Webcafe

Безконтактните банкови карти и сигурността: как да опазваме данните си

Ана ДинковаАна Динкова
22.01.2018, 12:09 (обновена 30.05.2018, 15:53)
Безконтакти карти visa

Снимка: © Ирена Игнатова

Съвети при използване на безконтактни карти

Случвало ли ви се е да ви откраднат портмонето? На мен да - два пъти.  Първият път беше през далечната 2001 година, когато банковите карти бяха все още на ръба на екзотиката. Тогава на много места заплатите не се превеждаха по банкова сметка, още по-малко в банкова сметка, вързана към дебитна карта, а се даваха на ръка - в плик.

Бях завършила наскоро университет, това беше първата заплата, парите от плика преместих в портфейла, който сложих в голямата си чанта и някъде между местоработата ми, срещата за по коктейл с приятелки и пътя към вкъщи - портфейлът ми беше изчезнал. Представете си картинката: млада, зелена и... на червено за цял месец!

Вторият път, когато ми задигнаха портфейла, беше преди пет години, единственото ми притеснение беше свързано с факта, че трябва да си преиздам личните документи, защото парите в брой, които носех, бяха около десетина лева, колкото да имам за такси, а дебитна и кредитната си карти блокирах с едно обаждане до денонощния колцентър на банката картоиздател за по-малко от 5 минути.

Последната година ползвам основно безконтактата си карта Visa, защото ми предоставя бързината и удобството да мога с един бърз жест да заплатя за основните ежедневни разходи. И не, не се притеснявам какво ще се случи, ако отново портмонето ми бъде откраднато, защото знам, че, от една страна, банките винаги се стремят да подобряват защитата на кредитните и дебитните карти, които издават, а от друга - всяка банка картоиздател и Visa се грижат за парите на своите клиенти много повече, отколкото сами можем да се погрижим за портфейла си, пълен с кеш.

Има, разбира се, някои полезни съвети, които е добре да имаме предвид, за да опазим както картите си, така и личните си данни от злонамерени лица, когато плащаме онлайн, пътуваме и т.н. Ето ги:

Проверявайте редовно банковите си извлечения: повечето банки вече предлагат услугата електронно банкиране или поне онлайн проверка на салдата на сметките, включително и тези на дебитните и кредитни карти. Проверявайте ги редовно и при подозрения за нещо съмнително се свържете незабавно с банката, издала картата ви.

Абонирайте се за смс известия: по този начин ще получавате смс съобщение всеки път, когато направите плащане. Особено подходяща услуга, когато използвате кредитна карта.

Пазете своя ПИН код: не го споделяйте с никого, не го записвайте на листче в портфейла и дори в телефона си, освен ако не използвате специално приложение, тип дигитален сейф, също заключено с код или парола, в което да пазите паролите си.

Закривайте с ръка клавиатурите на ПОС терминалите и банкоматите всеки път, когато въвеждате своя ПИН код. Този съвет е валиден и за ползващите безконтактни карти Visa, тъй като ПИН код трябва да се въведе всеки път, когато се заплати стока или услуга на стойност над 25 лв.

Ползвайте отговорно кредитните и дебитните си карти онлайн: проверявайте внимателно от какви онлайн магазини пазарувате и никога не въвеждайте безразборно ПИН кода, номера на картата си или CVC номера на картата си.

Внимавайте с онлайн измамите и т.нар. fishing: ако получите съмнителен мейл, който е изпратен от e-mail адрес с домейн, наподобяващ този на банката, издала картата ви и в него има инструкции спешно да въведете личните си данни и тези на вашата дебитна или кредитна карта в специална форма за попълване онлайн - твърде вероятно някой се опитва да ви измами, използвайки fishing или зарибяване.

Ако имате съмнения относно e-mail, смс или дори телефонно обаждане от представител на банката, чиито продукти и услуги използвате - никога де споделяйте лична информация и незабавно се свържете с банковия кол център или картов център.

Внимавайте при използването на банкомати/ATM: за най-сигурно можете да използвате банкоматите монтирани, директно пред или в специални помещения в банковите офиси. Внимавайте как изглежда устройството: ако забележите, че има движеща се клавиатура или двоен слот за поставяне на картата или друго подозрително нещо, поставено на или в близост до банкомата - просто не го използвайте. Можете да се обадите в кол центъра на банката, чийто е банкомата и да ги предупредите, че виждате нещо нередно с устройството.

Внимавайте с използването на свободен интернет достъп, когато правите финансови трансакции: ползването на интернет достъп, защитен с парола при проверка на баланса на банковата ви сметка, онлайн плащане на сметки или пазаруване, намалява значително възможността паролите, профилите и личните ви данни да бъдат хакнати.

Винаги докладвайте незабавно проблемите: запаметете в телефона си телефонния номер на картовия център на банката, издала вашата безконтактна кредитна или дебитна карта Visa и при нужда се обадете веднага. В случай на открадната карта, портфейл или други съмнения - можете да се обадите и картата ви да бъде блокирана за секунди.

Не носете банковите си карти и портфейла си в задния си джоб: така можете да пострадате най-лесно, като целият ви портфейл бъде задигнат или безконтактната ви карта бъде сканирана от разстояние. Винаги е по-добре картите и портфейлите да се носят в преден джоб или най-добре в чанта.

Пазете касовите бележки: освен да следите редовно извлеченията по сметките на картите си, можете да пазите и касовите бележки, независимо как сте направили плащането: безконтактно или с използването на чипа/магнитната лента на вашата карта. Така ще знаете точно кога, къде и колко пари сте похарчили. Този похват е удобен и за спазване на по-доба финансова дисциплина, особено ако искате да пестите и да не правите ненужни харчове.

Oще: fishing  pin код  visa  атм  банкови извлечения  банкови измами  банкови услуги  банкомат  безконтактни карти  безконтактно плащане  дебита карта  как да опазваме сигурността си  кредитна карта  онлайн банкиране  сигурност при безконтактно плащане  смс известия при банкиране  съвети за сигурност  фишинг 


Още от Финансова грамотност с VISA