Робин Худ от Алпите: престъпникът, който вдъхнови нова валута | webcafe.bg
Webcafe

Робин Худ от Алпите: престъпникът, който вдъхнови нова валута

Webcafe по BBC
03.07.2017, 20:00 (обновена 05.07.2017, 09:56)
жозеф-самюел фарине, статуя, фалшификатор, швейцария

Снимка: © Caroline Bishop

Жозеф-Самюел Фарине е легендарна фигура в швейцарския кантон Вале

През май 2017 г. група жители на швейцарския кантон Вале пускат в обращение нова регионална валута. Подобно на английския бристълски паунд, френско-швейцарският леман и френско-испанското юско, тя се използва за допълнение към основната валута, без да я замества напълно.

Банкнотите имат същата стойност като швейцарските франкове - официалната валута на страната - но с тях могат да плащат само местни търговци.

Над 150 ресторанта, занаятчии, селскостопански магазини и винарни вече оперират с регионалната парична единица. Това е локална инициатива, подкрепена от местни хора, която има за цел да даде тласък на икономиката в региона.

Така че е подходящо да й бъде дадено име с особено за местните значение: Фарине.

Името Фарине е често срещано в градовете на Вале: така се казва ресторант в Кран-Монтана, кръчма в Шапери и апрески бар във Вербие, където скиорите танцуват по масите, обути в едноименните ски обувки.

На повечето от туристите това име вероятно не им говори нищо, но местните знаят, че всички популярни нощни заведения са кръстени на Жозеф-Самюел Фарине, който вероятно също би танцувал върху масите им.

Пакостлив чаровник, любител на виното и жените и беглец от правосъдието, Фарине е фалшификатор от XIX век и легенда по тези места, въпреки че митовете, които се носят за него днес, значително превъзхождат реалната му история.

След като избягва от родната си Италия, където е издирван заради обвинения във фалшификация, Фарине пристига във Вале през 1869 г. и започва да прави абсолютно същото. Той създава фалшиви монети от 20 сантима и ги разпространява сред местно население, което тогава живее бедно. В замяна получава храна, подслон и защита от властите, които го преследват.

Все повече местни търговци използват валутата (Farinet.ch)

По този начин той не само успява да се измъкне от правосъдието в продължение на много години, но и помага на местните да върнат дълговете си, което по-късно му спечелва прозвището Робин Худ от Алпите.

През 1880 г. полицията най-после успява да влезе в дирите му. 35-годишният Фарине е приклещен в планински пролом над средновековното селище Сайон, откъдето пада, скача или може би е убит - мистериозна смърт, добавяща допълнително очарование към интересната му житейска история.

Във Вале всеки знае тази история.

Кръщаването на новата валута на известен фалшификатор може да изглежда двусмислено, а някои хора биха се усъмнили дори дали не е фалшива, но по-важно за местните е, че името въплъщава основните идеите на новите пари: да са създадени в региона, да насърчават връзките между местните хора и да стимулират местната икономика.

Това е и името, с което хората се гордеят - нещо напълно очевидно за всеки посетител на Сайон - мястото, където Фарине среща своя злощастен край и където е погребан.

Музеят на фалшивите пари в Швейцария (Caroline Bishop)

Фигурата на легендарния фалшификатор е представена и в Музея на фалшивите пари, където може да се види копие на съдебното решение, с което той е осъден, както и една от неговите фалшиви монети.

Обяснено е как измамникът се превръща в легенда с помощта на романа „Фарине или фалшивите пари", написан през 1932 г., както и на филма „Фарине или златото в планината" от 1938 г., който разказва историята му по романтичен начин, описвайки го като борец за свобода и герой на народа.

През 1980 г. грандиозната му репутация вдъхновява група негови фенове да се нарекат "Приятели на Фарине" и да засадят малко лозе над Сайон в памет на Фарине. Един от тях е френският актьор Жан-Луи Баро, който играе ролята на известния фалшификатор във филма.

Със своите само 3 лози, това е най-малкото лозе в света. Но малкият му размер е компенсиран от неговия благотворителен дух.

През 2000 г. то е благословено от Далай Лама, а приходите от скромните му продажби подпомагат деца в неравностойно положение. В същото време самото лозе се превръща в място за поклонение за хората със свободен дух - място, посветено на свободата, любовта, мира и хубавия живот - ценностите, които Фарине въплъщава.


Мястото, където всеки посетител може да остави своето послание (Caroline Bishop)

Вдъхновяващите послания, оставени през годините от различните посетители - включително представители на местната власт и популярни личности - са написани на люлеещи се от вятъра цветни платна, окачени по пътеката, която води към лозята.

"По-добре да отидете на риболов с велосипед, отколкото на работа с Мерцедес", гласи едно от тях. "Ако гледате на живота в розово, той ще стане такъв", казва друго.

Това е своеобразно почитание към митичния дух на личност, която е някога преследвана от властите, а сега ги кара да оставят послания в негова чест.

Бунтовникът аутсайдер постепенно се превръща в местен герой, така че е напълно на място фалшификаторът да има своя собствена законна валута. Той със сигурност много би се забавлявал с това.

Oще: беглец  вале  жозеф-самюел фарине  лозя  местен бизнес  музей  правосъдие  престъпник  регионална валута  сайон  фалшификатор  швейцария 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.