По следите на изгубените депозити | webcafe.bg
Webcafe

По следите на изгубените депозити

Ваня Григорова
10.10.2012, 10:48 (обновена 01.11.2012, 13:59)
левове

За едно паразитно лихварство

Възмутен нашият министър председател заяви: "Обвиняват ГЕРБ, че хората са обеднели, но БНБ отчита рекордни спестявания". И настъпи смут. Премиерът и централната ни банка не може да лъжат. Същевременно благоденствието на българите, струва ни се, е мираж. За да открием какво поражда такова несъответствие в усещанията, се налага да се зарием за кратко в отчетите на БНБ.

Най-ниската група - на депозитите до 1000 лева, включва всички дребни суми. Това означава, че и забравени 50 лв. в старата книжка от ДСК на баба Ви се броят като депозит до 1000 лв. В такъв случай човек се запитва по колко пари средно държат в банка хората, чиито влогове се отчитат тук. Средният размер на депозитите до 1000 лв. е 113 лв. (по данни на БНБ за юни 2012 г.).

Аха, със същия успех 50-те лева на баба Ви може да бъдат включени в група "Депозити до 100 000 лв.". Баба - титуляр на сметка до 100 000 лв. Звучи някак авторитетно. Това, разбира се, няма да я направи по-състоятелна, но пък дава самочувствие - не може да се отрече.

Стана ясно, че влоговете са твърде малки като размер. За да се изясни как кризата и провежданата политика са повлияли на спестовността на бабите, добре е да знаем как се е променял броят на депозиралите до 1000 лв. през последните години.

Или бабите са намалели, или масово си теглят парите от банките и съвсем са го ударили на живот, казва графиката.

Някой може да реши, че след всички приказки за депозитно благоденствие на домакинствата, много е вероятно депозитите до 1000 лв. да са набъбнали и вече да са депозити до 10 000 лв. да речем. Данните от сайта на БНБ показват, че ръстът на тази група от 9,4% през юни 2007г. понастоящем е отрицателен. Парите не са и тук...

В едно са прави съветващите премиера - средствата в депозити на домакинства се увеличават. Макар увеличението да е наполовина на регистрираното през 2008 г., в абсолютна стойност през юни 2012 г. средствата по тези влогове наистина са рекордни. Коя група депозити се е увеличила в такъв случай? И то толкова, че да маркира рекордни стойности?

Графиката долу показва как се е изменил процентно броят на депозитите в различните групи през юни 2012 спрямо същото тримесечие на предходната година.

Ах, това хитро гражданство! Протестира срещу "висока" цена на тока, настоява да се увеличи минималната работна заплата, дори рие в кофите за боклук за заблуда, а къта стотици хиляди в банкови сметки!

75% от въпросните граждани притежават около 3% от всички вложени в банките пари. Тук вече съмнение не може да има. Произволен ученик от 10 клас е в състояние да разясни на премиера, че депозитите не са на гражданите и домакинствата. По всяка вероятност това са корпоративни пари в частни сметки.

Тези факти е добре да се знаят. Те са добре известни на разните "институти" за пазарна икономика, за либерални стратегии и пр. бардове на разградения национален двор. Въпросните НПО-та, когато кажат, че българите са забогатели, имат предвид точно определени българи. Не иде реч за вас - тези, които разчитат на заплата, пенсия или някой друг заработен лев на граждански договор за преброяване на населението да речем. Вие не сте интересни за тях.

И така следващия път, когато някой се осмели да предложи лихвите по депозити (с изключение на най-ниските групи), да се облагат, не се противете. Или ще се съберат повече средства за здравеопазване, образование и пенсии, или това ще подтикне собствениците на увеличените депозити да вложат парите си в реалната икономика. И двата варианта са за предпочитане пред паразитното лихварство.

Oще: бнб  влогове  герб  граждани  депозити  спестявания 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

7 skd911 | 11.10.201216:37

Просто това е поредният гърч върху така или иначе изстрадалия народец.

И отново повтарям, за хората с парите това няма да е никакъв проблем, това ще удари малките и средни вложители.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

6 skd911 | 11.10.201216:35

Статията е хубава, но накрая изводите не ми харесват.

Въпросните милионери имат много варианти..... могат да си изтеглят част от парите и да ги изнесат в чужбина, могат изобщо да не подават декларация (ако се стигне до съд може и да им е по евтино да подкупят съдията отколкото да платят въпросният данък) . Може да им е все едно..... дори да ги глобят, вероятно за тях глобата ще е нищожна и едва ли това са им единствените пари че да им пука изобщо. Просто хората с милионите няма как да бъдат ударени по този начин... а и не всички са непеменно лоши, някои от тях може да имат и честен бизнес.

Но какво ще стане за обикновения човек...... ами ще настене трагедия, представи си сега за депозит примерно 500лв. трябва да ходиш и да подаваш декларация, че то самото ходене и чакането на опашката на момента обезмисля лихвата от този депозит. Колко време и пари ще се изхабят за да се платят 5лв. на държавата. Не ти ли се струва това пълна безмислица........ а е ясно че прагове няма да има и е ясно че оттдържането на парите няма да е автоматично, т.е. декларации ще трябва да се подават. Защото целта е съвсем друга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

5 Nikola Aslanov | 11.10.201215:12

Съвсем нормална статия с доста факти и числа, които лесно могат да се проверят.
За разлика от МООООГОТО празни приказки в някои коментари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

4 Vortep | 11.10.201214:30

МНОООГО поръчково!

( като голяма част от появяващите се напоследък тук дъвки )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

3 Nikola Aslanov | 11.10.201212:28

5% свръхбогати. 20% едва кретаща средна класа, като поне половината от нея са свързани с политиката лица - нисши функционери, и други клатикурци на хранилка. Т.е 10% от работещите (които пък са 1/3 от населението) създават сигурно 90% от добавения продукт на българската "икономика". 75% бедни и свръхбедни. Типичен модел на латиноамериканска държава. В Европа.
И резултата от политиката на Гейрб е - богатите забогатяват още, бедните ДГД.
А за т.нар. "институти" какво да каже човек - няма друга такава нагла, противна и слугинажна паплач.
Иначе и аз мисля че идеята за данъка не е нито лоша нито добра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

2 leibstandarte | 10.10.201212:49

Смее се Много щастлив И каква стана тя, Миле, народът си мре от кеф, а разни будали блъскат и пълнят трезорите Много щастлив
Майтапът на страна, с финалът на статията не съм съгласен. Облагане на лихвите си е безумна идея. Нал веднъж вече си си платил налозите когато си ги изкарвал тези пари, а лихвата общо- взето покрива инфлацията. Ако ще се търси при депозитите някакъв фокус, по- добре да е непряк. Да се тури някакъв минимален налог на самите банки, върхо парите депозирани при тях, които те използват реално за оборотни средства, пък те така ще си редуцират сами лихвите, колкото сметнат според точната ножда от пари и количеството им при тях във всеки един момент. Така хем повече пари ще идват в бюджета на еденица депозит, хем като са по- неизгодни лихвите, част от сега статичните пари по банките ще се налеят обратно в икономиката търсейки по- голяма добавена стойност. И воала, така и за пицата има и народът няма да се дразни от нов данък, и самото събиране по- лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 10.10.201211:57

Или бабите са намалели, или масово си теглят парите от банките и съвсем са го ударили на живот
------------------------------------------------

нема или-или! ем са намалели ем са го подкарали през просото muhihihihi


--
добра статия
   

оценка

+0 -0