"Богатите стават все по-богати, бедните - все по-бедни". А дали е така? | webcafe.bg
Webcafe

"Богатите стават все по-богати, бедните - все по-бедни". А дали е така?

Webcafe
14.12.2017, 13:54 (обновена 16.12.2017, 10:13)
тома пикети

Снимка: © Getty Images

Тома Пикети - автор на книгата "Капиталът през 21 век" - се обединява с екип от над 100 изследователи от 70 страни, за да представи "Докладът за световното неравенство"

"Богатите стават все по-богати, бедните - все по-бедни" - това е един от най-устойчивите стереотипи в глобален мащаб. И причината не е свързана само с поредицата от скандали, уличаващи някои от най-заможните политици, спортисти и известни личности в укриване на приходи за стотици милиони долари в офшорни зони.

Бунтът на хората, останали под чертата на глобализацията, се превърна в опасна политическа лавина, която доведе до резултата от референдума за Brexit във Великобритания, възходът на популизма, избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и др.

Вярно ли е, че ножицата между бедните и богатите в света се разтваря опасно рязко?

В кои страни по света неравенството е най-ярко изразено? Защо Европа и САЩ вече не могат да се мерят по мащаба на авоарите, контролирани от най-богатия 1%?

Тези въпроси се оказват в основата на ново изследване на социалното неравенство под ръководството на френския икономист Тома Пикети - автор на книгата "Капиталът през 21 век". Сега той се обединява с екип от над 100 изследователи от 70 страни, за да представи "Доклад за световното неравенство".

Изследването, което стъпва върху огромна база данни за богатството и доходите на гражданите в страни от целия свят, открива, че политиките на Европейския съюз се оказват най-подходящи за намаляване на неравенството и бедността.

Авторите на доклада предупреждават, че ако концентрацията на богатство не се преразгледа, може да се стигне до катастрофални последствия.

Най-големите дисбаланси между бедни и богати

Разпределение на доходите сред най-богатия 1% в държавите

Екипът на Пикети прави проучване за това какъв дял от доходите на една нация се получава от най-скъпо платените личности, разделени на 3 групи: топ 10%, топ 1% и топ 0,1% от населението.

Изводът: Най-силно изразено неравенство между бедните и богатите се вижда в страните от региона на Близкия Изток. При тях 10% от хората получават 61% от всички доходи на национално ниво. В същата група попадат Индия, Бразилия и страните от района на субсахарска Африка.

Най-балансираният регион е Европа, където най-високо платените 10% от населението получават 37% от общите доходи. Китай е на втора позиция, където делът е в размер на 41%.

В повечето региони от света неравенството намалява или се стабилизира, а не се покачва през последните две-три десетилетия, показват данните от проучването на икономистите.

В голям брой от изследваните страни обаче разликата в състоянието на социалните общности е много над нивата, засичани през 70-те години на ХХ век.

Средно ниво на доходите на глава от пълнолетното население в евро за 2016 г.

През 80-те години неравенството нараства много рязко в страни като Великобритания и САЩ. Такава е и ситуацията в посткомунистическа Русия през 90-те, когато започва раздържавяването на собствеността.

За разлика всички други, обаче в САЩ дисбалансът не спира да се увеличава.

Какво се случва с доходите в Америка

През 80-те САЩ и Западна Европа регистрират почти еднакви нива на неравенство. Ако най-скъпо платеният 1% от хората в европейските страни като Франция, Германия и Великобритания държат около 10% от доходите, то еквивалентната група в САЩ разполага с 11%.

По-бедната половина от западноевропейските общества се ползва от 24% от доходите, а при американците делът им е 21 на сто.

Тези нива на неравенство почти не са се променили в страните от Западна Европа 30 години по-късно. За сметка на това в САЩ делът на доходите, получавани от най-богатият 1% от хората е почти двойно по-голям, достигайки до 20 на сто. Прогнозата е, че до 2050 г. този дял ще се увеличи до 28 на сто.

Дял от националните доходи преди облагане - в синьо е показан Топ 1%, а в червено - най-бедната 1/2 от обществото;

Делът от доходите за 50-те процента граждани на САЩ от дъното на социалната стълбица е намалял до 13%, а тенденцията е към още по-сериозно снижаване до 7% от доходите на национално ниво.

Причините за тази ситуация се обясняват с различията в образователната и данъчната политика на Европа и САЩ.

"Траекторията на неравенството при доходите в САЩ се дължи до голяма степен на огромните образователни неравенства, комбинирани с данъчна система, която става все по-малко прогресивна", се казва в доклада.

В Западна Европа данъчните и образователните политики се оказват по-адекватни за нуждите на групите с ниски или средни приходи.

Богатството не е това, което беше през 20 век

Делът на богатството, което се притежава от най-състоятелния 1% от населението, се увеличава постепенно в много страни. В САЩ например, топ 1% притежават 37% от националното богатство към 2014 г., докато през 1990 г. делът им е възлизал на 27 на сто.

Въпреки това дългосрочните данни показват, че неравенството в богатството е много под нивата, които са наблюдавани в началото на 20 век. През 1913 г. във Великобритания най-богатият 1% от населението е притежавал близо 2/3 от националното богатство. Това се променя драматично през десетилетията, като към 1988 г. пада до 15 процента.

Големият брой на собствениците на недвижими имоти и бързото поскъпване на цените на жилищата води до забогатяване на средната класа, което компенсира пика на неравенството в края на 80-те.

Дял на доходите на най-богатия 1% от населението на Русия - преди, по време и след епохата на СССР

Авторите на доклада препоръчват увеличаване на прогресивното облагане, което според тях ще намали стремежа към агресивно трупане на богатство. Призовават и за създаване на глобален регистър на собствеността на финансови активи, което по думите им ще бъде сериозен удар върху опитите за укриване на данъчни задължения, прането на пари и др.

Еволюция на средните годишни доходи в България от 1951 до 2016 г. в хиляди лв.

Oще: богатство  българия  доклад за световното неравенство  доходи  западна европа  неравенство  русия  сащ  тома пикети 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.