Публичният дълг на Гърция надмина 300 милиарда евро | webcafe.bg
Webcafe

Публичният дълг на Гърция близо до 301 милиарда евро

Webcafe.bg
24.10.2012, 13:35 (обновена 24.10.2012, 15:51)
Евро

Държавният дълг на страните от еврозоната достигна 90% от брутния им вътрешен продукт

Най-задлъжнялата страна в ЕС е Гърция, най-малко обременената с дългове - Естония. Това става ясно от публикувани днес данни на европейската статистическа служба Евростат за второто тримесечие.

Публичният дълг на Гърция е 300.807 млрд. евро или 150.3% от БВП, но все пак този резултат е по-добър от 340.9 млрд. евро и 158.5% от БВП година по-рано. Причината за намалението е в сделката с отписване на част от дълга от частните кредитори.

За първите три месеца Атина постигна 136.9% от БВП, след което новите заеми отново увеличиха съотношението.

След Гърция най-задлъжняла е Италия (126.1%), следвана от Португалия (117.5%) и Ирландия (111.5%). Най-ниско е равнището на държавния дълг като процент от БВП в Естония - 7.3%, България - 16.5%, и Люксембург - 20.9%.

Държавният дълг на страните от еврозоната достигна 90% от брутния им вътрешен продукт. В края на март съотношението беше 88.2%. В целия ЕС задлъжнялостта нараства от 83.5% през първото тримесечие на 2012 г. на 84.9% през второто.

Разбирателство

Междувременно стана ясно, че гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас е постигнал споразумение с тройката кредитори на страната - МВФ, ЕС и ЕЦБ, за нов пакет от мерки за драстични икономии, за които настояват кредиторите.

Липсва обаче споразумение в самата Гърция относно мерките. Левите партии, подкрепящи кабинета, са твърдо против съкращенията в държавния сектор. Вчера от пък от "тройката" поискаха незабавно уволнение на всички данъчни служители в Гърция, поради зачестилите случаи на корупция при тях.

Министерството възнамерява да представи идната седмица в парламента два проектозакона с оглед те да бъдат приети до 12 ноември, за да се утвърдят ангажиментите на Гърция. Преди това обаче тези проекти трябва да бъдат одобрени от ръководителите на трипартийната правителствената коалиция. 

Финансовите министри от еврозоната са насрочили среща на 12 ноември, за да обсъдят деблокирането на ключов транш от заемите на ЕС-МВФ на сума 31,5 милиарда евро, който е замразен от юни. Гръцкият премиер Андонис Самарас подчерта, че спешната необходимост от отпускането на тези пари, защото на 16 ноември финансите на страната може да се окажат на нулата.

Oще: бвп  българия  гърция  дълг  евро  евростат 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.