Световното богатство намаля с $8 трилиона за година | webcafe.bg
Webcafe

Световното богатство = $223 трилиона

Webcafe.bg
11.10.2012, 13:06 (обновена 12.10.2012, 08:31)
пари, долар

Money makes the world go round...

За първи път от началото на кризата богатството в света е намаляло от $231 трлн. на $223 трилиона долара. Това става ясно от доклада на швейцарската Credit Suisse - Global Wealth Report 2012.

Според анализатори подобно намаление се дължи главно на укрепването на долара. Ако се пресметне богатството на база постоянните обменни курсове, получава се съвсем друго - че за година богатството се е увеличило с 1%. Като цяло светът не е много обеднял. Богатството е концентрирано предимно в Европе (31%) и Северна Америка (31%), а в Русия е под 1%.

До средата на 2011-а световното богатство се е възстановявало от разразилата се през 2007 г. финансова криза. По това време то е достигнало или надхвърлило предкризисните нива във всички региони, с изключение на Африка.

През изминалата година икономическата несигурности и валутните колебания намаляват съвкупното богатство навсякъде по света, с изключение на Северна Америка и Китай. Спад регистрират Индия и Европа, които спадат под върха си през 2007 г., но Африка и Латинска Америка също отбелязват намаление на богатствата с близо 10%.

Но ситуацията би могла да бъде и по-лоша. Пазарната капитализация падна във всички страни от Г-8, а също и в Китай и Индия, като спадът надхвърли 10% в половината от тези държави. Италия оглавява класацията с 23% спад, но сериозни спадове има и във Финландия, Бангладеш, Австрия, Румъния, Испания и Израел. Пазарната капитализация на борсата падна с повече от 30% в Португалия и Украйна, и с над 40% в Аржентина, Гърция и Сърбия.

Сравнително малко държави избегнаха сътресенията, въпреки че цените на акциите се повишиха с повече от 15% в Тайланд, Тунис, Виетнам, Мексико и Филипините, докато Ирландия се съвзе от последните си неуспехи със силен ръст от 88%.

Цените на жилищата са другият индикатор на богатството на домакинствата. В световен мащаб цените на жилищата поддържаха относително спокоен ръст, като промените бяха ограничени в диапазона между -6% и+6% (Данни за Русия не са налични). Но другаде цените на жилищата нараснаха с 8% - в Полша, и с 14% - в Австрия, а намаляха с около 9% в Португалия и Тайван, с 14% в Ирландия, и с над 40% в Малайзия.

Така или иначе Европа продължава да е регионът с най-голямото общото богатство, но лидерството й спрямо Северна Америка сега се измерва с някакви си $1.2 трилиона, което е най-малката преднина откакто Европа изпревари Северна Америка през 2006 г.

Въпреки кризисните бедствия, които ни донесе 2007 г., богатството на домакинствата е нараснало силно през изминалото десетилетие - налице е глобално удвояване на 113-те трилиона долара, колкото е било в началото на това хилядолетие. Дори и да се наложат известни корекции предвид колебанията на валутните курсове, така или иначе нетната стойност се е увеличила с 38% от 2000 г. насам.

Трендът като цяло е положителен, заключава докладът на швейцарската банка.

Oще: credit swisse  богатство  доклад  европа  северна америка 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.