357 млн. долара изчезнаха мистериозно от огромна компания | webcafe.bg
Webcafe

357 млн. долара изчезнаха мистериозно от огромна компания

Webcafe
06.06.2017, 14:23 (обновена 07.06.2017, 07:48)
китайска компания

Шефката по финансите Джи Кан е неоткриваема от 21 март насам. Това е същият ден, в който, според комапнията, основният акционер и генерален директор Ян Кей е научил, че не са изплатени банковите вноски по някои от кредитите на компанията. Изчезналата финансова директорка е негова съпруга...

Най-голямата фирма за производство на млечни продукти в Китай - Хюшан, която оперира от 1951 година, осъмна с огромни финансови липси - около 357 млн. долара - на фона на изчезването на главния финансов директор, който буквално се изпари в края на март, след като акциите на компанията се сринаха с повече от 91%.

Шефката по финансите Джи Кан е неоткриваема от 21 март насам. Това е същият ден, в който, според комапнията, основният акционер и генерален директор Ян Кей е научил, че не са изплатени банковите вноски по някои от кредитите на компанията.

Джи и Ян са женени. Последното местонахождение на финансовата директорка е в Хонг Конг, откъдето е подаден и сигнал за нейното изчезване в края на март. Оттогава нейното месоположение е неизвестно.

След изчезването на Джи Кан е било разпространено писмо от нейно име, в което се съобщава единствено, че "стресът от работата напоследък е дал своето отражение върху нейното здраве", разкриват източници от компанията, цитирани от CNN.

Компанията Хюшан управлява около 80 фирми за производство на мляко и е сред най-големите концерни в областта в Китай. От март тя се намира в сериозна криза, след спада на акциите. Сега ситуацията се задълбочава.

В понеделник от компанията направиха изявление, с което се констатира, че Хюшан е трябвало да разполага с 2.9 млрд. юана (426 млн. долара) в банките, но се е оказало, че са налични единствено 467 млн. юана или 69 млн. долара.

От комапанията заявиха, че се опитват да разберат на какво се дължи "значителното несъответствие" в сумите.

Компанията добавя и че е изправена пред "огромни трудности" в подготовката на своя финансов отчет, защото основни фигури от финансовия департамент липсват.

Един от хората, които биха могли да знаят какво се случва с изчезналите пари, е именно Джи Кан, изпълнителният финансов директор, който е ръководил финансовите операции на Хюшан.

В края на март компанията разкри още проблеми, като например, че е изправена пред съдебни действия от страна на фирма за управление на активи, която е поискала от хонгконгския съд да замрази активите на млекопреработвателната компания, на Ян и на неговата съпруга. От съда в Хонг Конг обаче са отхвърлили молбата.

Според разследване на американската инвестиционна компания Muddy Waters, извършено още в края на миналата година, в Хюшан се извършват злоупотреби и се декларират фалшиви приходи.

Още през декември от компанията отхвърлиха доклада на Muddy Waters, наричайки обвиненията "безпочвени" и заявявайки, че докладът съдържа "очевидни фактологични неточности".

След изчезването на Джи, девет от 10-те членове на борда на директорите напуснаха компанията.

От Хюшан заявиха, че планират да наемат външна компания, която да разследва злоупотребите и финансовите проблеми. Ще бъдат обсъдени също така спешни мерки с кредиторите, за да се намери план за разсрочване на дълговете.

Oще: джи кан  злоупотреба в компания  злоупотреба с финанси  китай  китайска компания  кражба  липса на пари в огромна компания  финанси  ян кей 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 07.06.201710:20

Името на фирмата е "Хуйшан" (Huishan).
Ян Кей е Ян Кай (Yang Kai).
Джи Кан е Гъ Кун (Ge Kun).

Щом като ви е срам от звуковата близост на китайски имена с българския жаргон, то по-добре не пишете за такива марки!
И като пишете китайски имена не си измисляйте, а проверявайте произношението! Най-голямата в света библиотека и видеотека ви е на един клик разстояние. Срамота е да се излагате така.
   

оценка

+0 -0