Защо харчим повече, когато сме на почивка | webcafe.bg
Webcafe

Защо харчим повече, когато сме на почивка

Webcafe, по Би Би Си
21.09.2017, 19:09 (обновена 23.09.2017, 19:30)
Шопинг

Снимка: © pixabay.com

Защо хората губят контрол над харчовете си, когато пътуват?

Еста Шах е специалист по потребителско поведение, маркетинг и реклама, преподавател в университета в Синсинати. Тя изследва причината, поради която хората губят контрол над финансите си, когато пътуват.

Един от триковете, които Шах предлага, за да си спестите малко пари е винаги да планирате нещо забавно за деня след почивка. Това не е стратегия за борба с депресията, която обзема хората в постваканционния период, а бюджетен трик, който според изследователката помага, за да не се харчи прекалено.

Когато човек знае, че забавлението ще продължи и след отпуската, това му действа възпиращо. Продължаването на удоволствието и вкъщи, прави хората по-разумни.

"Работила съм с доста хора, които нямат проблеми във финансовия си живот - с изключение на моментите, когато са на почивка", казва Брад Клонц, психолог и финансов съветник от Хавай, който консултира клиенти как да бъдат по-пестеливи.

Хора от цял свят се връщат от почивка с доста по-високи разходи от очакваното. Те дават парите си за какво ли не от шопинг в безмитни магазини - който иначе не биха направили, до свързани с пътуването дрехи.

Широки пръсти или защо хората губят контрол над харчовете си, когато пътуват?

Има цял куп подсъзнателни причини за по-мащабното харчене по време на почивка, и на хората масово им е трудно да се контролират, казва Клаус Вертенброк, професор по маркетинг във френския и сингапурския филиал на бизнес-университет INSEAD. Вертенброк се занимава професионално с проблемите на свръхконсумацията, потребителското поведение и самоконтрола.

Според него един от факторите, които влияят, това са разликите във валутите, които могат да ви подведат да считате, че имате повече пари за харчене, когато сте в чужбина, или да нямате реална представа за обема на изхарченото.

Ако сте в държава, където номиналната стойност на съответната валута е много по-малка от този в родината ви, е по-вероятно да харчите повече. Има опасност да смятате тенденциозно на база видимата стойност, а не реалната такава, на изписаната в чужда валута цена.

"Податливо рационално ментално счетоводство"

Пътешествениците са податливи на това да си задават нереалистични бюджети, които или са твърде малки, или твърде големи, заради т.нар. "податливо рационално ментално счетоводство", което увеличава тенденцията за харчене, е позицията и на Еста Шах. Това е така, защото е по-вероятно да оправдаваме разходите си на база настоящи обстоятелства, отколкото да се придържаме към строг бюджет, контролиращ харчовете.

Консервативните бюджети също не винаги работят, допълва тя.

Например заделянето на 1000 лева за седмично пътуване, когато осъзнаете, че сте си запазили твърде много пари и все още са ви останали 500 лева в последния ден, прави по-лесно харченето в деня преди прибирането у дома, твърдят изследванията.

Когато сте под напрежение, с ограничено време на разположение в ситуация "сега или никога", това също може да повлияе на разходите ви, казва Дийпак Чхабра, доцент в университета на Аризона, който се специализира в областта на туризма.

Независимо дали става дума за намиране на уникален сувенир от почивката или щедър разход за вечеря, гледате на живота от краткосрочна перспектива и можете да се увлечете, казва Чхабра. Времето, с което разполагате за почивка също влияе - хората с по-малко време за почивка през годината са по-склонни да поемат рискове по отношение на разходите.

Кадрите от пътешествия на приятели в социалните медии могат да вдъхновят своеобразен страх от пропускане на интересни неща, който влияе особено на по-младите туристи и ги кара да харчат твърде много, защото ценят изживяванията повече от другите поколения.

Това да виждате познати да харчат пари за пътешествия често е по-силен мотиватор за повече харчене, когато пътувате, отколкото рекламите, констатира Дийпак Чхабра. "Искате да не изоставате от това, което правят другите".

Какво да правите?

Вместо да определяте бюджет на база това какво възнамерявате да похарчите, третирайте почивката си по същия начин, по който и ежедневието си, препоръчва Шах.

Определете дневен, а не седмичен бюджет на база проучването си колко очаквате да платите за храна, занимания и развлечения, плюс всичко друго, което планирате да купувате, докато пътувате. Така ще е по-лесно да следите разходите.

И накрая се опитайте да платите за почивката в кратък период от време. Трупането на разходи за полет и настаняване в рамките на няколко месеца води до загуба на представа колко харчите за всяко перо от бюджета ви.

Oще: ваканция  валута  пари  почивка  прекалено харчене  пътешествие  пътуване  сметка  сметки  спестяване  харчене  харчене на пари 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.