Португалия поиска спасителна финансова помощ от ЕС | webcafe.bg
Webcafe

Пожар в еврозоната...

Webcafe.bg
07.04.2011, 12:49 (обновена 08.04.2011, 14:06)
Евро

Поредно домино падна в дълговата криза на еврозоната. След Гърция и Ирландия, Португалия стана третата обременена с дългове икономика от периферията на Европа, която потърси финансово спасение.

Европейският съюз изпитва облекчение, Португалия - разочарование

Лидерите на ЕС въздъхнаха с облекчение. Еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен заяви, че това е била "отговорна стъпка за гарантирането на финансовата стабилност на еврозоната".

Бившият португалски премиер Жозе Мануел Барозу, който понастоящем е председател на Европейската комисия, коментира, че молбата за финансова подкрепа ще бъде "разгледана по най-бързия възможен начин".

За сметка на това самата Португалия, изправена пред години на икономии и нисък растеж, не е толкова склонна да се включи във всеобщото празнуване. А Испания, лишена от предпазната стена, която досега осигуряваше Португалия, се чувства доста неспокойно.

Пазарите досега оправдаваха Испания поради липса на доказателства, оценявайки мерките за намаляване на дефицита, приложени от социалиста премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Сега обаче инвеститорите е възможно да подходят по-скептично, когато започнат да анализират по-внимателно състоянието на проблемните испански "спестовни банки", особено като се има предвид, че правителството поддържа по-голям бюджетен дефицит от Португалия.

Опозицията подкопа поредния пакет реформи на португалския кабинет

Подалият оставка португалски премиер Жозе Сократиш, който упорито се съпротивляваше на идеите за финансова помощ от ЕС в продължение на почти година, обвини за своята капитулация десноцентристките социалдемократи (ПСД) - основната опозиционна партия.

Отказвайки да подкрепи социалистическото правителство на малцинството в опита му да прокара четвърти пакет за финансови икономии, по негови думи ПСД е хвърлила страната в политическа криза, която го е принудила да подаде оставка на 23 март. В момента Португалия е в процес на подготовка на предсрочни избори на 5 юни.

Оттогава кредитният рейтинг на Португалия и банките й бе понижен до "опасни" нива, казва Сократиш. Разходите на страната за получаване на заеми се повишиха до абсолютни рекорди в епохата на евро-членството в продължение на 11 последователни дни. Малко преди премиерът в оставка да оповести в кратко телевизионно обръщение в сряда вечерта, че моли ЕС за помощ, Португалия бе принудена да плати смятаната от анализатори за "запретителна" лихва от 5.9% за набиране на едногодишен дълг от 1 млрд. евро.

Педро Пасос Коельо, лидер на ПСД и фаворит в социологическите проучвания като потенциален следващ премиер, заяви, че искането за финансова помощ е твърде закъсняло, но въпреки това той би го подкрепил.

Кабинетът в оставка няма мандат да договаря дълготрайна помощ

Правителството в оставка все още не е уточнило от каква сума - или какъв тип помощ, има нужда. Но е малковероятно да става дума за пълноценно споразумение по модела на Гърция и Ирландия, подкрепено от европейския фонд за финансова стабилност и Международния валутен фонд.

Едва новото правителство, избрано след изборите, ще има правомощията да договаря "по-сериозен" пакет за помощ от такова естество, заяви Пасос Коельо. Междувременно Сократиш се очаква да договори някакъв вид временна помощ, която да даде възможност на Португалия да преодолее две големи финансови затруднения на 15 април и 15 юни. За тези дати страната трябва да отдели общо 12 милиарда евро за изкупуване на бонове и лихвени плащания.

Страната тепърва ще затяга колана, за да получи пари от Евросъюза

Сократеш е развял бялото знаме, но Португалия знае от примера на Гърция и Ирландия, че проблемите й далеч не са приключили. Мениджърът по инвестициите в португалската банка Carregosa Жоао Лайте коментира, че молбата за финансова помощ надали ще доведе до сериозно понижение на доходността на дългосрочните португалски дългови инструменти.

По-важно за гласоподавателите е, че мерките за финансови икономии, които фискално консервативните правителства в Европа ще изискат като условие за помощ, вероятно ще бъдат много по-болезнени от прокарваните от Сократеш.

Отгоре на всичко, португалците ще се наложи да издържат два месеца на предизборна кампания от политици, чиято убедителност сред повечето гласоподаватели е паднала толкова ниско, колкото кредитите на страната на пазарите за съкровищни бонове.

Засега Испания продължава да се държи

Една по една, държавите от групата PIG - първо Гърция, после Ирландия, а сега и Португалия, опряха до помощта на ЕС. Засега валутният съюз отчаяно се опитва да гарантира, че проблемните икономики няма да се увеличат с още една - Испания.

Европейските финансисти се надяват молбата от последните часове за финансова помощ за Португалия да възпре разпростирането на дълговите проблеми и към нейната съседка, която е с много по-голяма икономика, с по-голяма значимост на световните икономически пазари и с важна роля в бъдещето на еврото.

"Сега това е основният въпрос в Европейския съюз: докъде може да стигне разрастването на проблема," коментира главният редактор на водещия португалски финансов вестник Jornal de Negocios Педро Сантош Герейро.

Елиминирането на общата валута и завръщането към националните валути би позволило по-голяма гъвкавост за затруднените икономики, които така биха могли да оскъпят или обезценят паричните си единици, но икономическите последици от изоставянето на еврото са твърде големи, за да се разглеждат сериозно от европейските икономисти - поне за този момент.

Еврото трябва да оцелее - по този въпрос в съюза все още цари единодушие.

Oще: безработица  дългове  евро  еврозона  ес  испания  мадрид  оставка  португалия  правителство 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 08.04.201113:42

Атеиста,нали Рейгън катурна Савьецкия Саюз бре?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

3 Ateista | 08.04.201111:02

ъова - това
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

2 Ateista | 08.04.201111:02

Бях сигурен ,че червения комисар Павур ще се е изходил по голяма нужда тук под статията...
Павуре,тва да не е СССР,че да изчезне бре? Смее се
Ъова е цивилизована Западна Европа,тези които ви унищожиха слава на тях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 07.04.201120:12

Ако ша го гасят с новонапечатана 'артишка,няма да стане.
   

оценка

+0 -0