Разходите за данъци се увеличават за последните 12 месеца с 51.4% | webcafe.bg
Webcafe

Разходите ни за данъци - с ръст от 51.4 на сто

Христо Христов
15.06.2011, 11:18 (обновена 15.06.2011, 12:00)
левове

От свитите доходи на домакинствата отхапва и данъчното бреме...

Едва ли има икономист, който следи състоянието на българската икономика и да не изтъква слабото вътрешно потребление като проблем номер 1 пред нейното възстановяване.

С изключение на последното тримесечие на 2010 г., когато то отбеляза минимален ръст в размер на 4.1%, през всички останали тримесечни периоди от началото на кризата, то е на отрицателно ниво. Покачването му се оказа краткотрайно и през първото тримесечие на 2011 г. потреблението отново се върна на червена територия със спад от 2.1%.

Слабото вътрешно потребление се дължи основно на високата безработица (9.29% през април според Агенцията по заетостта, 8.87% - за май), несигурната икономическа ситуация, която кара хората да се притесняват за своите работни места и доходи, както и на намаляващите парични приходи на домакинствата.

Според изнесените от НСИ данни за доходи, разходи и потребление на домакинствата през първото тримесечие на 2011 година, ясно се отчита спад на доходите на домакинствата за последните 12 месеца с 2.1%, а разходите за същия период са се увеличили с 1.4%. Повишаването на разходите се дължи в основната си част на повишаващата се инфлация, която на годишна база за месец април е 4.6%.

За бавното и мъчително възстановяване на вътрешното потребление, редица анализатори обвиняваха през последните години банките в страната, които са повишили изискванията си към кредитополучателите.

Според статистиката на БНБ обаче, през последните месеци се наблюдава оживление сред кредитирането, а лихвените проценти отбелязват спад. Потреблението обаче продължава да остава отрицателно.

На фона на стагниращите доходи на домакинствата обаче има и нещо друго, което отхапва част от тях. Това е данъчното бреме. В условия на криза, един от лостовете, с които държавата може да запази по-висок обем на доходите на гражданите и така да им помогне в известна степен да се справят с намалените работни заплати, евентуален период без доходи или появила се както в момента инфлация, е регулирането на данъчното бреме.

С понижаване на данъците, държавата оставя в ръцете на домакинствата повече средства, с които те могат да потребяват повече и по този начин да се стимулира цялостно икономиката. Увеличението на данъците по време на икономическа криза, води до нейното задълбочаване, тъй като увеличеното данъчно бреме оказва по - силен натиск върху потреблението.

Все пак тук трябва да се отбележи, че самата държава се издържа и от данъчните приходи, които постъпват в хазната. Ето защо намалението им ще доведе до съкращаване на бюджетни разходи. Така в конкретната ситуация трябва да се потърси правилният ход, който ще има най-ползотворен ефект върху възстановяването на икономиката и бързото излизане от кризата.

Според данните за разходите на домакинствата, които се представят от НСИ, през първото тримесечие, разходите за данъци са нараствали в общата структура от 3.5% на 5.3% за последните 12 месеца. Всъщност това е и най-силно нарасналото перо в структурата на разходите.

Данъците средно на домакинство за първото тримесечие на 2010-а са 66.04 лева, а през първото тримесечие на 2011-а - 99.99 лева. Данъци средно на лице от домакинството за периода януари-март 2010 са 26.69 лева, а за същия период на 2011 г. - 40.71 лв. Ръст в проценти за домакинство е 51.4%, а на лице от домакинството 52.5%.

Структура на общия разход на домакинство през първото тримесечие на 2010 и 2011 г.:Източник: НСИ

Прибавяйки към високата инфлация и спадът на доходите и натискът от по-високите разходи на домакинствата за данъци, може да заключим, че е нереалистично да се очаква съживяване вътрешното потребление през 2011 г.

С отслабването на износа, може дори да се стигне отрицателен прираст на БВП през второто тримесечие, което ще задържи икономиката на страната гравитираща около нулата.

Oще: безработица  данъци  домакинства  доходи  потребление  стагнация  тримесечие 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.