Невъзпятият герой на Вашингтон | webcafe.bg
Webcafe

Невъзпятият герой на Вашингтон

Webcafe.bg , По The Daily Beast
21.02.2012, 16:56 (обновена 23.02.2012, 08:08)
Бен Бернанке

Снимка: © Getty Images

Ако се заровите под нивото на политическия бял шум, ще чуете различна история - за скромен и дори свенлив човек, който е един от невъзпетите герои на Вашингтон

Около 14 февруари председателят на Фед (Американският Федерален резерв) Бен Бернанке беше на Капитолийския хълм за поредното от ритуалните му мъмрения от страна на републиканските законодатели.

Шефът на бюджетния комитет в Конгреса Пол Райън го притискаше за инфлацията (която поне в момента не е налице, но според Райън и много други републиканци ще дойде на приливна вълна). Друг републиканец го упрекваше за скорошен доклад на Фед за пазара на имоти, който според сенатора създавал трудности на Конгреса. И това е без да споменаваме по-пряката омраза, която Бернанке и банката са предизвикали: тези шумни скандирания на “Ликвидирайте Фед!”, чуващи се в срещите с избиратели на Рон Пол.

Ако се заровите обаче под нивото на политическия бял шум, ще чуете различна история - за скромен и дори свенлив човек, който е един от невъзпетите герои на Вашингтон.

Защитниците на Бернанке настояват, че той е прилагал изненадващи и смели политики въпреки унищожителната политическа опозиция. “Мисля, че той ще остане в историята като един от най-креативните председатели на Фед до този момент”, коментира Джаред Бърнстейн, бивш главен икономически съветник на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Във вина му се вменява най-вече, че въобще е допуснал ипотечната криза

Когато Джордж Буш го назначава на председателския пост през 2006 г., Бернанке е типичен центристко-консервативен републиканец, който първоначално бива смятан за твърде "научен" и предпазлив. Той разбира от макроикономика, но няма огромни познания за пазарите, твърдят някои - и въобще не разбира от политика. След това връхлетя кризата.

Има критици, основно с леви убеждения, които смятат, че Бернане е действал твърде бавно, за да открие какво се случва. “Като някой, който е бил във Фед от лятото на 2002 г., едва ли може да му бъде простено, че не е забелязал балона с недвижимите имоти преди лятото на 2007 г.,” твърди либералният икономист Дийн Бейкър, един от малцината, които въобще предсказаха кризата.

И все пак за шеф на консервативна банкова институция, Бернанке реагира доста гъвкаво

Други икономисти приемат, че той няма такава вина, защото Америка тогава е била в безпрецедентна ситуация. “Не беше възможно да се следват съществуващите правила,” казва Майкъл Удфорд от Колумбийския университет. Бернанке обаче се възползва от един основен инструмент: изчерпателното си изследване на Голямата депресия, реализирано по време на академичната му кариера. “Фед през 30-те години,” споделя Бернанке, “е възприел много консервативен подход - и се е провалил.” И така този републиканец започва да се възхищава на “стремежа на Франклин Рузвелт да бъде смел и да действа отвъд традиционните предписания ” — например изваждайки страната от златния стандарт и създавайки застраховка на депозитите.

Стъпките, които Бернанке предприе — нисък лихвен процент и количествено облекчение за повишаване на финансовите запаси — вече са добре известни. Степента на интервенция на Фед вероятно е малко по-голяма загадка, но вземете предвид този факт: законопроектът на Обама за стимули за икономиката, който и досега остава толкова спорен, предвиждаше $800 млрд. Фед е налял в американската икономика около 2 трилиона долара под формата на стимули; и дори е спечелил пари, докато го е правил, като миналата година добави $77 млрд. в американската съкровищница (за сравнение, сумите, превеждани годишно преди кризата, обикновено са били около $30 млрд.).

В негова полза е и политическата безпристрастност и откритостта към обществото

Критиките към Бернанке не са напълно лишени от основания: консерваторите не одобряват паричния стимул също толкова, колкото са и против законодателната му версия. И все пак най-често атаките се свеждат до идеята, че политиките на Бернанке помагат да бъде изваден Обама от пропастта. “Десните атакуват нещата, които Фед прави, които очевидно са в национален интерес,” казва Барни Франк, един от видните специалисти по Фед сред демократите в Камарата на представителите на САЩ. “Те са разочаровани, защото Бернанке би трябвало да бъде на тяхна страна. Някои от тях негодуват: защо Бернанке прави това?”

Наблюдателите на Фед обаче оценяват високо Бернанке в други насоки. Повечето от тях са впечатлени от прозрачността, която той внася в знаменитата с потайността си институция. В момента има открити разногласия на срещите на Федералната комисия по свободния пазар на САЩ - нещо, което не се е случвало особено често при председателството на Алън Грийнспан. “Бернанке промени начина, по който комисията по свободния пазар се ръководи - и начина, по който тя комуникира с обществеността,” коментира Доналд Кон, бивш зам.-председател на Фед, който е работил с Бернанке до 2010 г.

Oще: бен бернанке  фед 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 23.02.201220:03

Още като видях заглавието предвкусих предубедения, незащитен с каквито е да било аргументи коментар на Павур в челната десятка.
Но не очаквах да е първи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 08:22

4 hmm | 22.02.201222:01

Статията си е съвсем точна.

За хората които си мислят, че предлаганата политика от републиканците описана в статията е правилна, замислете се за следното: в момента Европа прилага точно тази политика във фискално отношение. Резултатите са плачевни -- икономиките заораха дъното и пак влизат в рецесия. За сравнение, САЩ вече тръгва нагоре, въпреки, че финансовата криза ги удари много по-жестоко. Една част от причината е точно политиката на ФЕД.

А Европа има огромен късмет, че новият президент на Европейската Централна Банка успя да увеличи ликвидността на системата с изобретателни мерки. Иначе според пазарите на Еврото оставаха само още няколко месеца живот. Най-много. Това бе резултат от предишната политика на ЕЦБ, която пак следваше тази "републиканската" рецепта.

Та това което става ясно доказва правотата на статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 22.02.201211:00

Оффф, малко са мас медиите които пропагандират, та сега и кафето....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2011, 08:40

2 Yurii Lozev | 22.02.201210:38

Хубаво и нашите либерални трубадури, да опишат(анализират) "намесата" на финансовите пазари, а и "пазарниците" , също.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 22.02.201209:53

Тоя,вместо да го линчуват и провесят на ешафода,му благодарят к'ва убава я бил свършил.Гиди свини ненаядени.Цял свят объркаха. цензура
   

оценка

+0 -0