Пари с нежни имена | webcafe.bg
Webcafe

Пари с нежни имена

Webcafe.bg, по BBC
14.04.2015, 18:43 (обновена 15.04.2015, 14:22)

1 от 13 снимки Назад Напред

банкноти, валути

Който и да бъде върху банкнотата, възражения винаги ще има. Затова Норвегия решава генерално проблема като ще премахне изобщо лицата от банкнотите

Всеки ден имаме допир до пари, но поглеждаме ли лицата, които мълчаливо гледат от ценните хартийки? Оказва се, че националните валути са доста консервативни, а присъствието на нежния пол там е повече от епизодично.

За да няма спорове, алтернативата идва от Норвегия, която възнамерява да отпечатва само символи върху петте си банкноти, свързани с морска тематика - фар, кораб, риба и т.н. Дания също възприе паричен дизайн, акцентиращ върху историята като цяло, а не върху отделни личности.

Има призиви в САЩ и Канада върху банкнотите да се изобрази поне една жена

Подобна кампания имаше и във Великобритания, при това с успешен край, след като Централната банка на страната одобри върху банкнотата от 10 паунда да се отпечата ликът на Джейн Остин. Но стига ли една жена във валутата на всяка държава?

Доларите са с лицата на Бащите - основателите на американската държава и на бивши президенти (все бели мъже, което не отговаря на етническото разнообразие на САЩ), валутата на Китай задължително представя комунистическия вожд Мао, Индия е пуснала в обръщение Махатма Ганди, но нито една банкнота в тези държави не представя жена.

В САЩ тече кампания върху банкнотата от 20 долара да се изобрази жена, вместо седмия президент Андрю Джаксън, известен със закона за принудително разселването на индианците на запад и вижданията му за начина, по който да работи тогавашната Национална банка.

В интернет тече гласуване, в което участват над 200 000 души, а предложението с избраната победителка ще бъде изпратено до президента Барак Обама.

Сред предпочитаните имена са Роза Паркс (активист за граждански права на чернокожите), Маргарет Сангър (пионер в контрола на раждаемостта), както и Хариет Тъбман, избягала от робство и един от най-видните гласове за забраната на робството в САЩ.

„Нашите пари разказват за историята и за това, което представлява обществото ни. Ако говорим за равенство на половете и за социалното изключване, тогава трябва да променим и валутата", коментира активистката Сюзан Стоунс.

Междувременно в Канада има подобна кампания, до момента са събрани 54 000 подписа, тъй като единственият женски лик върху канадския долар - Тереза Касгрейн, бе заменена с ледоразбивач през 2011 г.

„Когато отворим портмонетата, ние виждаме лицата на четирима бивши премиера и на кралица Елизабет - безмълвно послание, че канадските жени не са достатъчно ценни, за да бъдат почетени. Сексистките банкноти са неприемливи в държава, които иска да е световен лидер по отношение на равенството на половете", коментира историкът Мерна Форстър, също част от кампанията.

Швеция пак е за пример

Централната банка на Швеция разделя банкнотите наравно, а в новия дизайн на кроните, който ще бъде въведен до края на следващата година, ще има трима мъже и три жени - Грета Гарбо, Астрид Линдгрен и оперната певица Бриджит Нилсен.

Австралия също има полово равенство в националната си валута, само че там всяка банкнота има мъж от едната страна и жена от другата.

Oще: валута  долари  мъже  мъжи  национална валута  пари  равенство на половете  юани 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 04.07.201517:53

Абе да има повечко банкноти, пък ако ще да са с ликовете на Маделин Олбрайт, Надежда Крупская или Бокаса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

1 dimis | 19.04.201511:53

Пак манипулативни намеци за т.нар. "сексисъм". Май са прави онези с конспиративните теории... Тази мощна, целенасочена и последователна пропаганда (която се засилва) изглежда твърде съгласувана. И професионално убедителна, за съжаление.
   

оценка

+0 -0