Google се наместиха и във вашия портфейл | webcafe.bg
Webcafe

Google се наместиха и във вашия портфейл

Webcafe.bg
28.05.2011, 10:39 (обновена 02.06.2011, 17:15)
гугъл

Снимка: © techunlimitedusa.com

Засега инициативата работи само за абонати на оператора Sprint, снабдени с Nexus S 4G - и само за клиенти на MasterCard, но се очаква да бъдат поддържани и други оператори на банкови карти, вероятно по цял свят

Google официално разкриха плановете си постепенно да заместят банковите карти с мобилни телефони - чрез нова инициатива, наречена Google Wallet. Услугата позволява на притежателите на телефон с NFC, базиран на платформата Android, да купуват продукти, докосвайки телефоните си до стойките на Mastercard PayPass в участващите в програмата магазини в избрани американски градове.

Засега инициативата работи само за абонати на оператора Sprint, снабдени с Nexus S 4G - и само за клиенти на MasterCard, но се очаква да бъдат поддържани и други оператори на банкови карти, вероятно по цял свят.

Все още остава неясно дали марката Google Wallet, която за момента е съвместен проект на Google, MasterCard, Sprint и компанията за сигурност First Data, ще се наложи в цял свят, или на различните пазари Google ще използват различни търговски названия. Остава загадка дори дали се водят преговори с други банки за участие в програмата (официалното съобщение само упоменава, че системата е "отворена" за други участници). Едно обаче е сигурно - системата скоро ще заработи и с други телефони с най-новата версия на Android ОС, стига те да разполагат с NFC чип. Това обаче надали ще стане толкова бързо; на официалната демонстрация в Ню Йорк представител на компанията коментира: "Тепърва започваме - и ще мине известно време, докато тази система достигне до зрялост и се наложи на пазара".

Как функционира цялата система

Google Wallet работи като обикновено приложение в смартфона Nexus S. Когато за първи път стартирате приложението, ще бъдете подканени да свържете вашия Google Wallet с акаунта ви в Google и впоследствие да въведете информация за кредитна карта. Засега в САЩ се поддържат картите Citi MasterCard, както и дебитна карта на Google, към която могат да се прехвърлят средства от всякакви други карти (Visa, American Express и т.н.).

След добавянето на картата в приложението, банката проверява картата чрез услуга на First Data, които "обезпечават" картата (потвърждавайки валидността й) за употреба с телефона. За пазаруване в магазините е необходим специален терминал от типа на MasterCard PayPass, при който разплащането става с докосване на телефона до терминала, в резултат на което се извършва паричният трансфер.

Google са се постарали да предвидят добри защити

Предвидени са няколко нива на защити - от нуждата от ръчно разблокиране на телефона, през стартирането конкретно на Google Wallet, въвеждането на PIN код и задаването на лимит за плащани суми. Например транзакциите за над $100 могат да бъдат потвърждавани чрез SMS или електронна поща. Номерът на кредитната карта се съхранява в кодиран вид и никога не се показва напълно на екрана на телефона. Използваният NFC чип пък е подобен на вграждания в паспорти и безконтактни кредитни карти - и ще се саморазруши, ако бъде направен опит да бъде модифициран физически, в случай че някой отвори самия телефон и го извади оттам.

Google ще предлагат и собствени "оферти"

Представителите на Google обявиха, че нямат намерение да отчисляват процент от транзакциите, както го правят MasterCard. Вместо това гигантът в търсенето ще помага на фирми да осигуряват таргетирана реклама на клиентите на база историята на техните покупки. Google ще предоставят информация на търговците, която ще им позволи да предоставят специални отстъпки на конкретни хора.

На база тази информация Google ще стартират собствена инициатива за дневни промоционални покупки, наречена "Offers". Те ще бъдат доставяни по електронна поща, както и ще са достъпни от Google Wallet. Освен стандартните дневни оферти от Google, участващите в програмата търговци ще могат да предлагат базирани на възнаграждение сделки чрез физическа "регистрация" на определени места чрез Google Places - и онлайн реклами.

Потребителите, харесали някаква оферта онлайн, ще бъдат в състояние да я записват в телефона като цифров ваучър. Употребата на ваучъра ще е възможна чрез докосване на телефона на POS точките, или чрез показване на телефона на касиера. Интеграцията на Google Offers и Google Wallet също ще заработи първо в САЩ - като начало в Портланд, Сан Франциско и Ню Йорк още през това лято.

Бъдещите планове за развитие на Wallet

Твърди се, че в бъдеще потебителите ще могат да добавят практически всичко в своя Google Wallet - шофьорска книжка, лична карта, клиентски и абонаментни карти и така нататък.

Google твърдят, че платформата им ще е напълно отворена, така че търговци, фирми за банкови карти и производители на телефони ще могат да се включват в нея по свой избор и преценка в удобен за тях момент.

До каква степен обаче подобна система ще заработи в Европа, остава спорно - безконтактните разплащания дори в ЕС все още не се радват на особена популярност, а немалко специфични услуги на Google функционират само за територията на САЩ. Големият брой различни банки в многото страни от ЕС, както и разнообразието от валути извън еврото прави налагането на Wallet от тази страна на океана проблемно, може би дори безнадеждно начинание.

Първата реакция не закъсня - PayPal вече съдят Google

Буквално часове след официалния анонс, най-утвърденият играч на пазара на разплащания PayPal размаха заплахата от съд. Гигантът на онлайн разплащанията обвини търсачката, че двама от висшите мениджъри на търсачката, преди работили за PayPal, са нарушили договорите си и са откраднали поверителна информация, споделяйки я с новия си работодател.

Въпросните мениджъри - Осама Бедиър и Стефани Тилениъс, сега оглавяват поделението, работещо върху Google Wallet. Оказва се, че Бедиър е подготвял подобно решение за PayPal, преди да се прехвърли в Google през януари. От Google естествено отхвърлят всички обвинения, но е ясно, че двете компании ще са ангажирани дълго в тежка и крайно скъпа съдебна битка, която вероятно ще приключи с многомилионно, може би многомилиардно извънсъдебно споразумение.

Oще: google  банкови карти  пари  разплащания  телефони 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2011, 17:23

3 emergesync | 31.05.201121:03

Не, принципа не е никак сходен. Не става дума за електронно банкиране, а за средство за разплащане (подобно на кредитна карта).Като технология донякъде е сходно с bluetooth.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

2 SilvioGesell | 28.05.201119:57

В България банкиране чрез телефон си е факт от доста време...
Принципа сходен на описания в статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 17:23

1 emergesync | 28.05.201116:22

В Япония NFC се ползва вече от известно време . Тепърва предстои старта в US и Европа. В US ще бъде презентиран най-вероятно от AT&T и Apple с новия iphone 5 (или евентуално 4S).
В България няма да го видим никога, както и няма да си купуваме музика от iTunes Bulgaria Усмивка
   

оценка

+0 -0