Къде живеят най-богатите хора на света | webcafe.bg
Webcafe

Къде живеят най-богатите хора на света

Владислава Кръстева
31.07.2016, 20:05 (обновена 03.12.2017, 15:40)
карлос слим

Снимка: © Getty Images

Карлос Слим, благодарение на когото Мексико е една най-богатите точки на земята

През последните десетилетия нарастването на броя свръхбогати хора в света е достигнало нива на глобално неравенство, невиждани от "златната епоха" в САЩ. Разбирането къде живеят тези свръхбогати хора и техните семейства може да ни помогне да научим повече за техните източници на богатство и влиянието на мобилността им върху градовете в глобалната икономика. Градове като Ню Йорк, Лондон и Париж наблюдават огромен приток на свръхбогати, факт, който мнозина приписват на достигащите астрономически нива цени на имотите и процъфтяващото неравенство в тези градове.

Нов доклад се заема да постави на картата тази глобална география на свръхбогатите. За целта той използва детайлни данни от Forbes за повече от 1800 милиардери по света, чието нетно състояние, взето заедно, е надвишавало $7 трлн. през 2015 г.

В САЩ живеят почти една трета от милиардерите по света, 12.2% са в Китай, по 4.5% са в Индия и в Русия, и 4.3% са от Германия. Данните по-долу показват броя милиардери в световните метрополиси.

Ню Йорк е на първо място със сериозна преднина, със 116 милиардери, следван от Сан Франциско със 71, Москва с 68 (макар че процентът милиардери там в последно време намалява), Хонконг с 64, и Ел Ей с 51. Лондон (50), Пекин (46), Мумбай (33), Маями (31) и Истанбул (30) завършват челната десятка. Взети заедно, четири от десетте града начело на списъка и шест от топ 20 са разположени в САЩ. Големите градове в САЩ и Азия (особено Китай) имат най-голям дял себереализирали се богаташи, докато тези в Европа и Южна Америка най-често са наследили състоянието си.

Втората карта подрежда водещите градове по богатство, притежавано от милиардерите. Отново Ню Йорк е начело в списъка с $537 млрд., или 7.6% от цялото глобално състояние на милиардерите, и Сан Франциско е на второ място с $365 млрд., или 5.2%.

Челната петица се завършва от Москва ($290 млрд., 4.1%), Хонконг ($274 млрд., 3.9%) и Лондон ($213 млрд., 3%). Лос Анджелис слиза надолу до шеста позиция ($175 млрд., 2.5%), а Пекин на седма ($171 млрд., 2.4%). Париж ($167 млрд., 2.4%), Сиатъл ($164 млрд., 2.3%) и Далас ($156 млрд., 2.2%) допълват топ 10.

Този път САЩ има пет града в челната десятка и девет в топ 20.

 

 

Ето и богатството на градовете и процента на милиардерите от глобалното състояние на милиардерите.

По-малките градове се издигат до челото на класацията, когато се анализира средното нетно състояние на милиардерите. Бентънвил, Арканзас (където живеят двама членове на фамилията Уолтън, които притежават и контролират Walmart) е начело в списъка с по-малки градове с най-голямо средно състояние на милиардерите, малко под $40 млрд. Следва го Омаха, Небраска, където живее Уорън Бъфет,  с $38.2 млрд., Биг Хорн, Уайоминг, с $26.6 млрд. заради наследника на империята за десерти Форест Марс младши. Ла Коруня, Испания е пета, следвана от Джаксън, Уайоминг.

Браншове на милиардерите

Номер едно глобална индустрия за милиардерите е модата и търговията на дребно, с над $1 трлн., или повече от 15% от общото състояние на милиардерите - изпреварвайки финансите, технологиите, петролът и природните ресурси.

Технологиите, които са на втора позиция, постигат $989 млрд. или 14% от общото световно състояние, следвани с малка разлика от финансите и инвестициите на трета позиция с $962 млрд.

Ресурсите (петрол, енергетика, метали и минен добив) са четвърти с $623 млрд., а автомобилният бизнес и производството са пети с $561 млрд. В крайна сметка в четирите водещи бранша са повече от половината от световните милиардери, и топ 5 държи цели 60%.

Следващите в ТОП 10 са Храни и напитки с  $542 млрд. и 7.7% дял, Недвижими имоти с $526 и 7.5%, Медиите -   $355 и 5.0%, и Медицина и здравеопазване - $308 или 4.4% дял.

В много случаи състоянието на милиардерите е тясно свързано с местата, където те живеят.

Милано оглавява списъка за мода и търговия на дребно, следвано от Ню Йорк, Париж и Лондон - все утвърдени столици на модата. Сан Франциско е начело на класацията за технологии, следван от Пекин, Ел Ей, Бангалор, Сеул, Шенжен и Сиатъл. Ню Йорк води списъка за финанси и инвестиции, като го следват Сан Франциско, Москва, Лос Анджелис и Маями.

Свръхбогатите и всички останали

Разликата в състоянието на милиардерите и останалите жители на градовете е зашеметяваща, анализирана чрез т.нар. Super Rich Wealth Gap, критерий, сравняващ богатството на милиардерите с икономическата ситуация на средностатистически жител на база икономически показатели на глава от населението.

Тази разлика е най-изразена в по-бедни или не толкова развити градове като Бангалор, Мумбай, Мексико сити, Манила, Джакарта, Делхи, Банкок, Ханжу, Пекин, Шанхай, Рио де Жанейро, Сао Пауло и Сантяго. Тя обаче е доста силно изразена и в по-развити градове като Сиатъл, Далас, Париж, Стокхолм, Торонто и Токио.

Определяне на градовете на милиардерите

Кои фактори отличават градовете на свръхбогатите? За установяването им е проведен базов корелационен анализ, сравняващ броя милиардери и общото им състояние с основни характеристики на глобалните големи градове, от рода на брой население, плътност на населението, икономически показатели и производителност на труда. Както обикновено, корелацията не означава причинно-следствена връзка, а просто подчертава някакви връзки между променливи.

Когато става дума за географско разпределение на милиардерите, размерите на града изглежда са от най-голямо значение. Населението на големите градове има пряка връзка с процента милиардери (.56) и нетното им състояние (.44). Милиардерите са дори още по-тясно свързани с мащабите на икономиката в градовете, със сериозни корелации между икономическите показатели на градовете и броя милиардери (.68) и общото им състояние (.61).

Милиардерите е по-вероятно да се намират в по-конкурентни градове и водещи технологични хъбове, показва анализът. И все пак някои от най-конкурентните и финансово силни градове в света всъщност имат по-малко милиардери, отколкото би се очаквало предвид икономическата им и финансова мощ, а някои по-малки локации имат повече милиардери, отколкото е нормално за мащабите на икономиката им, конкурентоспособността и финансовата им мощ.

В крайна сметка географията на свръхбогатите е изпълнена с крайни пикове. В десетте града начело в класацията живеят близо една трета (30.7%) от свръхбогатите в света, въпреки че съдържат под 2 процента от световното население.

В челната двадесеторка на градовете живеят над 40% от милиардерите (43.5%), съставящи само 3.5% от световното население.

В топ 50 на градовете обитават близо две трети (63.6%) от световните милиардери, но там са само 7% от световното население.

Състоянието на милиардерите е още по-неравномерно разпределено. Топ 10 градовете контролират $2.5 трлн. - повече от общия БВП на Бразилия, Италия или Индия. Топ 20 градовете държат $3.4 трлн., еквивалентът на БВП на Германия, четвъртата по големина световна икономика. Топ 50 държат почти $5 трлн. - еквивалентът на третата по големина световна икономика, след САЩ и Китай.

Oще: богати  карлос слим  медии  милиардери  милионери  най-богатите хора  пари  свръхбогатите  технологии  технологичен хъб  уорън бъфет 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 02.08.201600:41

Прошляци мечтаят да режат главите на всеки по-успял от тях, щото като не могат да стигнат неговото ниво им остава единствено да мечтаят да го придърпат в калта на тяхната прозаичност.
Нищо ново на тоя свят..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

2 Люба6а | 01.08.201615:30

напълно съгласен:само че какво става след революциите?! хиените,подлеците,доносниците яхват властта-а тези,които проливат кръвта са или мъртви,или след това ги ликвидирват Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

1 cheung | 01.08.201612:15

Трябва нова пролетарска революция и рязане на глави на милиардери. После преразпределение на богатствата им.
   

оценка

+1 -2