Поевтиняването на петрола - проблемът на Путин | webcafe.bg
Webcafe

Поевтиняването на петрола - проблемът на Путин

Webcafe.bg, по Bloomberg
20.10.2014, 19:11 (обновена 22.10.2014, 15:12)
Владимир Путин и Дмитрий Медведев

Снимка: © Фото пресс-службы Президента России

Руската икономика остава твърде зависима от цените на енергоизточниците - и това не е добре за Путин и Медведев

Тази седмица, докато падащите цени на петрола нанасяха методични удари върху руската икономика, Владимир Путин не спря да повтаря, че като ядрена суперсила, Русия няма да допусне да бъде "изнудвана".

Той визира икономическите санкции, но има други поуки в момента, които да си извади, и те не са свързани по никакъв начин със САЩ или Европейския съюз.

Реакцията на Путин срещу санкциите, наложени с цел да предотвратят допълнителна агресия в Украйна, се изрази в това да подкрепи големите държавни компании и банки, които са най-засегнати от западните ограничения. За да компенсира тези фирми за загубите им, доколкото санкциите ги оставиха извън международните кредитни пазари, руското правителство посегна на държавния бюджет, пенсионния фонд и частните компании.

Малките фирми биват съсипвани финансово в последните месеци, ускорявайки дългосрочната тенденция при управлението на Путин руската икономика да се концентрира все повече в държавни ръце и да разчита на природни ресурси - особено петрол и природен газ.

Когато времената са добри, тези ресурси са източник на неимоверно голяма власт и богатство

Те бяха в основата на изключителния 7-процентен среден годишен растеж на Русия от 2000 г. до 2008 г., засилил популярността на Путин до невиждани нива. Изобилието от природен газ в особено голяма степен позволяваше на Москва да наказва или възнаграждава други страни за поведението им, като определя високи или ниски цени, или просто като напълно ги отрязва от доставките.

Тази игра с тръбопроводите продължава неуморно и досега

На път за сегашните преговори за украинската криза в Милано, Путин присъства на военен парад в Сърбия, където се честваше освобождението на Белград от германската окупация през Втората световна война. Той използва повода, за да обсъди изграждането на тръбопровода "Южен поток", който ЕС блокира от началото на украинската криза, но е популярен проект в Сърбия, България и други страни, тъй като се твърди, че биха спечелили от изграждането му.

Путин предупреди, че Европейският съюз може да изгуби доставките си на газ през зимата, но после заяви, че това няма да се случи - поне не по негова вина

Обратната страна на това "енергийно богатство" е, че руската икономика остава твърде зависима от цените на енергоизточниците: секторът носи около половината от доходите на държавата и около една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Годишният бюджет на Русия търпи загуби от около $2 млрд. за всеки спад с един долар на цената на барел петрол - удар, който не би могъл да дойде в по-неподходящ за Русия момент.

Санкциите, спадащият курс на рублата, нарастващата инфлация и бързото бягство на капитали от страната вече тласкат с бързи темпове икономиката към рецесия.

Въпреки че самият Путин гарантирано ще оцелее и ще се удържи на власт - той разполага с резерви от над $450 млрд., а населението все още е очаровано от успешното анексиране на Крим - Русия не става по-силна с течение на времето. Нищо чудно, че финансовият министър Антон Силуанов наскоро заяви, че Русия "просто не може да си позволи" амбициозната си програма за превъоръжаване на стойност $500 млрд.

Путин би трябвало да е наясно с опасностите на прекаленото разчитане на износа на енергоизточници

Ако не друго, през 80-те години милиритаризираната икономика на бившия Съветски съюз се срина заедно с цените на петрола, което доведе в крайна сметка до разпадането на съюза. А през 2008, заради глобалната финансова криза цената на уралския суров петрол падна до $31 на барел - от $139, само за шест месеца, което принуди Русия да изразходва над $200 млрд. от резервите си.

Въпреки че това се оказа относително кратък спад на цените (и те се покачиха до над $80 осем месеца по-късно), въпросът, който би трябвало да държи Путин буден през нощта, е: какво става, ако цените този път не се повишат толкова бързо? Или ако не този - следващия път? Санкциите в някой момент ще бъдат отменени, но променливостта на цените на петрола няма шанс да се промени.

Твърде малка е вероятността Путин да създаде тип икономическа среда в Русия, необходима за изграждане на по-балансирана икономика; това би застрашило системата, която той е изградил около себе си и близките си съюзници. И все пак има много руски лидери, сега изтласкани в периферията или запазващи мълчание, които добре разбират, че докато Русия не се диверсифицира, тя ще остава уязвима за неизбежните кобелания в цените на петрола.

Oще: владимир путин  газ  енергетика  икономика  петрол  рубла  русия  санкции  търговия 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

25 The Seeker | 19.03.201522:58

Няма нужда да сме икономически факири като деосвин, логиката на нещата е по-важна - има два полюса, едните искат да навредят на другите в икономически (за сега) план. След като запада заплашва Русия със санкции и цената на черното злато внезапно пада (което води до сериозни загуби в Русия) значи запада (в лицето основно на жандарма) някак си е успяло да повлияе на цената на нефта.
Не е нужно да се търси конкретния начин на нещата, а логиката на случващото се - какво се случва и кой печели/губи от това - след отговора на въпроса, нещата си отиват по местата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 22.10.201422:09

http://media.giphy.com/media/5gUnOrltPvZzW/giphy.gif
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

23 Rodrigo Diaz de Vivar | 22.10.201421:18

Прасягата пак го е обзела някаква циклична шизофрения.
Новият вълк от Wall Street. Българският swap йокозуна.
Всяко малко гущерче иска да изглежда като голям крокодил.
Комичен си deowin. Кълна се в Девата от Гуаделупе.
Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 22.10.201417:28

Conspirator, продължаваш да говориш пълни глупости.

>Могат ли САЩ да свалят цените на нефта?

Можеш ли да се изсереш сам в гащите си? Вероятно да, но не е особено съществено. Да, има откровено глупави въпроси.

>да си изтеглят парите от нефтените фючърси

Не личи да имаш добра представа от финанси и, по-точно, от практичните цели, заради които съществуват и се търгуват деривативи. Отново ще повторя - вероятно за разлика от теб, на мен точно това ми е работата.
Препоръчвам тази книга: http://www.amazon.com/Options-Futures-Other-Derivatives-Edition/dp/0131499084
Още в първа глава се обясняват принципите зад стандартни деривативни инструменти - какво, защо, как, колко. В петата редакция, която ми е под ръка, форуърдите са обяснени на страница 2, фючърсите - на 5. Подробностите по механиката на фючърсния пазар са във втора глава. Не е мозъчна хирургия, простички неща са. Вземи да ги прочетеш.

>зад хедж фондовете и големите спекуланти стоят частни лица,чиито бизнес и НАЙ-вече политически мотиви нямат нищо общо с която и да е държава

Позволи да работя в хедж фонд и да знам отлично колко детински наивно е това мнение. Не личи да имаш дори бегла представа за това що е то хедж фонд, как работи, какво прави, с чии пари, и какви са причините такива фондове изобщо да съществуват - тоест, каква е ползата за държавата от това, че създава законовата база, която прави съществуването на подобни фирми възможно. Жокер - не, не е сдушване на политици и финансисти от Wall St с цел лично облагодетелстване. За да проумееш истинската причина трябва да проследиш парите. Не, ти не можеш да ги проследиш, защото тази информация не е публична. Съответно, и аз нямам право да ти я дам.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

21 peta_wawa | 22.10.201417:19

Наистина, трябва да чете, има да се смее Смее се
Всъщност лисицата знае много повече, свалянето на цените на петрола отдавна го е замислил, но този пък като че ли със малко го изпревариха. Трябва му още малко време да изцеди от петрола или поне дава вид че е така. Това е бил планът винаги, когато Русия или Америка има разработени енергийни източници за да замени петрола, да предизвика сел-оф за да обезсили другата страна, която още разчита на петролните продукти и доходите от тях. Отварянето на американските запаси е доста показателно. Може би е започнало обратното броене. Да видим кой първи ще извади нещо от ръкава. Тийм Тесла Много щастлив !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 22.10.201417:02

>тия кубинци защо не си направят една революция

Поредният малоумен аргумент и, по-конкретно, отново характерната грешна дуалност - или кубинците си правят революция, или живеят прекрасно. Щом няма революция, значи живеят прекрасно.
В други новини - Айнщайн бил посещавал Куба, а той е велик, значи там е рай на земята.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

19 янаки | 22.10.201412:37

Много ми е чудно накъде гледа Путин, та не чете и статиите и коментариите във “webcafe” и не вземе да си каже: „Накъде съм тръгнал аз гол в копривата?”

Най ми е любопитна мантрата: Русия няма проблем със Запада, има проблем с Путин Поредния цитат, който показва какво мислят някои западни анализатори от своята гледна точка.

Руснаците нямат основание да мислят така. За тях Западът е Врагът, а Путин - Мъжагата, който знае как успешно да се противопостави Русия на тези, които искат да я унижат и да я унищожат. Путин умее да използва баналната истина, че, за да дадеш надежда на народа, ти трябва враг, и Западът с готовност му го осигурява
.Но трябва да правиш и нещо, което действително е променило към по-добро живота на хората.

Как може да убедиш руснаците, че Путин им е проблем. Та всеки ще те апострофира, че нали твърдяха някои, че руснаците до 2050 г. ще се стопят от 140 на 100 милиона, че мъжете масово измират от алкохолизъм, а раждаемостта е паднала неимоверно. Да ама не. За първото тримесечие на 2014 г.естественият демографски прираст, (отношението на броя на умрелите към броя на родените) е, макар и със скромна цифра, положителен. По този демографски показател Русия се намира по-високо от средния показател за ЕС.

(Според World factbook на CIA за 2013 г. този показател (Population growth rate) за Русия е леко отрицателен -0,03%, ( за Германия - -0,18%, а за България – катастрофалните -0,83% ) https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

18 Conspirator | 22.10.201401:09

Има един сигурен начин,които да осигури бързото падане на цената на нефта.Могат ли САЩ да свалят цените на нефта?Могат и за това не им е нужна Саудитска Арабия. Трябва да си изтеглят парите от нефтените фючърси и да ги насочат на други пазари и нефтът ще падне моментално.
Напълно съм съгласен,че Саудитска Арабия не желае да играе със САЩ и/вече/има своя собствена политика,дори демонстративно напуснаха местото си на наблюдател в Съвета за сигурност.
Уловката е ''могат ли САЩ да свалят цените на нефта''?САЩ,като правителствена политика в никакъв случай не биха повели тази самоубийствена игра/за долара,чието покритие е световният нефт/,но зад хедж фондовете и големите спекуланти стоят частни лица,чиито бизнес и НАЙ-вече политически мотиви нямат нищо общо с която и да е държава.Е,може би с изключение на една малка държава в западната част на Средиземно море.
Може би,това е ясен сигнал от едни хора,че лошо му се пише на целия свят/включително и на САЩ,в лицето на сегашния президент/ако не си преразгледат приоритетите в спешен порядък.
Както вървят нещата Саудитска Арабия е следващата в Пролетния списък,но ПЪРВО,както казва Нетаняху трябва да се ''пипне''малко Иран.
Нещо повече.Мисля,че главната цел не е Русия.Може би се пристъпва към последната част от пълната дестабилизация на целия Близък Изток.Русия е страничен удар,който да попречи на тази държава да играе активна роля в предстоящите събития.
Дано не се окажа прав.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

17 Rodrigo Diaz de Vivar | 22.10.201401:09

Абе... тука мъдруваме, ама... тия кубинци защо не си направят една революция, а търпят тази мъка вече повече от половин век?
11 000 000 се страхуват от 46 000 редовна армия.
При една револющия, и при това съотношение, армията ще победи само ако всички са корейски нинджи.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 22.10.201400:24

>Къде тук видя радост ?

Викат му проекция.
Един от симптомите на тежката болест "хейтър по душа".
   

оценка

+0 -1