Държавите, в които кешът изчезва завинаги | webcafe.bg
Webcafe

Държавите, в които кешът изчезва завинаги

Webcafe, по Лорън Комито, BBC
29.09.2016, 12:55 (обновена 02.10.2016, 09:07)
пазар холандия продукти цени

Снимка: © Getty Images

Разплащанията в брой спряха да се признават като нормална практика на твърде много места в Холандия

Баща ми, който работеше като дилър на Wall Street, винаги ми е повтарял, че "кешът е цар" и че трябва да държа парите си в брой, когато икономиката закъса.

Но в Холандия кешът определено не е на мода.

Разплащанията в брой спряха да се признават като нормална практика на твърде много места. Все повече холандски магазини за хранителни стоки приемат само дебитни или кредитни карти - от био-магазина Marqt до кварталната бакалия.

Някои търговци дори твърдят, че спирането на кешовите плащания е "по-чисто и по-сигурно".

Реших да проверя как ще се справя, ако се откажа от дебитната си карта. Оказва се, че не е никак лесно.

По-големите разходи задължително се плащат по банков път - включително наема на жилището ми и сметката за телефона. Когато се явя на касата с пари в брой, ме посрещат изумени погледи и дори известна съпротива.

"Не мога да си спомня кога за последен път сме получавали плащания в брой. Не обичаме да държим пари в офиса, нямаме сейф, а и банките ни таксуват при внасянето им", казва Мариеле Грьонтийс, администратор в компанията за недвижими имоти, която притежава квартирата ми.

Проблемът е, че парите ми създават главоболия дори при по-дребните разплащания.

Не само че не мога да си купя био-храни от Marqt, но и съм принудена да се редя на дълги опашки пред касата за кешови плащания в кварталния супермаркет. През това време хората с дебитни карти вече са се прибрали по къщите си.

Когато се опитам да си купя сандвич с риба-тон от пекарната Vlaams Broodhuys, направо отказват да приемат парите ми.

"Кешът е "динозавър", но няма да изчезне", казва Михиел ван Доверен, старши съветник в холандската централна банка ДНБ.

Той обаче посочва, че причината за оскъпяването на кешовите разплащания в сравнение с електронните транзакции всъщност е логистиката - парите трябва да се транспортират, охраняват, броят и регистрират.

"Хубаво е, че електронната икономика се разраства. Трябва да се грижим за осигуряването на условия за по-ефективни разплащания", казва той.

Електронните разплащания в холандските магазини за хранителни стоки надвишиха плащанията в брой за пръв път през 2015 г. 50 на сто от сметките са плащани с дебитни карти, 49,5% - с налични пари, а 0,5% - с кредитна карта.

Банкерите и търговците в Холандия имат намерения да вдигнат това съотношение до 60:40 в полза на електронните разплащания до 2018 г. Те твърдят, че "безкешовите" транзакции са по-евтини, по-сигурни и по-удобни.

Не само Холандия, но и скандинавските държави полагат усилия за прекратяването на разплащанията в банкноти и монети. Швеция е сред най-напредналите страни в това отношение. И все пак - не всички са доволни от развитието на нещата.

"Това е много голям проблем. Малките фирми не могат да си позволят да държат парите си в банките", казва Гуидо Каринчи, председател на шведската организация на дребния и средния бизнес TOMER.

Всичко зависи от маржа на печалбата. Шведските банки печелят сериозни пари от такси за транзакции от търговците, които приемат електронни плащания. Допълнителните им приходи от тези такси възлизат на милиони на година - докато при размяната на пари в брой не се генерира никаква печалба.

Затова банките нямат никаква мотивация да приемат пари в брой.

Поради съображения за сигурност и съкращаване на разходите, много от шведските магазини вече закриха паричните си каси. В това число влиза телекомуникационният гигант Telia Company, чиито 86 офиса в цялата страна престанаха да приемат плащания в брой още през 2013 г.

Пътниците в градския транспорт не могат да си купят билети с пари в брой, дори лавките за вестници приемат дебитни карти или разплащания през мобилни системи.

Проблемът се оказва толкова сериозен, че много от жителите на Швеция са изправени пред дилемата да се чудят какво да правят с парите в брой, които банките отказват да приемат.

Някои от тях дори "ги крият в микровълновата", разказва Бьорн Ериксон, ръководител на браншовата организация на охранителните фирми в Швеция.

Разбира се, отношението спрямо парите е различно в различните държави в Европа и по света.

Някои общества продължават да се придържат стриктно към разплащанията в брой - включително Германия.

Според последния анализ на централната банка, германските потребители смятат, че използването на пари в брой им осигурява по-добър контрол върху разходите.

В най-силната икономика на Европа над 75% от разплащанията все още се извършват в кеш. В Италия техният дял достига до 83 на сто.

Американците все още обичат банкнотите, но дори при тях се наблюдава тенденция за замяна на кешовите разплащания с електронни.

Развитието на мобилните технологии позволи на банките да намалят използването на пари в брой дори в някои държави в Африка.

В Кения и Танзания, например, милиони души използват системата за електронно банкиране M-Pesa за плащания на сметки, получаване на заплати и дори за дребни транзакции в по-малки магазини през фирменото приложение за мобилни телефони.

Лично аз не мога да скрия възмущението си от факта, че цената на кешовите разплащания все повече се прехвърля на сметката на хора като мен.

Всяка година моята банка ме таксува 6 евро при всяко следващо депозиране на пари в брой след първите шест транзакции.

Осъзнах, че ако дъщеря ми поиска да внесе спестяванията от касичката си, които възлизат на 5 евро, не просто ще остане без пари, но и ще трябва да доплаща.

Oще: банкноти  банкова карта  банкова сметка  банкомат  безкешови разплащания  бюджет  германия  дебитна карта  кеш  кешови разплащания  кредитна карта  пари  пари в брой  плащания в брой  покупки  разходи  теглене на пари от дебитна карта  холандия  централна банка  швеция 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

29 Алилуйщина | 01.10.201615:08

Ще си позволя да допълня последния коментар на stoy.

Когато няма пари в брой, няма какво да изтеглите при банкова криза, така банките винаги са ликвидни, никога не могат да фалират, банкерите са гениални мениджъри во веки веков, мечта на всеки банкер от времето на Медичите!
Инфлацията е свързана с обръщението на пари без реално покритие. Дали ще са хартиени, виртуални или безналични- те могат да се обезценяват, както контролирано, така и не контролирано.
И не ги стяга чепика за неплатените данъци във фиска...това е за пред овцете, стригани и от банките и от администрацията.
Основната причина е: Затварянето на кръга на тотален контрол.
Ако отпаднат наличните разплащания, Биг брадърa ще следи не само колко получаваме, но и къде и за какво ги харчим.Е те тогава ще настъпи един ЖИВОТ!

Решението за безналични пари, само по сървърите на банките не е само от банков интерес, то е политически обосновано - за пълен контрол! Да, политиката винаги е била над икономиката, в смисъл властта, която носи богатство и позволява да го запазиш.
Каква изненада /или пък не/ за ония комсомолци от 1989 г., прегърнали мантрите за либерализъм и свободен пазар, за по-малко държава, вървим към тотален комунизъм, много по-лош от който преживяхме.
Ще я търсите вие държавата...амаа.. всички "конспирации" се оказаха верни!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 01.10.201615:01

7, и съм бил член на колектив, ръководен така, и съм ръководил различни колективи, от 2 до 70 души, и също работех така и при мен се живееше прекрасно в сравнение с другите. Първо мислех за работниците, а после за себе си, заплатата и премиите ми винаги бяха с не повече от 20% от техните и държех това да се вижда. И сега плащам повече от колегите в бранша, защото искам хората да живеят добре и да работят при мен. Работя само с много коректни партньори, които ми правят много отстъпки и могат да разчитат на същото от мен. Но не вярвам на хората, защото виждам какво става масово. Ние сме малцинство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 11:28

27 stoy | 01.10.201614:04

Всъщност проблемът е кога удобството се превръща в робство. Всяко "електронно плащане" те идентифицира. И проблемът не е само в "проследяването" ти - от власти, корпорации, злоумишленици. А и в реалната възможност буквално да те оставят безпомощен, без достъп дори до плодовете на твоя труд. Да не задълбавам, но кеш няма как да се блокира, докато за разните му там карти, чипове и прочее това е атрибут. Отделно таксите, които събират, за да благоволят за разполагат с ТВОИТЕ пари, с плодовете на твоя труд. "Банки и търговци" били така решили - за ваше добро да разполагат с вашите пари и да ви облагат с такси, когати вие - собствениците им - решите да ги използвате...
Тук даже не става въпрос за частичен отказ от свобода заради повече сигурност - тази дилема е разбираема, както и предупрежденията, че трябва много да внимаваме. Защото накрая можем да се лишим и от свободата, и от сигурността. Става въпрос за нещо още по-нагло. Убеждават ни, че трябва дао се лишим от свобода заради удобството, т.е. отстраняване на дребни неудобства! Като неудобствата са създали самите те!
Без извинение: Това е директна заявка, че искат да ни превърнат в прасета. Удобната кочина срещу неудобството да бродиш из гората за жълъди.
Нали не сме забравили, че такъв тип удобство има цена. Дребничка, нарича се Коледа...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

26 7 | 01.10.201611:49

Драги Иван

Опитвам се да гледам от природата и от историята на цивилизацията.-
Доколкото виждам, най-добре оцеляват разумно организираните системи.
Те са силни, защото са единни на базата на някакъв вид взаимнополезна добронамереност.
Иначе изпадат в анархия и слабост и изчезват/ биват унищожени.-
Не е въпрос на гола емоция, а на симбиозна прагматичност.

Пр.- Вие отивате и си поръчвате обяд точно при Вашия приятел кръчмаря, защото ще Ви посрещне с усмивка и ще Ви пригови хубаво ядене. Но не се стискате, нито се държите капризно/надменно. И той ще Ви обслужи добре и следващия път, защото ще Ви запомни с добро.
Той, от своя страна, Ви счита за приятен събеседник и платежоспособен клиент и Ви обслужва добре. Не Ви надписва, нито Ви лъже в качеството. И Вие пак ще отидете точно при него.Защото сте го запомнили с добро.

Просто есктраполирам на държавническо/ общочовешко ниво. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

25 Dear Ivan | 01.10.201610:40

Аз не прочетох никоя държава да премахва парите в брой, освен Швеция дето има разни гърчове. Парите в брой са уют, занимавка и националност. Връщане към реалността. Тоталната безналичност е път към роботизацията, масовизацията, консуматорството и оглупяването като общ портрет на обществото.

7, с добронамереността просто си смешна. Когато двама души се разбират, те на пръв поглед се разбират. По едно време обаче единият се сеща, че може за него да остане повече. А когато се появи трети, изскача мисълта за присвояване на благата на групата и власт над нея. Нататък, с увеличаването на групата, се развива и алчност, а после се появяват и престъпления. За всичко - пари, недвижима собственост, движима собственост, власт и секс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

24 7 | 01.10.201610:11

>Заради алчността сме и на този хал. Вероятно и заради алчността ще се затрием като цивилизация.
-----------------------------------------
Да, така е. Военизираният плутократично-олигархичен консуматорски модел е безпомощно ентропичен.
Идеологизираната, насилствено- егалитарна консуматорска утопия, също...


>7, ти идеалист ли си?
------------------------------------
Май да. Много щастлив

Не мога да свикна с мисълта, че човек е една саморазрушителна биомашина за ядене, пиене, секс, насилие и отпадък.

Струва ми се, че нещо сме объркали в представата си за нещата. И то много, много отдавна. Упорито се опитвам да разбера, какво е то. Стигам до конфликта м/у религия и наука. И се питам- тяхната синергична симбиоза възможна ли е? - Иска ми се отговорът да е положителен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

23 pixie | 01.10.201608:44

"В крайна сметка, не виждам нищо лошо в това да няма пари в брой, както и в това да има световно правителство НО- при условие всичко това да се прави от почтени подбуди за доброто на цялото човечество, като се избират най-добрите, най-достойните от всички нации/държави етц."
7,
това първо никой няма да го допусне и второ, не е естествено. Идеята е чудесна, но човешката история показва, че хората не еволюират в своята човешка същност. Еволюцията се изразява само и единствено в подобрението на качеството и продължителността на живота и то не навсякъде по света. Човешката алчност няма да умре и точно заради нея някои, всъщност повечето хора, искат да контролират останалите и да печелят на техен гръб. Заради алчността сме и на този хал. Вероятно и заради алчността ще се затрием като цивилизация. Парите са верую за много хора, а стремежът към трупането им заслепява и допуска компромиси с добротата и достойнството, качествата, които ти посочваш като изискване лидерите да притежават. Най-важното качество е да не са алчни, а това се контролира трудно и в днешно време не мисля, че някой има изобщо желание да контролира. Нали знаеш поговорката, която е абсолютно вярна - "Дай на някого пари и власт и му гледай сеира".
Относно спора за кеша или картите - картите са по-удобни. Най-вече за чужбина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 01.10.201601:47

Тео, ако дойде това време, ще останат само артистите, (от всякакъв вид) щото народът винаги ще има нужда някой да о забавлява. За останалата сволочь никой няма да плаче. Човечеството сериозно се е запътило да се удави в собствените си лайна, и може да се върне и към натурално стопанство. Аз няма да съм жив да го видя, но младите не е излишно да усвоят някои прости умения, като да ловиш риба или да запалиш огън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 01.10.201600:00

7
... В крайна сметка, не виждам нищо лошо в това да няма пари в брой, както и в това да има световно правителство НО- при условие всичко това да се прави от почтени подбуди за доброто на цялото човечество, като се избират най-добрите, най-достойните от всички нации/държави етц.

Ако някакви фамилии или среди/американски, европейски, руски и т.н./ ще закрепостяват "правото" си на власт и контрол в/у останалата част от населението, за да задоволят егото и мързела си- не. Дотогава- кеш / бартер и отделни национални правителства. ...

7, ти идеалист ли си? Кажи къде има правителство с почтени подбуди, веднага емигрирам натам. Подбудите на всеки на власт са ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ.
Затова: кеш и бартер. И национални правителства май не останаха много, сещам се само за Китай, ама много трудно ще стана китаец.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

20 7 | 30.09.201619:38

Аарон Русо не е идиот и е виждал Рокфелер.
--------------------------
В крайна сметка, не виждам нищо лошо в това да няма пари в брой, както и в това да има световно правителство НО- при условие всичко това да се прави от почтени подбуди за доброто на цялото човечество, като се избират най-добрите, най-достойните от всички нации/държави етц.

Ако някакви фамилии или среди/американски, европейски, руски и т.н./ ще закрепостяват "правото" си на власт и контрол в/у останалата част от населението, за да задоволят егото и мързела си- не. Дотогава- кеш / бартер и отделни национални правителства.

Усмивка
   

оценка

+0 -0