Съмнителните милиони на Тони Блеър | webcafe.bg
Webcafe

Съмнителните милиони на Тони Блеър

Webcafe.bg
28.09.2011, 19:40 (обновена 30.09.2011, 10:24)
Тони Блеър

Документален филм обвинява бившия британски премиер Тони Блеър в използването на дипломатически визити за маскиране на бизнес-сделки

Дори бодигардовете на Тони Блеър са обект на внимание от британската преса през последните дни. През изминалия уикенд дясноориентираният  Daily Telegraph - традиционен критик на бившия министър-председател, публикува статия, описваща как "мъже в тъмни костюми, които очевидно са телохранители", били забелязани в скъп нюйоркски ресторант да опитват храната, преди тя да достигне до Блеър.

Ако този образ звучи по-подходящ за параноичен крал, от колкото за британски държавник, това не е случайно - напоследък серия от новини изобличават Блеър като човек с много тъмни тайни около личния си живот и финансовата си щедрост. 

Посредничеството в Близкия Изток очевидно е донесло на Блеър милиони

В неделя - същия ден, в който Telegraph пуснаха материала си за бодигардовете, популярният таблоид The Daily Mail безсрамно се усъмни в естеството на отношенията на женения от дълги години Блеър с привлекателна и ужасно богата бизнесдама от Израел.

Но основните критики идват от Telegraph и са насочени главно срещу бизнес-сделките и дипломатическите дела, с които Блеър се занимава от края на службата си като премиер през 2007-а, или по-точно срещу неудобното прикриване и на двете.

Публикуваните материали през уикенда и телевизионно разследване, носещо името "Прекрасният свят на Тони Блеър", се концентрират изцяло върху живота на Блеър след напускането му на "Даунинг Стрийт" 10.

В петъчното издание на Telegraph бяха разкрити някои особено сложни мрежи, които Блеър е "плел" като пратеник на мира в Близкия Изток, представляващ Квартета за Близкия Изток: САЩ, Русия, ЕС и ООН.

Според британската медия, под покровителството на Квартета, Блеър е направил серия от визити при лидери от Близкия Изток, включително при бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и емира на Кувейт, по време на които, от една страна е играл ролята на дипломат, а от друга е лобирал пред тях за бизнес сделки със собствената му търговска консултантска компания Tony Blair Associates - или с  J.P. Morgan, щатска банка, която го e нае за съветник със заплата от 2 милиона британски лири годишно.

Естествено, Блеър и J.P. Morgan отричат съществуването на конфликт на интереси и твърдят, че той не е лобирал в полза на банката пред арабските лидери. 

Блеър е изпълнявал едновременно две функции - на политик и бизнесмен-консултант

Вестникът отбелязва, че Блеър "живее като световно признат милиардер" и осъжда поведението му като "необикновено смесване на публичната служба с частния интерес". Това е обвинение, отправяно и към други бивши световни лидери, които са се къпели в пари след напускане на службата си.

Един от тях е бившият американски президент Бил Клинтън, често критикуван от представителите на Консервативната партия за това, че е печелил милиони от сделки с чуждестранни компании, докато жена му е служила в щатския Сенат.

Въпросната статия предизвика цял поток от негативни заглавия през изминалия уикенд, повечето от които отново идват от страниците на Telegraph - "Доходните сделки на Тони Блеър", "Шестте тайни вечери на Блеър и Кадафи", "Тони Блеър хванат в либийска сделка с руски олигарх" и други - всички те доведоха до създаването на авторски документален филм, който бе излъчен по британската телевизия Channel 4.

Ето и някои крайно интригуващи откъси от показания телевизионен материал.

Блеър е много по-богат, отколкото си мислите 

Документалният филм започва с поглед върху това точно колко е забогатял Блеър след поста си на премиер - и зашеметяващото разнообразие от начини, по които е спечелил тези пари. Досега се твърди, че бившият министър-председател е събрал около 9 млн. лири от ангажименти за изнасяне на публични лекции.

Той получава половин милион лири годишно от швейцарски застрахователи в Цюрих, както и гореспоменатите 2 милиона лири годишно от J.P. Morgan, като договорът с банката е бил сключен само седем месеца след края на мандата му като премиер. Освен това Louis Vuitton му плащат, за да рекламира марката.

"Невъзможно е да изчислим точната сума, която получава Тони Блеър," заявява разследващият журналист в материала. Достатъчно е да кажем, че става въпрос за плашещо много пари.  
Разбира се, Блеър вече не е "слуга на народа", така че печеленето на пари не е престъпление.

Въпреки това медиите го обвиняват в това, че се интересува прекалено много от собственото си богатство и прекалено малко от мисията си за мир между Палестина и Израел. 

Финансовите интереси на Блеър го разсейват от мандата му в Близкоизточната четворка: мир и развитие в Палестина 

Тесен кръг от палестински политици и бизнесмени твърдят, че Блеър не е направил достатъчно, за да им помогне - и че дори не е прекарвал толкова много време в региона. (Блеър посочва, че съществуват значителни притеснения за сигурността му.)

Източникът отбелязва, че вместо това Блеър избира да остане в офиса си в "тузарския квартал" на Йерусалим. Междувременно палестински министър споделя: "Не... не е достатъчно. Да прекарваш по 3-4 дни в държавата не помага особено". 

Двойната игра на Блеър като дипломат и платен съветник е причина за сериозни конфликти на интереси 

Най-изобличаващото обвинение е, че работата на Блеър за Квартета е опетнена от сериозни конфликти на интереси, произтичащи от ролята му на съветник за J.P. Morgan. Според местни източници, Блеър е успял да убеди израелското правителство да освободи честоти, така че мобилният оператор Wataniya да има покритие на Западния Бряг.

Междувременно се оказва, че Wataniya е дъщерна компания на клиент на J.P. Morgan. (Банката твърди, че заема незначителна роля в консултациите за своя клиент - собственика на мобилния оператор.)

Това обаче не е единствената сделка, свързана с щатската банка, която Блеър е сключил в Палестина: бившият британски премиер е лобирал и за разработването на находище на природен газ близо до ивицата Газа. Компанията, която притежава правата върху находището -  British Gas Group, също е клиент на J.P. Morgan.

Говорител на Блеър заяви пред британската преса, че бившият министър-председател не е бил наясно с тези връзки и че е бил застъпник за двата проекта заради молбите, идващи от Палестина.

Дори и това да е така, възникват сериозни проблеми от морална гледна точка: "Никой не може да очаква от един човек да възроди мир в Палестина," признава той. "Мисията на Блеър е невъзможна. Но предвид, че работата му е толкова отговорна... жизнено важно е той да бъде възприеман като честен посредник".  

След края на мандата му, Блеър може би е спечелил облаги от най-противоречивото му действие като премиер - съвместното нашествие в Ирак 

Документалният филм разкрива, че скоро след изтичането на мандата му като министър-председател, Блеър заминава за Кувейт - държава, която  спечели много от падането на Саддам Хюсейн от власт - където Tony Blair Associates сключват сделка за 27 милиона лири, срещу които ще консултират кувейтските държавници по икономически въпроси.

Всичко това се знае и отпреди, но един от съветниците на Блеър в консултантската му компания дори го е придружил до среща, която Блеър привидно провеждал за Квартета. "От една страна, бившият британски премиер очевидно насърчава мира", коментира източникът.

"Но от друга страна печели милиони от автократ, намиращ се в същия регион. Всъщност от няколко автократи". Блеър има силни връзки и с Абу Даби; той е съветник на чуждестранен инвестиционен фонд с връзки с короната, който има интереси в иракския нефтен сектор. 

Тони Блеър "определя свои правила"

Това споделя висш френски дипломат, който е работил заедно с Блеър в Йерусалимския офис на Квартета. Вярно е, че аморфната роля на Блеър в Квартета, като ръководител на Tony Blair Associates и като съветник на частни компании, не го прави отговорен пред никого - нито пред британските данъкоплатци, които плащат заплатата му в Четворката, нито пред който и да е от представителите на Четворката.

"Бизнесът на Блеър е обвит в тайни, но и публичната му роля като представител на Квартета също е трудна за проследяване. Ако Блеър имаше по-определена дипломатическа позиция, щеше да бъде по-лесно да бъде разобличен в незаконната си дейност, свързана с личните му интереси.  В настоящия му статут обаче Блеър би трябвало безпроблемно да устои на скорошния потоп от критични публикации.

Пол Стейнс - влиятелният великобритански блогър, познат и под името Guido Fawkes, е открит противник на Блеър и твърди, че е нужно много повече от това, за препъне Блеър.

"Мисля че това ще му се размине," споделя Стейнс. "Той е елитен играч, нали разбирате?"

Oще: j.p. morgan  абу даби  близкия изток  дипломат  израел  ирак  квартета  кувейт  палестина  политик  разкрития  сделки  тони блеър 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 01.10.201113:02

Ако Блеър беше богат колкото Плевненлиев,сигурно щеше да се кандидатира за Кралица. Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 29.09.201109:58

Блейър е играч. Но играе с акъла си, не с ченгеджийско минало.
   

оценка

+0 -0