Богат, руснак, местожителство: Лондонград | webcafe.bg
Webcafe

Богат, руснак, местожителство: Лондонград

Webcafe, по AFP
08.03.2018, 19:29 (обновена 11.03.2018, 17:11)
лондон

Снимка: © Getty Images

Животът между "МакМафия" и руската "Мисия Лондон"

Обичат да показват благосъстоянието си, но старателно прикриват мъглявините от миналото си. Квартали като Белгрейвия, Мейфеър и Найтсбридж се превръщат в пищен декор за ренесанса на порядките от старата руска империя. Обсебени са от сигурността и свободата, от английската образователна система, играта на поло, годишните балове и монархията. Пазаруват храна от Хародс, движат се в компанията на манекенки и наследници на фамилията на последния руски цар.

Животът на руската диаспора в Лондон отдавна е интригуваща тема, не само като политика, но и като културен феномен.

След атаката срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервно-паралитичен газ, вниманието на наблюдателите отново се фокусира върху това, което се случва с руснаците във Великобритания. Общността им на Острова е доста голяма, а само в Лондон живеят около 100 000 души.

Няма друга европейска столица, в която да има толкова много руски емигранти.

Английският език не е проблем за тях, но това, което ги привлича най-силно, е лекотата, с която могат да правят бизнес и да изнасят солидни суми от богатството си извън пределите на родината.

"Америка е твърде далече; ако продължавате да вършите определени дейности, свързани с Русия, най-добре да живеете във Великобритания", казва Юрий Фелщинский, историк и приятел на убития през 2006 г. бивш агент на ФСБ Александър Литвиненко.

По-лесно е да създадеш бизнес в Англия, а най-лесно е да си богат в Лондон. Във Франция вероятно ще се чувствате доста по-неудобно да шофирате безумно скъпия си автомобил, споделя той пред AFP.

Мрачният имидж, с който лондонските руснаци са популярни сред британците, беше показан красноречиво в сериала на BBC "МакМафия", създаден по книгата на Миша Глени. Сюжетът разказва за съдбата на добре възпитан банкер от руски произход, завършил висшето си образование във Великобритания, който се въвлича в света на организираната престъпност и прането на пари заради войните на роднините му с конкуренти в Старата родина.

Със своята мрежа от финансисти, юристи и възможности за първокласни инвестиции, Лондон отдавна има репутация на среда за трансфер на нечисти пари въпреки опитите за противодействие от страна на властите.

Руското посолство разкритикува сериала като "клишета, разпространявани от BBC". Секретарят по сигурността Бен Уолъс обаче определи историята като "много близка до истината, до международния характер на организираната престъпност и усещането за безнаказаност, с което действат някои хора".

Разбира се, не всички руснаци в Лондон приличат на героите от "МакМафия". Немалка част от общността по-скоро напомня на образите от руската комедийна поредица "Лондонград", който показва културния шок на живота в метрополиса с доза автоирония.

Все пак паролата "Богат, руснак, местожителство: Лондон" най-често се свързва с олигарси и новобогаташи. Някои от тях са напуснали Русия заради собствените си възгледи, други - под принуда и заплаха от режима в Москва.

Купуват си влияние и чиста биография, като се превръщат във филантропи и колекционери на предмети на изкуството, Лондон им се отблагодарява с гостоприемство и широко затворени очи за произхода на капиталите им.

През 2015 г. бившият застрахователен мениджър Роман Борисович започва да организира т.нар. "Kleptocracy Tours" - обиколка на Лондон, която включва отбивки до луксозните имения на руснаци, украинци и казахстанци, закупени с нечисти средства.

Борисович коментира, че след финансовата криза в Русия през 1998 г. емигрантската общност в Лондон се променя драстично. Преди това тя е много по-млада и разнообразна, докато след кризата градът се пълни с "богати руснаци, семействата им, обслужващият им персонал и антуражите им".

Присъствието на толкова много бивши руски шпиони във Великобритания (повече отколкото във Франция или Италия), може да бъде обяснена с традицията на контраразузнаването по английска и американска линия, смята Фелщинский.

"В края на краищата, ако не те арестуват, не те убият и имаш шанс да емигрираш, отиваш в държавата, за която си работил", казва той.

Oще: банкер  великобритания  емигранти  лондон  макмафия  русия  сергей скрипал  сериал  шпиони 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

12 boris | 12.03.201809:09

Преди революцията от 17-та година - руският благороднически елит се е гнусял да говори руски език. По между си са си говорили на френски. За това и никаква милост не е имало за тях.. Днешните "елити" също се гнусят от руският народ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

11 Люба6а | 10.03.201802:33

Бобо,и аз за това си мечтая...но едва ли ще ми се случи да видя тези мечти осъществени- Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

10 BaronVino | 10.03.201801:24

Аз с павето съм се драл доста тук, последно време имахме едно мнение по една тема. Изненада, не беше за Русия.
Ясно е че не е глупав човек, както и варненеца под мен.
Ама се чудя в 21век какво мамка му, може да та накара да затриваш злостно цели нации народи с крайни коментари?? Кой си ти? От каква позиция?? Платен трол? Можеби, но троленето е на такова ниско ниво че не вярвам някой да има ефект за това за което му плащат. Повечето хора тук се смеят. Както смешна е тенденцията на кафето, всеки ден да пуска клик-руска тема. Смелна е и "бурята в чаша" отдолу в коментарите. По-скоро съм изненадан и ми е любопитно. Какво трябва да ти се в случило в живота че да изкарваш такава омраза макар и виртуална!!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

9 SamVaims | 09.03.201818:25

"Ваймс, че кой те спира, келешче жалко? Върви и заграбвай, узурпирай и изтребвай унтерменша ниеден!"

Mitglied 555, гърчи се в болка от моите думи, русофилско изчадие такова. Впрочем всички селяни употребяват думата "ниеден".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

8 Mitglied 555 | 09.03.201818:10

Ваймс, че кой те спира, келешче жалко? Върви и заграбвай, узурпирай и изтребвай унтерменша ниеден! С Камъняка ставате двама, само от контингента яростни платени тролове - русофоби в Кафето може да сформирате почти цяло отделение. А, чакай, то хапането не било като лаенето... Друго си е да потракваш високопарно по клавиатурката, там нямате равни, мънички нещастни измекярчета...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

7 SamVaims | 09.03.201817:52

Изтребването на руският унтерменш, трябва да бъде сигурно и методично. Морално оправдано е да се заграби руската територия и да се узурпират ресурсите на територията Русия. Простите руснаци биха живели по- добре, като колония на някоя развита държава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 09.03.201814:42

Недейте писа таквизи работи че Пвето Чакълев ще се скине от псувни тука.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

5 BaronVino | 09.03.201814:34

Дедо, аз и за втория милион си трая.
Че не знаеш от къде какво ще ти дойде.
Новите ''честни'' демократи са старите ''честни'' комунисти, объркващо е.
Мълчанието е злато, буквално
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

4 Бобо | 09.03.201812:45

Както е известно на повечето че болшевиките са произведени в Лондонските и Ню Йоркските еврейски лаборатории за ограбване на съответната държава и използването и по направление дадено от тях. След като "взеха" властта в царска Русия, Болшевиките загубиха Първата Световна Война по заповед на създателите си и се признаха за ПОБЕДЕНИ от България на 03.03.1918 година. Страхувайки се че могат да бъдат ПОМЕТЕНИ като лайни мухи убиха и ЦАРЯ. Бесен Бесен Бесен

Та тези кукли на конци и досега грабят Руския Народ и слагат парите в Западните Банки. Нефелната им челяд включително и на ЛИЛИПУТИН се е изнесла на Запад. Намига

Пари за грабене в РАЗПАДАЩА се Русия има много та тия интернационалисти и ахристияни (атеисти) ще се мотят още около нас наоколо. Удивителна Докато не бъдат провесени по дръветата за геноцид над съответния НАРОД!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 09.03.201812:01

Бароне, за първия милион не се пита. аз първия (и последния) го реализирах по времето на Иван Костов.
   

оценка

+0 -0