За цената на "заварчиците" по Южен поток | webcafe.bg
Webcafe

За цената на "заварчиците" по Южен поток

Георги Ангелов
10.12.2014, 21:27 (обновена 29.12.2014, 19:29)
южен поток

Колко струва едно работно място по проекта Южен поток?

Бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев заяви, че заради прекратяването на Южен поток България ще загуби цяло поколение „заварчици и кофражисти".

Георги Първанов споменава, че страната ще загуби пет хиляди нови работни места, свързани със строителството на проекта.

От самата компания „Южен поток - България" са по-скромни - те казват, че постоянно наетите служители след построяването на газопровода ще са 200 човека, които ще работят в 3 компресорни станции; за 1-2 години по време на строителството ще бъдат наети директно 2500 строители и още толкова индиректно в снабдяване и обслужващи звена.

Нека направим някои сравнения.

Общият брой на заетите в страната е 3 милиона души по последни данни на националната статистика (преди кризата бяха далеч повече, около 3.4 милиона).

Т.е. ефектът на проекта Южен поток е едва 0.16% увеличение на заетите и при това временно, само по време на строителството, след което заетостта ще спадне отново. В строителния сектор ефектът ще е по-осезаем, около 12% увеличение на заетите (в най-добрия случай) - отново временно, по време на строителството.

Временният характер на заетостта е важен, тъй като реално след построяване на проекта той няма да генерира никаква устойчива заетост в строителния сектор, т.е. всички наети от Южен поток след това ще станат отново безработни.

Как изглежда това в числа?

Южен поток в България по последни данни струва около 4.6 милиарда евро с ДДС, като тук не са включени съпътстващите разходи, с които общата сума приближава 5 милиарда евро.

При 5 милиарда евро инвестиция се създават около 5 хиляди временни работни места - с други думи,

едно работно място излиза около 1 милион евро (около 2 млн.лв.).

Да, 2 000 000 лева за едно работно място, при това временно!

Още по-зле стоят нещата ако разделим сумата на проекта на устойчивите работни места, които ще бъдат заети дългосрочно. Тук числото е 25 милиона евро за едно постоянно работно място.

При това, газопроводът е транзитен - т.е. това не е инфраструктурен проект, който да има индиректни ползи за местната икономика както има една магистрала, мост или пристанище. Съответно, няма значима икономическа мултипликация от проекта. Голяма част от парите отиват за внос на тръби от Русия.

Какви са алтернативите?

Ясно е, че 2 милиона лева за временно работно място е твърде скъпо. Но направо астрономически скъпо е 25 милиона евро за постоянно работно място - това е повече от бюджета на Софийския университет, който с годишен бюджет от 24 милиона евро обучава 20 хиляди студенти и всички те си намират успешно работа след завършване.

Да, СУ осигурява 20 хиляди работни места с толкова пари колкото Южен поток харчи за едно-единствено работно място.

Неслучайно правя това сравнение. Инвестициите в образование са най-ефективни и имат най-голям дългосрочен ефект.

Много по-евтино е да се инвестира в хората, отколкото държавата да създава работни места.

Да се инвестира в образование и квалификация на безработните е безкрайно по-евтино и с безкрайно по-големи и дълготрайни ползи, отколкото грандомански проект като Южен поток.

С по-малко от една трета от сумата необходима за Южен поток може да се обучат и квалифицират всичките близо 400 хиляди безработни и да се реши кардинално проблемът с безработицата и бедността, а възвръщаемостта ще е голяма, тъй като ще има повече работещи, създаващи продукция и пълнещи бюджета.

Освен това, има и конкретни инфраструктурни алтернативи на Южен поток.

Бюджетът на руския газопровод въобще не може да се мери с над 1 трилион евро 7-годишен бюджет на ЕС и с допълнителния план на Юнкер за над 300 милиарда евро в следващите 3 години, да не споменавам и европейските финансови институции ЕБВР и ЕИБ.

Изисква се единствено да се подготвят добри проекти, за да може страната да инвестира многократно повече средства и да получи многократно повече работни места, отколкото би осигурил Южен поток.

Вместо да се вайкаме за Южен поток, трябва да се концентрираме върху писане на икономически обосновани проекти - алтернативни газопроводи, магистрали, нови мостове над Дунав, инвестиции в образованието, създаване на добри условия за бизнес и инвестиции.

 

Георги Ангелов е старши икономист в Институт "Отворено общество".

Oще: безработни  българия  газ  газопровод  георги ангелов  георги първанов  драгомир стойнев  заварчици  заетост  инвестиция  инфраструктура  кофражисти  образование  работно място  русия  южен поток 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2014, 15:25

92 Емил Митков.100000753002702 | 15.12.201415:29

Ако чета правилно г-н Ангелов, а аз мога да чета, този "ПАТОК" е транзитен, да! И каква диверсификация на доставките очакваме !?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

91 deowin | 13.12.201423:51

Ничий нос не трия, боричкането не ми е цел, и няма как да знаеш, дали не съм редовен в /., reddit или fark.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

90 Бягащ Вълк | 13.12.201422:34

Хм,

Предполагам, че имаш нужда от някакво "боричкане" от виртуален тип, разбира се, само предположение е, щом "незначителен" форумен герой, действащ анонимно те дразни така, че се стараеш да му "натриеш носа"?! Смее се Примерно, човек, заобиколен от предимно германоезична среда, участва най-вече в местните форуми, изгражда приятелски връзки с германоезични, така че за българските си познати и приятели трудно намира време, освен в някакъв времеви отрязък, да кажем отпуск. Дори така се потопява в местния живот, че не намира и спомен за това, което е било преди, а носталгията се превръща в мръсна дума.

Да, понякога се сеща, " връща се" към минали събития, лица, приятелства, а разстоянията вече не са така големи, има възможност виртуалният телефон да се настрои така, че на цената на градски разговор да се обадиш на шест хил. км. разстояние, но...Просто ми се струва странно твоето "потопяване", което така често те " кара" да контактуваш с български граждани

Смее се

Разбира се, само споделям впечатлението си, не ми е работа!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

89 deowin | 13.12.201421:58

ОК, имаш наблюдение - не ти е ясно защо го правя.
Необходимо ли е следващата "логическа" стъпка да е, както при Rowan и сие "начи или лъжеш, или си пълен нещастник и социопат"?
Защо на мен изобщо не ми дреме какви са причините на другите да коментират тук, но за другите някак е жизнено важно да се занимават с моите, и да се убеждават, че не може да не са точно определени, и по-конкретно - разкриващи дълбоки личностни и житейски проблеми?
Всичко смърди супер неприятно на комплексарщина, на неспособност да си ок с факта, че светът е пълен с по-умни, по-способни, по-успели, по-щастливи хора от теб.

Аз съм заобиколен само с такива хора. Невъзможно ми е да го игнорирам. Имам куп колеги, които са адски по-умни от мен. Някои взимат повече пари. Някои с порядък повече. Някои имат по-хубави жени. Някои са с 10 години по-млади. Изобщо не ми пречи. Радва ме. Активно търся потвърждение, че е така, защото ме стимулира да се развивам, да съм повече.

А тук хора като Rowan се чудят как да се самоубедят, че някой си анонимен човечец в интернет бил пълен нещастник, само и само да избегнат всяка вероятност да им се наложи да правят някаква интроспекция и преценка са това къде са самите те.
Гнусно е.

>приятно

Мерси.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

88 Бягащ Вълк | 13.12.201421:40

Деоуинчо,

Поражда наистина трескави чувства да си мерим пишките по форумите! Твърде често те мяркам тук, а дълго ме и нямаше, но прави впечатление, че зает човек едва ли би се мотал из кирлив форум като на уебкафето, след като, разбира се, живееше някъде из огромния Ню Йорк и макар делово, но със сигурност познаваш много хора! Не ми е работа, уважавам интелигентните хора, а ти си безспорно между тях, но макар и с безжичен Интернет навсякъде, и с възможности да чатиш отвсякъде, малко странно за мен, навлизаш в български Интернет форум, след като мнозинството около теб плещи предимно английски/руски, испански/ Смее се

Нищо против, приятна почивка на Тахо, надявам се да си прекараш добре! Разбира се, нямам никакво намерение да прекрачвам границите на личното пространство, а и въобще не ме клати завист или любопитство какво си правиш с парите! Дай, боже, повече такива хора, които уважават неприкосновеността на частното и личния живот! Още по-малко би ме заинтересувала картинка, като дължина на бедрата, чиста мускулна маса или шкембест чичко - на кой му пука, след като обменяме виртуално идеи, а не течности с телесен произход?!

Имам добри впечатления от интелекта ти, така че социопат, анархист, женкар или смотано гейче ми е все едно, та...приятно отскачане до Тахо 😀
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

87 Бягащ Вълк | 13.12.201421:19

Хубаво, че някои коментиращи се върнаха към основната идейна линия - построяването на ЮП и цената на временно работно място, според Г. Ангелов...Аз обаче бих искал да обърна внимание на Онзи, дето не го..., какви документи се искат при постъпване на работа някъде в България...

Абе, имаш Интернет при себе си, виж колко митничари изритаха преди година-две, защото нямаха отговарящо образование! Потърси като "митничари със средно"...Левон Хампарцумян, изп.дир. на Уникредит Булбанк АД, НЯМА икономическо или финансово висше образование/химик е/...Преди месец излезе статия, в която се изясняваше, че 76% от инженерите в България желаят да си сменят професията, а инженерните кадри дори не достигат! Смее се

В една от българските фирми, в които работих преди години, се подвизаваше като началник-смяна момче със средно специално " музика" Смее се

В общи линии, повечето от хората в България НЕ работят това, което са учили, а образованието има малко общо с професионалното развитие и евентуално кариера! Нещо ново?! Съмнявам се! Една камара адвокати, юристи и т.н. излязоха от подмолите на съмнителните университети - например Варненски Технически Университет и специалност "право", защото им бяха обещани работни места и са нечии хора Смее се

Аз мога да те светна - без подходящата реализация и опит, никакво образование няма да те спаси - мнозинството от хората си търси работа с връзки, така че и директор производство могат да те сложат само със средно от някоя гимназия, както и няколкото докторантури от технически университет няма да ти свършат работа да си повече от монтажник в производствен цех! Смее се Лично познавам такива, някои са учили в руски и съветски уни-та, а работеха за по 400-500 лв. допреди пет години! Изобщо не е смешно, не са некадърници, такава е действителността!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

86 deowin | 13.12.201421:12

>И ти и Деовин сте социопати без среда, приятели и близки

Наистина ли не усещаш колко си комичен в дивото усърдие, с което се нахъсваш, че няма как аз да не съм социопат без среда, приятели и близки, особено след като нямаш абсолютно никакви обективна информация, на която да базираш безумно глупавата си увереност?

>Деовин, където ти никога няма да бъдеш

Съгласен.
Наистина не ми се иска да имам каквото и да било общо с теб в която и да било насока - нито ми се ще да се развявам по форумите, блеейки как чета един камион книги на година, докато граматиката ми куца и не знам къде да сложа пълен член, нито ми се ще да съм позастарял, неженен чичко във Варна без особени перспективи да бъде нещо различно, нито ми се ще всуе да изливам мъдрите си мисли в онлайн блог, който никой не чете, нито ми се ще да съм способен да изкривявам чуждите думи, да се самоубеждавам, че другите са нещастници и дебили, когато не ми харесва какво казват, и да използвам логически грешки и популизъм без да ме е срам.
Да, ако имах нещо сходно с теб в която и да е от горните точки, щеше да ме е срам.
Отлично знам какво е срам, защото съм го изпитвал, когато съм постъпвал некоректно и недостойно - това, което ти изобщо не спираш да правиш.

>Светът не свършва с последният модел АйФон…

Не съм го казвал, но е доста показателно, че ти го "прочете" в моите думи.
Ти няма как да знаеш как си харча парите. Единствената информация, в която имаш някакви полу-анекдотични поводи да вярваш, е, че вероятно не са никак малко.

А аз просто твърдях, че няма разлика между това да ми харесва да си харча парите за смартфон, за семена за домати, за курви, за пътешествия, за благотворителност, или за каквото и да било, стига с избора си да не преча на другите. Всеки, който твърди, че някои от тези избори са "по-правилни" от други, е просто ограничен, самовлюбен глупак, на когото ниското самочувствие и комплекси за малоценност избиват в елитарност - "АЗ съм най-убав, МОИТЕ избори са най-правилни, всеки с различно мнение е дебил, който дори не се усеща колко тъпи и неодухотворени са неговите избори, бидейки различни от МОИТЕ".
Знам, че няма да се познаеш.
Но, да, това си ти.

А аз след няколко часа тръгвам на едноседмична отпуска на Тахо с десетина приятели. Каквито според теб нямам. И вероятно отивам, за да плача тихо далеч от погледа на други хора за това колко скръбен и злочест е моя живот. Докато си цъкам на новия Айфон 6, какъвто, предполагам, трябва да съм си купил, и то с годишните си спестявания. Мъка отвсякъде.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

85 niemen | 13.12.201419:28

ВиК
"Та въпросът е :
Е, като нема кинти , по този идиотски начин ли требе да се харчат? Че на всичкото отгоре и лихвите ще им плащаме!"

Аз, ако нямам кинти, не харча. Логично, нали?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.12.2014, 18:36

84 Aleksa Vukotic.100001874503564 | 13.12.201418:45

Преди всичко сметката на Ангелов за потока трябваше да започне с двойно и тройно надутата сума за строежа. Икономическата логика на потока издиша, защото това е преди всичко схема за измама на българския народ. Под претекста че държавата няма да даде и стотинка от бюджета се прикрива огромната кражба с 22 годишното изплащане уж от транзитните такси. По крясъка ще познаете онези , които са включени в схемата за източване и сега остават с пръст в уста. Не съвсем разбира се защото фантастичните заплати на "работещите" в дружество "ЮП" България и други направени досега разходи ще плащаме от собствения си джоб. И ще ги минем в графата "безвъзвратни загуби".
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

83 Никой | 13.12.201417:57

Този Ангелов е пропуснал няколко урока по икономика и ги е заменил с няколко в агентурите на ДС...

"Общият брой на заетите в страната е 3 милиона души по последни данни на националната статистика (преди кризата бяха далеч повече, около 3.4 милиона)."

То бива некадърност и неграмотност, ама чак пък толкова, според НСИ:
http://www.nsi.bg/bg/content/3923/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE

наетите лица миналия месец са били едва 2.25 млн. души т.е. 750 хил. някак си не съществуват в официалните статистики на Сорос.

Затова е и основната причина Ангелов и кохорти на Отворено общество да гледат като писани яйца циганетата, че утре в БГ няма да има други работещи Усмивка
   

оценка

+2 -0