Марк Харт, който направи милиони с предричането на срива на американския пазар на лоши ипотечни кредити и европейски дългове, сега залага на предстоящ срив на Китай | webcafe.bg
Webcafe

Китай ли е следващият кредитен балон

Webcafe.bg , По Telegraph
29.11.2010, 18:49 (обновена 02.12.2010, 11:16)
китай

Снимка: © Getty Images

Китай е в "последните етапи на огромен кредитен балон", твърди Марк Харт.

Марк Харт, мениджър на американски хедж-фонд, който направи милиони с предричането на кризата на американския пазар на лоши ипотечни кредити и европейски дългове, сега направи фонд, залагащ на предстоящ срив на Китай.

Харт, собственик на Corriente Advisors във Форт Уърт, Тексас, е заявил на потенциалните инвеститори в презентация, че Китай е в "последните етапи на огромен кредитен балон".

И когато той се спука, според финансиста се очаква "икономическите последици" от това да бъдат толкова "изключителни, колкото китайската свръхпроизводителност през последното десетилетие".

Изисквайки минимално участие от $1 млн., Corriente са обявили, че ще използват суапове за осигуряване на кредитен риск на държавни и фирмени дългове, лихвени проценти и валутни инструменти, за да спечелят пари от срива.

Харт, който стартира рекордно резултатен фонд, залагащ на провал на лошите ипотечни кредити още през 2006 г., а през 2007 г. създаде фонд, залагащ на европейска дългова криза, е заявил на инвеститорите: "Удовлетворението сред участниците на пазара по отношение на Китай е странно подобно на демонстрираното удовлетворение преди кризата с ипотечните кредити в САЩ и европейската криза с държавни дългове."

В презентацията, която унищожава доминиращите убеждения, че Китай е стабилно развиваща се държава, финансистът твърди, че "неподходящо ниските лихвени проценти и изкуствено потиснатият валутен курс" са създали опасни балони в сектори на китайската икономика. Кои са те?

Опасните балони

Производствени материали: Corriente твърдят, че Китай е използвал само 65% от произведения цимент в последните пет години, след износ. Страната в момента произвежда повече стомана от седемте най-големи производители, взети заедно - и в момента има 200 млн. тона свръхкапацитет, повече от общото производство в ЕС и Япония до момента през тази година.

Строеж на имоти: Corriente смятат, че в момента има излишък от 3.3 млрд. кв. м застроени терени в страната - но нови 200 млн. квадратни метра се застрояват ежегодно.

Цени на имотите: Средното съотношение покупка/наемане в осем основни града в Китай е 39.4 пъти - тази стойност е била 22.8 пъти в САЩ точно преди имотната криза. От Corriente твърдят: "Поради липса на алтернативни варианти за инвестиции, китайските корпорации, домакинства и държавни предприятия са инвестирали свръхликвидността си в имотните пазари, повишавайки цените на домовете до неустойчиви нива." Резултатът е, че имотите са недостъпни за мнозинството обикновени китайци.

Банки: Както и при кредитната криза на Запад, излагането на банките на опасности като инфраструктурни кредитни балони не е съвсем видна, тъй като дългът се държи от местни инвестиционни компании - формални структури, които взимат заеми от китайските банки и инвестират във фиксирани активи.

Харт смята, че "лошите заеми ще се равняват на 98% от общите банкови ценни книжа, ако притежаваните от местните инвестиционни компании, неосигуряващи парични потоци активи бъдат признати като неефективни".

Последният удар

Като последен удар Харт заявява, че убеждението на пазара, че китайското правителство разполага с "предостатъчно средства", за да осигури финансова помощ на банките в страната, е погрешна.

Анализът на Corriente на съотношението на китайския държавен дълг към БВП сочи стойности от 107% - пет пъти по-високи от официално публикуваните от властите цифри. Хедж-фондът твърди, че тази цифра е получена на база "консервативни предположения" и реалната стойност би могла да е дори 200%.

Резултатът е, че вместо да бъде "основен двигател за глобален растеж", Китай е "огромен инвестиционен риск, водещ до гигантски загуби".

Харт е толкова убеден в аргументите си, че е предупредил инвеститорите, че фондът, наречен China Opportunity Master Fund, е готов да "изгаря" 20% от средствата си всяка година, докато теориите му не се потвърдят.

Oще: балон  банки  дълг  имоти  инвеститори  китай  марк харт  пазар  хедж-фонд 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.04.2012, 22:36

7 shaman | 08.11.201214:07

международни капитали --> международни компании
финансови инструмени --> финансови инструменти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2012, 22:36

6 shaman | 08.11.201214:03

къде тръгнахте да дискутирате собствеността на държавата ?
това не е директно свързано с темата
тук става дума за неизбежното обезценяване на недвижими имоти,
след поскъпването им, дължащо се на увеличено търсене -
в резултат на забогатяването на китайската средна класа и на
наливането на чужди капитали в икономиката под форма на
инвестиции на международни капитали...

а Марк Харт какво го плюете -
той е предвидил ипотечния срив, намерил е следства и инвеститори
готови да рискуват с неговия проект
човека се оказал прав и те умножили вложените пари неколкократно.

сега според неговите анализи, финансовата картинка в Китай съдържа рискове
и той предлага на инвеститори|спекуланти да заложат от парите си
и ако той се окаже прав, пак да спечелят много

не разбирам къде търсите идеология тука

човека е опортюнист и хич не му пука за икономически догми или политики
а само от кои финансови инструмени може да извлече най-голяма печалба...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 01.12.201009:20

За да се замислите, какво голямо предимство има държавната собственост на земята, при изграждане на градската инфраструктура вижте в youtube.com:

on the road guangzhou city center transport project

maglev train shanghai complete

Ако трябваше да се очуждават терени, транспортните проблеми на Кантон (Гуанджоу) никога нямаше да бъдат решени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 01.12.201008:58

Не мога да коментирам статията, не съм вътре в тези неща, но, за сметка на това, бил съм в Китай и искам да кажа нещо, което общо взето, не се знае. В Китай по закон никой не притежава земя, независимо от нейния характер. Това се отнася както за местните жители, така и за чужденците. Земята е на държавата. Една чужда компания, ако иска да развива производство там, да изгради производствена база и административни сгради, взема терен под аренда. Максималният срок на арендата е 60 години. След изтичането на срокът, китайската държава може и да не го поднови. А който владее земята, владее и това което е построено върху нея.
Селскостопанската земя се дава, мисля, за срок от 30 години. За жилищата не съм сигурен за срока на аренда. Предполагам, че е безсрочна. Арендата е част от данъка на сградата.
Като се знае, че въпреки пазарните механизми, Китай е комунистическа държава, която в един дългосрочен план владее всяка собственост, едва ли е възможна такава кошмарна картина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

3 skd911 | 30.11.201018:51

Виновниците за кризата, нямат право да говорят. Тоя заедно с неговия хедж фонд да вземе да се гръмне......... Китай не е Америка. Там важат съвсем други правила......... като има повече стомана ще строят влакове и линии за тях........ като има повече жилища държавата ще ги купи и ще ги раздаде на социално слаби. Те да не го мислят Китай, има къде да отиде стоманата и цимента. Хич да не им се притесняват, там механизмите са различни. На практика в Китай държавата държи 60% от икономиката и много по трудно разни спекулантчета (като този) ще направят криза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

2 Начко | 30.11.201013:25

Странно е, че точно управител на щатски хедж-фонд си позволява да говори за "балони" на другия край на света. Имено хедж-фондовете от САЩ бяха сред основните виновници за кризата, а сега виждам, че продължават да клатят лодката, като сипят обвинения по китайците. Дали не може тоя дебелогъз тарикат да иде в Пекин и там да направи същото изявление? muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 30.11.201011:58

Ще им се на американците,ама наааааа...Цлед финансовото осиране на Запада,Китай има най-големия валутен резерв ,подплътен от нарастващи икономически показатели.
   

оценка

+0 -0