Ще изчезнат ли парите в брой? | webcafe.bg
Webcafe

Ще изчезнат ли парите в брой?

илия лазаров, авторИлия Лазаров
27.06.2017, 14:03 (обновена 28.06.2017, 12:49)
плащане в брой кешово плащане пари в брой

Снимка: © Getty Images

Плащанията в брой в развитите държави прогресивно намаляват

Колкото повече се развиват технологиите, толкова по-лесно става разплащането без налични пари. Вместо с монети и банкноти, вече е много по-бързо, лесно и удобно да плащаме с банкови карти, мобилни приложения и електронни сметки. И го правим все по-често.

Но кешът също има своите предимства. Той дава лична свобода и запазва анонимността ни, когато имаме нужда от нея. Не принуждав потребителите да правят никакви допълнителни разходи - като такси за транзакции от ПОС-терминали, за поддържане на банкови сметки и др.

Бъдещето на парите в брой е актуален въпрос, който със сигурност засяга всички.

Напоследък той се обсъжда активно и в България, покрай предложението за ограничаване на кешовите разплащания.

„Безкешовото общество не само е възможно, но може да бъде прието от голяма част от населението на Европа", се казва в доклад на ING. Изследването е проведено в 15 държави от цяла Европа (България не е сред тях). Според него 21% от европейците рядко използват пари в брой.

Създава се впечатлението, че развитите държави залагат все повече на безкешови плащания, докато развиващите се увеличават банкоматите и все още държат на парите в брой.

В Швеция, Холандия, Франция и Белгия най-често се плаща по електронен път. На другия полюс са Германия, Италия, Румъния и Турция, където кешът все още е основното платежно средство.

Безкешовото общество има своите предимства, като борбата срещу сивата икономика, но крие и рискове, най-вече свързани с киберпрестъпността и кражбата на лични данни.

Откриването на първия банкомат в света през далечната 1967 г. (Getty)

Великобритания е държавата, въвела първия банкомат в света. Това се случва преди точно 50 години в банков клон на Barclays в Лондон, а машината е дело на шотландския изобретател Джон Шепърд Барон. „Исках да мога да използвам парите си навсякъде във Великобритания и по света. Работех върху идеята за машина за шоколад, но замених шоколада с пари в брой", казва той в интервю за BBC.

В момента във Великобритания има около 70 хил. банкомата и около 176 млн. карти. Те са използвани за изтеглянето на 180 млрд. лири в брой през последната година, показват данни на Английската централна банка.

Днес 94% от пълнолетните британци използват платежните машини. Повече от половината от тях го правят поне веднъж седмично.

Новите тенденции са британските банкомати да се превърнат в "банков клон в кутия". 80% от разплащанията, извършвани във физически банков клон, вече могат да се правят и на банкомат, сочи изследване на производителя на разплащателни машини NCR.

Предлагането на алтернативни начини за плащане и принудата да се откажем от парите в брой обаче са две напълно различни неща.


Парите в брой ще се използват и в бъдеще, прогнозират експерти (Getty)

Според главния касиер на Английската централна банка Виктория Клеланд парите в брой ще бъдат част от ежедневието ни и през следващите десетилетия.

Макар използването на банкноти и монети в разплащанията да намалява, кешът е важна част от бъдещите планове на институцията. Парите в брой са използвани в половината от всички трансакции и са важен инструмент за съхранение на стойност, отбелязва Клеланд.

„Въпреки че през последните години се наблюдава огромен ръст на дигиталното банкиране и картови плащания, парите в брой остават важна част от ежедневието на повечето хора - независимо дали си купуват храна или кафе за офиса", казва Рахийл Ахмед, ръководител на отдел в Barclays.

Oколо 85% от световните потребителски сделки все още се извършват с пари в брой. Тази тенденция се запазва, макар че голяма част от населението на света получава достъп до множество непарични опции за извършване на плащания, показва доклад на MasterCard.

В Белгия 93% от потребителските плащания се извършват по електронен път, а 86% от населението разполага с дебитна карта. Тя е сред най-напредналите държави в света в това отношение. По-голямата част от населението живее в градовете и има лесен достъп до всякакви финансови услуги, модерни технологии и инфраструктура. Правителството си постави за цел да подобри ефективността на платежните системи и ограничи плащанията в брой до 3000 евро.

Мобилните приложения все по-често се използват за разплащания (Getty)

Широко използвано е мобилното приложение Sixdots, което позволява на клиентите да използват дигитален портфейл за разплащания. То се поддържа от белгийските банки и мобилния оператор Proximus.

Въпреки това белгийците все не са готови да се откажат от парите в брой. Според доклада на ING 6 от 10 белгийци бе желаят да преминат към безкешова икономика. Парите в брой в Белгия се използват главно за разплащания под 100 евро. Макар страната да е с дългогодишни традиции във върховенството на закона, тя също е потърпевша от увеличаващ се сив сектор.

Във Франция 92% от потребителските плащания се извършват електронно, а 69% от населението има дебитна карта. В страната са изключително развити банковите услуги, използвани на практика от всички. Правителството отдавна работи върху иновациите и ефективността на плащанията, стимулирайки мобилни плащания, безконтактни карти или преносими ПОС-терминали.

Страсбург и Каен са френските градове, където най-често се използват безконтактните плащания. Именно в тях през 2014 г. мобилният оператор Orange заедно с VISA пусна в търговската мрежа приложението Orange Cash, превръщайки се в първия мобилен оператор, който предлага безконтактни мобилни плащания на клиентите си.

Швеция е типичен скандинавски пример за безкешови плащания. 89% от потребителските плащания там се извършват електронно, а 96% от населението притежава дебитна карта. Именно дебитните карти са най-разпространеният метод за плащане в скандинавската държава.

Преобладаваща част от хората в Швеция плащат с карта (Getty)

Страната разполага с едва 333 банкомата на 1 млн. души, а все по-малко от плащанията на ежедневни стоки и услуги се извършват в брой. Развиват се услугите за безконтактни плащания или такива чрез приложения за смартфон. Правителството се стреми да направи електронните плащания достъпни и повсеместни.

Мобилните оператори в скандинавската държава поддържат мобилното платежно приложение WyWallet, достъпно за 97% от шведите притежаващи мобилни телефони, което също е удобен начин за всякакви разплащания.

В Холандия 85% от потребителските плащания се извършват електронно, а 98% от населението има дебитна карта. Дори и в магазина, холандците все по-често пазаруват с карта, а много супермаркети изобщо не приемат пари в брой.

Властите насърчават безкешовите плащания, за да повишат безопасността и удобството на клиентите. За година холандците са пазарували над 2.9 млрд. пъти, използвайки дебитна карта. Безконтактните плащания също бележат сериозен ръст.

"Кешът е "динозавър", но няма да изчезне", казва Михиел ван Доверен, старши съветник в холандската централна банка.

Ролята на банкоматите

Банкоматите остават предпочитан вариант  в много държави (Getty)

Междинен вариант между електронните и кешовите разплащания изглеждат банкоматите. Те продължават да се развиват и са все по-широко разпространени по цял свят.

Португалия има най-голям дял на банкоматите в Западна Европа на глава от населението с 1516 машини на 1 млн. души. Машините са част от напълно интегрирана система, така че могат да се използват за всякакви плащания. Чрез тях могат да се купуват билети за кино или концерти, да се плащат данъци, различни битови сметки и дори да се презареждат ваучери за мобилни телефони.

Броят на банкоматите в лидерите на развиващия се свят - страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) също рязко се покачва. Русия отбелязва бърз растеж на платежните машини през последните години, показва доклад на Payments UK, докато ръстът в Индия идва отчасти от развитието на банкомати, захранвани със слънчева енергия, в селските райони.

Oще: банки  банкови карти  банкомати  безконтактни плащания  държави  електронни разплащания  мобилни плащания  пари в брой  потребители  сива икономика 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

2 Люба6а | 27.06.201720:19

ще стане,Хари-неизбежно е.Чифутите отдавна поставиха на колене гоите-сега е време да им секат кратуните,но...има един изход,който ги прави да се чувстват много неудобно:криптовалутите Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 27.06.201719:05

Реалните пари можеш да ги преброиш, да ги скриеш в буркан, да ги харчиш когато ти искаш, електронните ще похарчиш, само ако банката ти разреши.

Безналичните пари са тоталния комунизъм, тогава ще видите отвратителната мутра на западни елит от дегенерати!

В бъдещия световен концлагер ще влязат и соросоидите, и либералите, те само си въобразяват че са някакви избрани да наследят света, но не е така, революцията, която правиха ще ги изяде, както е било винаги.

Концлагер без телени огради с ток, а контролиран само от невидими компютри.

Дано не стане!
   

оценка

+1 -1