Мрак. И лепне | webcafe.bg
Webcafe

Мрак. И лепне

Димитър Събев
09.09.2012, 18:36 (обновена 19.09.2012, 14:19)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Правителството ни разведрява

В петък сутрин носих въглища: три тона, изсипани на ъгъла на стръмна уличка в Стария Пловдив. Купчината беше внушителна и затова от прозореца отгоре ни пускаха окуражителна музика по грамофона. След малко се появиха две нежни девойки със скицници - ще рисуват къщите. За вдъхновение момичетата слушаха чалга от телефона.

За щастие прахолякът не им допадна и бързо се разкараха, но докато пълнех чувалите мислех: не е ли това настоящето на България? Тези, които имат навика да слушат по-изтънчена музика пренасят кюмюр, а чалгата се настанила вече и в селенията на музите.

Относително субективно

После обаче си припомних думите на нашия премиер Бойко Борисов: това е абсолютно обективно. Той също обича да рисува, но се изказа не във връзка с изкуството, а по повод загубата на работни места по време на кризата. Мъдростта капна от устата му на последното заседание на Министерския съвет.

Със съпричастност към проблемите на обикновения човек Борисов уточни: „В условията на криза - виждате, в цял свят е така - да му обясняваш на човека, че е безработен, защото е криза в цял свят, за него това не е оправдание. Абсолютно е обективно, но ..."

Не че се усъмних в думите на премиера, но просто проверих: действително ли в цял свят е така? Хайде, не в цял свят, в Европа да е. Според официалните данни, в Европейския съюз безработицата през пролетта е била 10.2%, а у нас 12.3%. По-лошо е, че заетостта ни е с почти 7 процентни пункта по-ниска от средноевропейската. По сравнение с 2008 г. през 2012 г. безработицата в България се е удвоила.

Според мен това са важни факти и макар непоколебимо да вярвам, че те са обективни, се зачетох по-внимателно в завещаните от стенографа думи на премиера Борисов. "В момента трябва да се концентрираме в създаването на работни места. Едно работно място да създадеш днес е успех. Това е едно семейство, един човек, който се чувства добре."

Я виж ти: един работещ човек достатъчен за просперитета на семейство? Пуст червей на съмнението, отново задълба в официалната статистика: европейската, за доходите. Разполагаме със съпоставими данни от 2010 г. Тогава нетните доходи на средния европеец са били точно 8.11 пъти по-високи от тези на средния българин. Умножете по две.

Романтиката е в концесиите

Ами не работят българите, ниска им е производителността, толкова заслужават - ще възразят онези, които се наричат анализатори. Не съм съгласен: трима пренесохме трите тона кажи-речи за три часа. Наистина, после на улицата остана доста пепел и почистването на калдъръма отне още няколко часа. Производителността е много специална величина.

Това пък ми напомни за следната истинска заводска история. Премиерът разпореди четири почивни дни покрай Съединението, ама кой ще ти ги даде? От друга страна, ако хората работят на официален празник трябва да им се плаща двойно. Решението: в четвъртък, 6 септември, почивка; в петък и събота на работа, в неделя почивка.

Но схемата става доста сложна. И тръгнала началничката от човек на човек да обяснява: на шести почивате, седми и осми на работа, девети септември - на манифестация. Да, ама една от работничките не разбрала хумора. "Ай, шефке, на девети не мога да дойда на площада, на девера помен правим." Всички избухнали в смях, а обърканата циганка започнала да се оправдава: "Ами откъде да знам, може старото време да се е върнало".

Както и в първия пример, тази весела случка блъска с все сила по широките порти на истината. Те сигурно ще срещнат съпричастност от премиера, който публично е споделял романтичното си минало на копач на картофи. Но дали той действително разбира какво е количеството икономически смисъл в думите му, че работни места в България трябва да се създават чрез "концесии и подобни инструменти"?

С концесията държавата дава на частна компания правото да разработва природни богатства в замяна на такса. Максималната такса е 4% от брутните приходи годишно. Печалбата от подземните богатства, които по конституция принадлежат на народа, е за частни, най-често чуждестранни инвеститори.

Понякога наричат концесионния ентусиазъм "неоколониализъм". Ползите за нас, освен трохите за общините и бюджета, са ограничен брой временни работни места, които с нищо не повишават интелектуалния продукт на нацията. Ако с подобни инструменти ще вървим в XXI век, спукана ни е работата като държава.

Работещото правителство

Хората с вкус към хумора ще оценят по достойнство целия този опит на Министерския съвет на 5 септември да разведри задаващите се празнични делници. Ще споделя още няколко Борисови приноса в историята на политическата духовитост (щом толкова упорито се говори за оставане на това правителство в историята).

Пръв сладкодумец е министър Томислав Дончев, който отговаря за европейските програми. Той бе похвален от премиера за феноменалното усвояване на структурните фондове; Дончев скромно потвърди за 88% договаряне на европейските средства в края на август. Само че договаряне и усвояване са различни ракии: според последната официална информация от края на юли обективно са изплатени едва 27% от бюджета на програмите, близо 2.5 млрд. евро.

А за договорените средства списание The Economist наскоро коментира: България все още не може да вземе 1.5 млрд. евро от предоставените й от Брюксел пари. Междувременно Борисов хвали министъра за признанието на "европейската преса".

За Дончев имаше още една странна похвала: за борбата му срещу последиците от земетресението в Перник. Премиерът настоя да се знае, че ГЕРБ дарява още 700 хил. лева на пострадалите. С важно уточнение - парите идват от партийната субсидия, което един находчив форумец определи като "С чужда пита помен да правиш."

Под "върховното методическо ръководство на главен археолог Дянков" община Шабла ще разнесе из света славата ни, като покаже "неща, които едва ли не от времето на сътворението на цивилизацията са" (впрочем за последното премиерът е прав).

Образователният министър беше подканен: "Ако трябва, взимате една четка, боядисвате" - става дума за училището в Съединение и неговите разположени в полето тоалетни. Аграрният шеф Мирослав Найденов, който с тютюна явно е доста по-напред от науката, беше посъветван „ако има нещо да се доизкусурява - да се доизкусури."

Незабелязано между гръмките теми се прокраднаха едни такива мерки, които действително направиха празниците по-приятни за големия работодател. Хората на тихия фронт са Делян Добрев и Нона Караджова. Икономическото министерство уреди държавата за определен период от време да плаща осигуровките на новите работни места. Остава и парламентът да ги гласува.

Пак в помощ на работните места, улеснява се престоя в България на чужденци, заети на инфраструктурните проекти. МОСВ пък получи картбланш да разработи план, с който да моли Европейската комисия за преходен период до 2021 г. на по-строгите изисквания за емисиите серен диоксид, азотен оксид и прах. С други думи, още 10 години без инвестиции в очистване на нашите мръсни ТЕЦ на въглища.

Правителството междувременно нехае, че трябва да компенсира по някакъв начин, и то преди зимата, милионите пенсионери и публични служители, най-малкото заради по-високите с 13.5% цени на електроенергията за бита от юли. Доходите са замразени, а енергията не спира да поскъпва: през 2008 г. тон донбас в Пловдив е струвал 275 лв., през 2010 г. 330 лв., а през 2012 г. - 390 лв. Нека и това остане в историята.

Oще: безработица  бойко борисов  българия  държава  икономика  концесия  правителство  премиер  работни места  томислав дончев 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 17:11

8 Svelini | 10.09.201216:48

Статията ми харесва. Много подходяща е снимката на ББ като нацупено дете.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 10.09.201215:52

TheSpider,
Прав си пич!Вместо платените глупости на червените е много по лесно да се четат безплатните ти възклицания.При тях дори не се налага да се мисли! Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

6 Windfall | 10.09.201214:06

Димитър Събев има много добри статии, но това тук е някакъв абсолютен миш-маш. Не виждам и някаква теза, която се мъчи да докаже, само куп общи приказки.
И друг път Събев си служи със статистика и факти изключително произволно, сега обаче съвсем я е подкарал през просото. Това за 8,1 пъти по-ниските доходи е добре да се спрямо кои точно европейци е - германци ли, испанци ли, поляци ли? Ако става въпрос за всички европейци вкупом, разликата е много по-различна. Ако пък ще си избираме да се сравним с когото ни отърва, то и утре българите да се събудят с двойно по-високи доходи пак ще се намерят европейци с 8 пъти по-високи от техните.

А производителността няма много общо с това дали работим много или малко и Димитър Събев много добре го знае, ама е предпочел да се хареса на простолюдието с популистки алабализми. За цвят и 2 реда за чалгата и айде - чакаме форумните многознайковци да пощуреят.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 10.09.201212:51

Трудно могат да се опровергаят твърденията в материала.Такава е истината!Но е трудно и да се разбере,защо се изразходва интелект за да бъде показано бавното развитие на Борисов?Народната мъдрост предлага по-убедителна позиция-нека да бъде оставен да се дави в собствените си ла..на!Така и кръглите идиоти ще схванат,че което той си причинява сам,никой не може да му направи.И ще разберат,че рязането на ленти не е грижа за България,а е за рейтинг! Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.09.2012, 11:53

4 Boyan Milchev | 10.09.201212:13

"Умножете по две." ако работят двама!? Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

3 Vankata_820 | 10.09.201211:26

Много добра статия - добра аналогия!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

2 goshi | 10.09.201211:23

Не знам защо и аз се захващам да коментирам неща, които не са ми ясни.
----------------------------------
Я виж ти: един работещ човек достатъчен за просперитета на семейство? Пуст червей на съмнението, отново задълба в официалната статистика: европейската, за доходите. Разполагаме със съпоставими данни от 2010 г. Тогава нетните доходи на средния европеец са били точно 8.11 пъти по-високи от тези на средния българин. Умножете по две.
----------------------------------
Не схванах в случая каква е връзката между европейската статистика за европейските доходи съотнесени към българските и това дали един работещ човек в семейство е достатъчен. Че не е достатъчен е ясно, но не ми стана ясно как това се изчислява с данните от 2010 "умножени по две".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

1 goshi | 10.09.201211:16

Винаги сме били с по-голяма безработица от средноевропейската. Не изопачавай думите на вожда, а дай коректни резултати, щото малко заприличва статията на "Бойко е виновен, че не карам мерцедес, а нося въглища." Казваш, че от 2008ма се удвоила безработицата. А колко е била средноевропейската тогава? Щото ако и тя е нараснала с повече от 1,5 пъти значи наистина кризата оказва своя ефект и вожда видиш ли е прав.
Не се заяждам, а питам, щото нямам време да търся тази информация. Написах в гугъл "безработица в Европа" и "безработица в Европа 2008" излязоха ми разни резултати, в които пише за 2008ма под 7%
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2011/01/27/1032341_ek_bezraboticata_v_evropa_narastva/
(колко под 7 не се знае, закръглявам на 6.9 Много щастлив ), а за 2012 11.3% http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1529071
Според тия данни (не са от официален сайт) излиза, че боко е прав, а ти не си. Опровергавай
   

оценка

+1 -1