Той e най-младият милиардер, спечелил сам парите си | webcafe.bg
Webcafe

Той e най-младият милиардер, спечелил сам парите си

Webcafe, по Би Би Си
20.11.2017, 17:41 (обновена 22.11.2017, 13:44)
джон колисън, stripe, страйп

Снимка: © Getty Images

Джон е съосновател на Stripe, оценена на 9,2 млрд. долара

Джон Колисън изглежда не се чувства напълно удобно от впечатляващата си слава. Той е най-младият милиардер света, който е спечелил сам парите си.

Колисън е само на 27 години и извън тази дребна подробност той изглежда като изключително уверен бизнес-лидер и отличен комуникатор.

Но ако го попитате колко е богат, веднага ще доловите, че му е неловко от този въпрос.

Сега хората доста често го питат точно това и Колисън има чувството, че очакват някакъв наистина интересен отговор. Ирландецът обаче няма какво толкова да каже.

"Хората питат 'Как се промени животът ви?' и очакват да съм се захванал с някакво претенциозно ново хоби от рода на колекциониране на яйца "Фаберже" или яхтени регати."

Вместо това той отговаря, че обича да ходи на джогинг в свободното си време като го описва като "много практично, евтино и не изискващо много усилия хоби".

Джон е съосновател на американска софтуерна компания, за която повечето хора вероятно никога не са чували, наречена Stripe.

Той е създал и в момента ръководи базираната в Сан Франциско компания с по-големия си брат Патрик, който е на 29 години. Колисън е третият милиардер в света, който сам е спечелил състоянието си. 27-годишният Евън Спигъл, съосновател на фирмата за социални медии Snapchat, застава между двамата братя като втория по възраст себереализирал се милиардер.

Основана през 2011 г., Stripe не е масово известна фирма, защото тя не продава нищо, което потребителите могат да купят. Вместо това нейните софтуерни системи позволяват на компании по цял свят да приемат по-лесно онлайн плащания и да поддържат уеб сайтовете си.

С повече от 100 000 клиенти в глобален мащаб, миналата година Stripe беше оценена на 9,2 млрд. долара.

Това означава, че състоянието и на Джон, и на Патрик възлиза поне на $1.1 млрд., твърди сп. Forbes, в което журналистите са експерти в изчисляването на състоянието на богатите и известните хора.

Това не е малко постижение за двама братя, израснали в провинциалните райони на Ирландия и отпаднали от университета. Запалени програмисти в тийнейджърска възраст, Джон и Патрик са израснали в малко селце в графство Типърари, в Западна Ирландия.

След като посещават държавна гимназия в град Лимерик, изборът им на университети демонстрира отлично житейските им амбиции. Вместо в колеж в Ирландия или Великобритания, и двамата държат да следват в елитни американски вузове.

Въпреки липсата на роднини в САЩ, Патрик успешно кандидатства да следва математика в престижния Масачузетски технологичен институт в Кембридж, Бостън през 2007 г.

Две години по-късно Джон е приет в също толкова уважавания Харвард.

Джон споделя: "Очевидно е, че за мен беше по-лесно, защото Патрик вече беше успял. И двамата придобихме страст към пътешествия. Замислял съм се за Великобритания, но тя не беше достатъчно далеч, пътуването дотам не беше толкова голямо приключение. И двамата бяхме работливи, така че постъпването в елитен колеж в САЩ винаги е било голямо изкушение за нас."

Но дори преди Джон да започне следването си в Харвард, той и брат му вече са милионери благодарение на първото си бизнес-начинание - софтуерна фирма, която позволява на малки фирми и самостоятелни търговци да въртят по-лесно бизнеса си в сайта за онлайн търгове eBay.

В крайна сметка получава името Auctomatic и е продадена през 2008 за $5 млн. година след като те са създали първата версия на софтуера.

Братята после се преориентират към Stripe и продължават да работят заедно, след като Джон започва да следва в Харвард. И двамата напускат университета, без да се дипломират, за да стартират Stripe в Силициевата долина в Калифорния.

Джон разказва: "Измислихме Stripe по начина, по който много хора стигат до сходни идеи - търсехме нещо подобно на Stripe на пазара, което да използваме.

"Може би се чудите какво трудно има в стартирането на онлайн бизнес. Създаването на продукт, който хората наистина да искат да купят, и това да ги накараме да научат за него, с това можехме да се справим. Но получаването на пари от хората през Интернет беше изключително трудно."

"Спомням си как казах на Патрик: 'Колко трудно може да е това? Може би пък да опитаме да го направим ние?'."

Така че те се заемат с разработката на софтуерна система, която позволява на фирми с всякакви размери по-лесно да получават плащания. Освен това се занимават и с поддръжката на други части от техните уеб сайтове от рода на безопасно съхранение на данните на потребителите и други системи за сигурност.

Въпреки многобройните конкуренти, броят на потребителите на Stripe бързо нараства и фирмата си осигурява финансиране и подкрепа от влиятелни фигури в технологичния бранш като шефа на Tesla Илон Мъск и основателя на Paypal Питър Тил.

Бизнесмоделът на Stripe е относително елементарен - те таксуват клиентите си с определена сума на транзакция, извършена чрез техния софтуер. В САЩ сумата е 2.9% + 30 цента.

Stripe не разгласяват информация за годишните си приходи, но оценката от $9.2 млрд. на фирмата подсказва, че бизнесът ѝ определено е печеливш. А когато става дума за потенциал за допълнителен растеж, Джон е изненадващо уверен.

"Само 5% от плащанията в глобален мащаб в момента се случват онлайн и искаме да спомогнем за увеличаването на дяла им.

"Ние сме обвързани с растежа на интернет икономиката. Докато интернет икономиката продължава да бележи растеж, и Stripe ще продължава да има растеж. Не знам за вас, но си мисля, че това е доста надеждна перспектива."

Понастоящем Stripe има 750 служители, 500 от тях в Сан Франциско и 150 в чужбина, включително в европейски офиси в Дъблин, Лондон, Париж и Берлин.

Технологичният журналист Мартин Вейч, редактор в уеб сайта за технологии IDG Connect, казва, че не е изненадващ фактът, че Stripe е обект на толкова голямо внимание, но предупреждава, че компанията все още е млада.

"Всяка компания, която има потенциала да бъде на практика стандарт в уеб бизнес-операциите, ще генерира почти култов интерес и точно това постигнаха двамата братя Колисън с онлайн и мобилните разплащания," казва той.

"Това обаче е конкурентен и оспорван терен... Пазарната оценка на Stripe може да кара някои от нас да позеленяват от завист, но фирмата им все още е на много ранен етап."

Джон, който заема длъжността на президент, ежедневно прекарва повече време в занимания с външни въпроси от рода на търговски сделки и партньорства, докато Патрик се занимава най-вече с вътрешните въпроси от рода на инженерни разработки.

Свободното си време те прекарват предимно в апартамента си в Сан Франциско, който според запознати е типична "ергенска бърлога".

Само не ги питайте какво е усещането да бъдат милиардери.

"По-голямата част от това с милиардите са само калкулаторни изчисления", казва Джон. "Пазарната оценка предполага, че ще продължаваме да реализираме и лансираме много привлекателни продукти на силно конкурентен пазар, което е прекрасна перспектива, но имаме още много работа за вършене."

Oще: ebay  stripe  джон колисън  онлайн бизнес  онлайн плащане  онлайн разплащане  патрик колисън  стартъп  страйп 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.