Всичко за майките | webcafe.bg
Webcafe

Всичко за майките

Димитър Събев
01.11.2011, 07:28 (обновена 03.11.2011, 10:05)
Бебете

България, страната с най-отрицателния естествен прираст в света

Голяма е заслугата на мислителите, които първи виждат надвисналата заплаха. Те бият сигнал за тревога; призивът им се приема в началото с насмешка, после неусетно бива обсебен от търсещите популярни каузи политици.

Когато обществеността е вече запозната с опасността, глупаво е да продължаваме да викаме "Беда!" на площада. Алармисткият тик губи ценното социално внимание и енергия. След като опасността е призната, идва времето да се мисли в детайли - върху конкретни тактики за решаване на различните аспекти на проблема. Време е да се работи по програма.

Но нещата рядко се развиват по този практичен начин. Да биеш тъпана в повечето случаи е доста изгодно занимание. А когато проблемът изглежда наистина голям, национален или дори планетарен, стимулът да се прави каквото и да е става минимален. Колко по-лесно е просто да продължим да алармираме.

Точно по този начин стои въпросът с числеността на населението.

Седем милиарда, седем милиона

Вчера Организацията на обединените нации официално отпразнува раждането на седем милиардния жител на планетата. Символично, тъй като ООН работи с 1 - 2 процента грешка и броячът на милиардите може би вече се е превъртял, а може би това ще стане чак в средата на 2012 г.

Така или иначе, пак имаше повод да се будят призраците на Малтус: храната ще свърши, водата преди нея, епидемии, войни, китайците ще ни превземат. По-задълбочени коментатори отбелязаха, че причините да не се предприема нищо срещу демографския бум са главно две: нуждите на капиталистическия растеж и религиозният контрол.

Когато хората стават повече, увеличават се купувачите и фирмите цъфтят. Работната ръка е изобилна и заплатите не са високи. Ресурсите стават по-оскъдни и така онези, които ги притежават - по-богати. Владетелите на този свят нямат интерес броя на хората да намалее.

Но този проблем звучи смешно в България, страната с най-отрицателния естествен прираст в света. Това не е преувеличение, действително сме най-бързо смаляващата се нация в света, на едно стъпало с Молдова. Според ежегодния доклад на ООН за населението от 2011 г., средният темп на смаляване на населението на България в периода 2010 - 2015 г. е 0.7%.

Прави силно впечатление, че с изключение на Япония и отчасти Германия, всички останали 13 страни с отрицателен естествен прираст са бивши социалистически. Това е толкова ясно изразено, че не може да е случайно. Това, струва ми се, рядко се коментира от западни учени и има защо. Казано е: където няма мъдро управление, народът загива. Явно е, че преходът, който ни беше наложен, не е мъдро управление.

Но за нас по-важно е, че нашата България е с най-бързо намаляващо население в света. Нашият проблем не е световния - пренаселеност, а реален риск от обезлюдяване. Както днес светът с боязън празнува седмия милиард, така някъде през 2018 г. България ще оплаче седмия си милион, а към 2040 г. се очаква да се свием до под 6 милиона.

И то какви милиони! - да възкликнем, като помислим върху това, че през въпросната 2040 г. в най-активна възраст ще са сегашните ученици, половината от които на последното изследване PISA показаха, че не могат едновременно да четат и мислят.

Каква опасност крие обезлюдяването конкретно за икономиката? Липса на трудов ресурс и западане на трудово интензивните отрасли. Спад в цените на имотите. Високи пределни разходи за поддържане на инфраструктура. Слаб вътрешен пазар; свиване на международния бизнес. Фалит на пенсионната система. Освен това - керван от Катуници; престъпност. А икономическите и битовите заплахи са по-маловажните предвид значението на думата народ.

Бойкот на майките

Какво прави българското правителство по въпроса? Каквото и да прави, то не е добро, щом тенденцията се задълбочава от година на година. Въпросът с негативния естествен прираст има здравни, икономически, образователни и т.н. измерения. Но това на първо място е политически въпрос. Условията за живот в нашата страна, която има не просто умерени, а идеални природни дадености, са станали толкова неблагоприятни вследствие именно на политиката, че плътността на населението ни е сред най-ниските в Европа.

Как иначе да обясним това, че в миналото по нашите земи е живял най-многочисленият след индийците народ на света? Днес ситуацията е плашеща. България не е София, не се лъжете от тази витрина. У нас има региони, където основният доход на населението са пенсиите - както за старите, така и за младите. В някои региони земята пустее, защото ръцете треперят от старост. Народът, българите, изчезват от тази земя; българи остават само по градовете, откъснати от корена си и затова неспособни да създадат устремено нагоре потомство.

Действително, не ми е известно друга страна освен България да предоставя на майките цяла година отпуск по майчинство с 90% обезщетение върху заплатата. Проблемът ни е там, че тези пари и свободно време се изсипват върху майките наведнъж - и после държавата сякаш си вдига ръцете от тях и ги оставя да се оправят сами.

Липсват хигиенните условия за едно пълноценно подпомагане на майките: достатъчно и качествени занимални и детски градини (в София), надеждна здравна система, култура и съответни норми за гъвкаво работно време сред работодателите. Липсват тротоари, паркове, навици на шофьорите да спират на пешеходни пътеки пред майки с колички, оскъдни са дори нормалните филми и песни за деца на български език.

Сякаш току-що си обяснихме защо населението на България намалява най-стремително в целия свят. Но днес правителството на България от ГЕРБ създава допълнително напрежение сред бъдещите майки. Съвсем символично - като седмият милиард - минималната работна заплата беше повишена от 240 на 270 лева месечно, но не и обезщетението на майките през втората година. То си остава 240 лева месечно, защото се търсели едни 16 млн. лв.

Само толкова? Най-вероятно тези пари ще бъдат зрелищно извадени, щом се наложи да се вдига рейтинг. Но сумата е толкова малка не защото майките светкавично си намират работа след първата година, а защото намаляват като брой. Раждането вече стана проблем и само 44 хиляди българки ще се възползват от щедростта, която по всяка вероятност ще се прояви.

Втората въпросителна тези дни е за удвояването до 24 месеца на периода, през който ще се отчита осигурителният доход за получаване на компенсация за безработица и майчинство. Почвата за този ход се подготвя внимателно и смятам, че безработните ще си го отнесат, а майките пак зрелищно ще бъдат спасени от политик, чийто рейтинг трябва да се напомпа.

С подобно искане се излага на опасност не друго, а намерението на по-младата жена да ражда. Тя трябва да е работила поне две години, вероятно доста повече, за да получи прилична заплата и на тази основа да си позволи да роди. Жените ще се обезкуражат да раждат в млада възраст, моментът за раждане масово ще се отлага след 30-те години. Средното българско семейство до 2015 г. ще има 1.5 деца и България продължава се топи.

Партията на пенсионерите

В парламента са представени само живи гласове; там мъртвите не играят никаква роля. Тази мъдрост на Елиас Канети ме накара да се замисля върху следната хипотеза: какво ли ще стане, ако в един момент пенсионерите в България решат да направят партия? Не нещо като БСП, а много по-сериозно. Тази партия лесно ще получи място във властта и ще провежда политика, която никак няма да се харесва на буйните 40 - 50 годишни младежи.

Ето и сметки, базирани на официалните прогнози на НСИ. През 2020 г. хората, родени преди 1960 г., ще са над 2 млн. души. Родените след 1990 г. гласоподаватели ще са не повече от 700 хиляди. По средата ще се намират малко под 3 млн. души на възраст между 30 и 60 години. И след 10 години социалистическите възпитаници ще са тройно повече от „новата смяна". Как тогава можем да говорим, че за нас Преходът е вече свършил?

Един от умните българи в първите месеци след Десети ноември каза следното, запомнил съм добре думите му. Мойсей вървя 40 години в пустинята - вероятно и ние ще трябва поне толкова, за да се отърсим от мрачното робство на социализма. Всичко старо трябва да умре в пустинята. Тоест годината на демокрацията ще е 2030 г.

И наистина - през 2030 г. българите, минали през пресата на ранния соц, за пръв път ще отстъпят по брой на младежите, родени след Десети ноември: тогава съотношението ще е 1.275 млн. към 1.432 млн. души. Затова за мен 2029 е годината за свикване на следващото Велико Народно Събрание - чакат ни сериозни институционални реформи.

Но и през 2030 г. станът на българите няма да е лек. Броят на хората над 60 години ще е вече почти 2.15 милиона, или една трета от всички българи. А през 2050 г. 2.27 млн. българи ще са на възраст над 60 години - това се равнява на 40% от очакваното население на България!

В средата на века в нашето общество най-многобройна ще е групата на хората между 70 и 75 години - родените между 1975 и 1980 г., „децата на прехода", които тогава ще наброяват 422 хиляди души. Това ще е почти двойно повече от броя на бебетата и децата до 5 години.

След четири десетилетия броят на хората над 60 години ще е малко по-голям от броя на всички българи на възраст от 25 до 60 години.

Обикновено тези данни се тълкуват в смисъл, че икономиката не може да издържа толкова много пенсионери и възрастта за пенсиониране трябва да се повиши. Добре, но какво ще стане, ако партията на пенсионерите издигне лозунга „Достойни старини"? Това вече няма да са нашите грижовни, патриархални родители, а ние самите - еманципираните индивидуалисти на Прехода. Ще става дума за ресурси, борба за живот.

Ясно е, че за да бъде българското общество възможно в близко бъдеще, производителността на труда трябва рязко да нарасне. Българите трябва да станем по-образовани и квалифицирани. На всяко българче трябва да се гледа като на национално богатство. Само по това ще познаем дали един бюджет е добър. И колко пошли на този фон са опитите за евтина популярност с тояги и моркови за майките. В народа има голяма сила за възстановяване, но тя отслабва заради политическото его на калпавите му лидери.

Oще: 2030  българия  вода  демография  демокрация  икономика  майки  обезлюдяване  оон  пенсионери  поколение  статистика  храна 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 03.11.201103:27

кой не зе неква трибуна тоя не предвеща апакалипсис на бантускотия... а полухората изписват като кубинки чавенце пипнало се на пружината на леглото... преработено на реотан ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

12 Rose Mary | 01.11.201123:29

Мишуга, точно така щеше да е, ако нямаше държава, не се плащаха данъци и осигуровки, и т.н., и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

11 Rose Mary | 01.11.201121:47

No name, надявах се да е изненада и да не е толкова, хм... екзотична Смее се , но това последното все пак ми хареса. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

10 Мишуга | 01.11.201121:36

На майките майчинските и на пенсионерите пенсиите трябва да се спрат незабавно.
Която коза не си е задържала тъпкача и той и е бил шута - да се оправя сама. Която майка има дете, следва да има и баща който да ги издържа. Който не може да ги издържа - да се оправя както намери за добре.
Помощи ли? ДА не съм ги карал аз да си надуват коремите и да раждат. Като нямат пари - ще ебат с капут.
А па за пенсиите, тия смарангясали умирали се на пръст злобари да не го започвам въпроса че съвсем ще стане цветно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

9 No name | 01.11.201120:00

Роуз Мари, изненадата ще дойде ....от Столипиново, Факултета, Малкия Париж. Dont worry, be happy! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

8 lele male | 01.11.201117:28

Много са сладки бебоците от снимката... направо ти се иска да ги гушнеш...
След това прочитайки статията.. ти иде да кажеш - който има деца - да си ги гледа Тъжен
Тъжна статия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

7 skd911 | 01.11.201116:57

@Thea Atanasova

Демографията е изключително инерционен процес. Нещата няма как да се оправят за 10 години, освен ако днес не започнат Българските майки да раждат по 7 -8 деца........... което лично ти как си го представяш да се случи ?! Шокиран

Ако тази година се родят 40 000 деца и този темп на раждаемост се запази за 100 години и тези деца имат 0-лева смъртност след 100 години ще сме 4 милиона.

Но ние няма как да запазим този темп, ние ще продължим да намляваме, защото в България няма никакви условия за отглеждане на деца. Държавите с висока раждаемост са предимно много бедни и там не са набутани всички хора в големите градове. По принцип в градски условия се отглеждат много по трудно деца. Ако в Африканските държави хората се набутат по големи градове и се премахнат малките наслени места, там раждаемоста също ще намалее неимоверно много.

Една от най урбанизираните държави в света е Япония........ там населението намалява, въпреки перфектните условия за отглеждане на деца.

Тук ни чака много страшно бъдеще.......... Българкият етнос, ще изчезне, ако не се вземат мерки веднага....... не утре, а днес............ но мерки не се взимат и няма да се вземат. Защото политиците ни не отчитат това като проблем......... те не мислят за България...... а мислят само за себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2011, 14:08

6 krasimirova | 01.11.201114:24

Сбъркана ни е нагласата пък и липсва организация. За мен си е чиста деградация да затвориш младите жени, при условие, че могат да бъдат прекрасни специалисти в областта, в която работят. Аз работя от както синът ми стана на 4 месеца - реших, че няма да чакам някой (в случая държавата) да благоволи да ми изплати уж 90-те % от заплатата ми (незнайно защо 90% от заплатата с която съм се издържала сама, се счита че трябва да ми стигне след като освен себе си издържам и дете) и започна голямата дилема - кой ще гледа бебето - в закона е записано, че може да посещава ясла от 3-я си месец, да ама не, във Варна няма ясла, която да приема деца преди да са проходили (1-1.4месеца). Така че, ако зависи от социалната политика на страната, аз на 27 ще си стоя у дома, а баба ми, която отдавна й мина времето да се пенсионира, ще работи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

5 Rose Mary | 01.11.201113:03

Който погледне много надалече, рискува да се спъне още на следващите избори, така че на никой не му се занимава да мисли за след 10-20-50 години....
----------------

Така е. А и казват, че планирането било една от най-сложните когнитивни функции. И понеже ние вече сериозно сме се 'лъзнали по пързалката на ниската раждаемост, проблемът все повече се усложнява. Затова аз не съм особено оптимистична. Но нали надеждата умирала последна... може пък да се намери някой, който да ме изненада. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 01.11.201111:17

Лошото е че обикновено като станем от стария стол, сядаме после все на същия ху....така де, стол Намига
А колкото и да сядаме на тоя Х....стол де, от това раждаемостта не се увеличава...
От избори до избори, така се живее и управлява тук.
Който погледне много надалече, рискува да се спъне още на следващите избори, така че на никой не му се занимава да мисли за след 10-20-50 години....
   

оценка

+0 -0