И все пак "балон" ли е биткойн? | webcafe.bg
Webcafe

И все пак "балон" ли е биткойн?

Webcafe, по Стивън Гос, Fortune
08.12.2017, 14:30 (обновена 11.12.2017, 07:30)
биткойн

Снимка: © Getty Images

Ако искате да разберете дали биткойн е балон, преди всичко трябва да гледате на него като на високорискова спекулативна стока - такава, каквато е. Цената на един биткойн след 50 години ще зависи изцяло от евентуалното търсене от страна на потенциални купувачи.

"Балон" ли е биткойн? Според голяма част от сериозните инвеститори - определено да.

Още преди цената му да надмине бариерата от 10 000 долара, главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджан Тиам коментира: "Eдинствената причина да купуваш или продаваш биткойн в момента, е да правиш пари - а това е самата дефиниция на спекулата и самата дефиниция на "балона".

И тази позиция не е грешна сама по себе си. Проблемът е, че в масовия случай се базира на нездрава логика.

Един от основните аргументи: биткойн не е обезпечен от никакви активи. Нула. Когато единица от една валута се търгува за повече от 15 000 долара, без да има зад себе си съответстващо обезпечение - да, това е признак на балон.

Но по тази логика, дори един биткойн да струваше 1 долар, пак щеше да е балон.

Ако моделът приема, че всеки надценен продукт с повече от 0 долара оскъпяване е измама - проблемът по-скоро е в модела, а не в самия продукт.

Цените на биткойн са задвижвани от високото търсене на огранична стока. В момента съществуват около 16 милиона единици от криптовалутата, а според първичния й протокол, таванът за общия брой биткойни е поставен на 21 милиона единици. Повече от това количество не може да бъде "изкопано".

Тази ситуация отразява един от базовите закони на икономиката. Биткойн се превърна в масово популярен бранд за криптовалута, ресурсът му е лимитиран, търсенето на пазара се увеличава, съответно - цената му расте. Валута, необезпечена с активи, се търгува изцяло на база на настроенията на пазара. Това е предимството на децентрализираната система и това е идеята, заложена в основата на успеха на биткойн.

Ако се опитвате да намерите паралели между криптовалутите и традиционните ресурси, които носят ползи на притежателите си, не сравнявайте биткойн с валутите като щатския долар.

Фиатните валути са подсигурени с както с активи, така и с икономическата мощност на държавата, която ги издава. Ако икономиката на една страна отчете извънреден ръст, валутата й ще се оскъпи. Ако икономиката отслабва, валутата й ще поевтинява.

Но тъй като зад биткойн не стои икономическа система, този модел не работи.

Вместо да сравнявате оценяването на биткойн с долара, по-добре го разглеждайте по модела, по който работят пазарите за антики или предмети на изкуство.

Също както биткойн, една великолепна картина не дължи цената си на съотносим актив. Материално, в нея са вложени единствено бои и платно. Тази картина обаче представлява ограничен ресурс. Тя е единствена сама по себе си, а интересът към нея е огромен.

Ако една аукционна къща оценява картина на Пикасо, тя не прави фундаментален анализ на това колко струва конкретната боя, платно и др. Вместо това се опитва да предскаже колко високо би било желанието на потенциалните купувачи да придобият на картината. Това е ключовият фактор, определящ доколко високо може да стигне наддаването за цената по време на търга.

Стойността на картината се основава единствено и само на търсенето. Ако то отслабне, цената ще падне. Ако се увеличи, цената ще скочи.

Как се промени цената на 1 биткойн спрямо $1 от януари до декември 2017 (според борсата Coindesk)

Ако искате да разберете дали биткойн е балон, преди всичко трябва да гледате на него като на високорискова спекулативна стока - такава, каквато е. Цената на един биткойн след 50 години ще зависи изцяло от евентуалното търсене от страна на потенциални купувачи.

Дали валутите и активите на бъдещето ще бъдат базирани на технологията на разпределените системи, които се използват за проверка и потвърждаване на транзакции, като ги включват във верижен блок (т.нар. блокчейн-технологии)? На базата на съществуващите изследвания, отговорът е твърдо положителен.

Дали валутите на бъдещето ще бъдат обезпечени от активи или ще зависят само от търсенето?

Ето този въпрос е истинският проблем. В момента огромното мнозинство от криптовалутите се оценяват изцяло на базата на търсенето. Твърде малко усилия се влагат за обезпечаването им с активи, защото е много по-трудно и изисква огромна предварителна инвестиция. Перфектната децентрализирана система не може да бъде постигната, ако в основата й са заложени обезпечителни активи. Тя обаче има предимства, които могат да компенсират недостатъците на високата волатилност на цените на валутите.

Всичко зависи от това дали брандът биткойн ще успее да запази влиянието си и да остане доминиращата криптовалута, или технологичните трудности при търговията с биткойни в крайна сметка ще отблъснат потребителите от тях към валутите на други компании - например ripple, litecoin и др.

Прогнозирането или анализирането на цените на биткойн само на базата на фундаментите му няма смисъл - просто защото биткойн няма такива. Когато се занимавате с валути, базирани на търсенето, прогнозата може да зависи само от настроенията на пазара и от потенциалния напредък на технологията.

Да, биткойн може би ще се окаже балон. Но не, причината не е в това, че няма нищо общо с фиатните валути.

Oще: балон  биткойн  блокчейн  блокчейн технологии  борса за биткойн  валута  виртуални валути  децентрализирана система за разплащания  инвестиции в биткойн  криптовалута 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

4 Nenimir | 09.12.201721:12

Сравнението с картина е неподходящо, картината има естетическа и идейна стойност, макар и това да зависи от вкусовете на купувачите.
Това е просто един финансов инструмент, добър за тези които са го създали за да направят добри пари.
Тези на върха на пирамидите винаги виждат нещата в цялостаната им красота, тези в дъното бълнуват че ще бъдат освободени от някакво робство Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 22:12

3 Alee | 08.12.201722:01

Аре, още един болен на тема "евреите са виновни за всичко". Много щастлив Много щастлив Много щастлив

И на мен Хан Аспарух ми е виновен, ама си трая и не го обвинявам, че е създал държавата България тук. Така и така я е създал, поне и Биткойна беше измислил той навремето. Сега нямаше да имаме държавен дълг.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

2 Люба6а | 08.12.201717:18

дали ще пишете всеки ден за Биткоин,няма никакво значение!!!Той не е измислен,за да му давате оценки и да го охаректеризирате-той не е чифутско творение,нито пък им се подчинява!Напротив-запали им чергите! Биткоин е дошел ,за да промени планетата и да ликвидира чифутското иго,което зароби цялото човечество!Естествено че има МНОГО врагове:всички тези,които нищо ново не възприемат и всичко старо не забравят...четете,образовайте се,защото в тази финансова джунгла има много фалшиви "експерти" по Биткоин и криптовалути Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 08.12.201715:23

Балон е!
И то голям!
   

оценка

+0 -0