозна ненавист и нетърпимост Моля админите да премахнат тази статия която накърнява верските чуства на милиони хора!Това е противокнститоционно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

19 mittag | 14.09.201012:07

СКАНДАЛНО: Дяволи в расо посегнаха и на Камен бряг!

http://www.varnanews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=406%3A2010-09-13-14-52-28&catid=43%3Anewsvarna&Itemid=89
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 22:12

18 Nevena Sybeva | 29.08.201022:23

Браво Митко, много съжалявам, че не съм написала аз това.
Многото коментари ми подсказват какво би се случило, ако се кажат многото други неща, които чакат за казване.
Преди 20 години, в началото на перестройката, се говореше за Покаяние, от там тръгваше пътят към храма (ако си гледал тези филми). Напоследък тази дума се забрави. Няма покаяние, а оплакване и оправдания.
Нищо чудно, че пътищата не водят до никъде...
Нашето поколение и поколението на нашите бащи носят вина. Техните наивност (да се оставят да бъдат лъгани) и страх (да се противопоставят) са причината нашите деца да не желаят да живеят в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

17 collapse | 27.08.201000:31

Да продължим... Не знам ти до колко си свързан с църквата, но аз съм от достатъчно дълго и достатъчно много, за да се отвратя... Може и за 80-те лв да не съм прав - може и да са по-малко, но нищо не каза за 200 -те лв из големите градове? Значи там съм прав - и пак излиза въпросът какво правят повече тези попове? Отговора ще оставя за теб Константин... Много неща остават неизказани за църквата и ще е по-добре да си останат такива и за в бъдеще, за да имаме поне някой да ходи на църква по големите празници... Лека вечер от мен Константин и те съветвам да си отвориш малко очите за действителността в БПЦ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

16 collapse | 27.08.201000:18

Константин - продължаваш да обиждаш персонално мен, без да знаеш каква връзка имам с църквата. Трябва да ти кажа, че съм се возил на бялата волга на предишният пловдивски митрополит. Ходил съм многократно до пловдивската митрополия и лично се познавам с много от сегашните свещеници там, включително и Николай. Не ми трябва да се обаждам някъде, за да разбера кой какви пари взима, защото знам, не ми се налага да гледам, че някой работи по 10 часа дневно, защото ЗНАМ, че не е така... Задължителната работа на един свещеник в по-малките градове и села е точно четири недели за 2-2,5 часа на служба и това е навсякъде... През останалото време, когато няма празници разбира се църквата стои заключена... От нещата, които съм видял из многото църкви, които съм ходил са, че наистина има такива хора отдадени на вярата, но те са по-скоро изключения от правилото... Виждал съм хиляди пъти пияни попове и знам какво представляват. А защо не сметнеш, че когато отидат на опело или на гробищата - винаги има и кинти за тях. И дори ги гощават и им слагат за в къщи от каквото си пожелаят... Не го отчитай това ти и продължи да си мислиш несъществуващи неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

15 ot4eto | 26.08.201016:00

До Константин и теб Зевс да те закриля и нека прогледнеш истината в полета на розовия уникорн, за да спасиш душата си. Живей дълго и просперирай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

14 Konstantin | 25.08.201018:33

Имам предвид - средно около 10 часа ДНЕВНО! Сам можеш да изчислиш по колко часа седмично служи той. Освен това ти си почиваш в неделя и по празниците, а той служи.
Да ви даде Господ пълно вразумление колкото може по-скоро и през очите на всички! Амин!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

13 Konstantin | 25.08.201018:31

Съчинения по картинка! Няма свещеник, който да служи 8 (повтарям - 8!) часа месечно. Когато е череден (което значи - дежурен, за тези, които естествено не знаят това) свещникът е в храма сред около 10 часа. когато не е череден, а е "външен", той е да прави опела.
Пълна глупост, ама силно изсмукана от пръстите, е че "селския свещеник" взимал 80 лева за опело!
Това е просто безсрамие да се твърди такова нещо. Освен това свещеникът обикновено отива със собствената си кола до гробищата! Пълна и тъпа лъжа е, че свещеникът взимал две заплати! Елементарно и да се обадиш на касиерката в митрополията и да питаш, но е по-лесно да излъжеш, нали!
И какво ви влиза на вас, които нямате нищо общо с Църквата как и защо свещеникът изкарва прехраната си, според както това е определено още в Свещеното Писание - да се "храни при жертвеника".
Пълен си колапс ти, човеке, не Църквата, колкото и да им се иска на масоните и богоборците!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

12 ot4eto | 25.08.201009:13

Константин, мерси че ме обжидаш. Ти явно като губиш почва под краката ти те избива на агресия. Хайде сега да се опитаме заедно да раздвижим залинялото сиво вещество. Сега няма дебели попове в Рилския според теб, може би си прав, ходих веднъж там като турист за последните 15 години. Въпроса ми е ти знаеш ли кога аз съм кръстен? Можеш ли да гарантираш че за всичките последни 30 години от които има видеомагнетофони, по късно двд-та не е имало дебел поп?
Ако правиш толкова елементарни грешки и предположения за едно толкова дребно нещо, интересно в какви ли илюзии си се обвил относно религията ти.
   

оценка

+0 -0