Държавата вика кризата | webcafe.bg
Webcafe

Държавата вика кризата

Димитър Събев
11.03.2012, 21:33 (обновена 14.03.2012, 12:39)

1 от 2 снимки Назад Напред

Симеон Дянков и Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Опасен начин за справяне с разходите

Българското правителство през последните месеци изпитва бюджетни затруднения и реагира на това по един типичен, но опасен начин - "овладява разходите", като забавя дължимите плащания на бизнеса.

Тази стратегия има своето политическо и инвестиционно обяснение, но е недопустима, тъй като цената й за икономиката и хората е прекалено висока.

Началото на мандата на ГЕРБ тръгна по същия начин, когато бяха задържани плащания за 650 млн. лв. и последиците бяха плачевни. Явно управляващите не усвояват икономически уроци и за пореден път ни остава да се надяваме на правото от Европа.

Бюджетни отличници

Финансовото министерство разполага с достатъчно аргументи, за да „затегне кранчето" към бизнеса в опит да показва на инвеститори и опозиция все по-добри бюджетни данни.

Откакто ГЕРБ е на власт, всеки държавен бюджет е дефицитен. От средата на 2009 г. държавният дълг нарасна с 2 млрд. лв., а фискалният резерв се сви с 4 млрд. лв. Тоест правителството е „наместило" 6 млрд. лв., без това да помогне на икономиката.

През януари 2013 г. е падежът на първата порция от „Велчевия" дълг, който с лихвите е общо 880 млн. евро. Залежите на фискалния резерв са вече изчерпани и вероятно ще се търси финансиране от чужбина. Инвеститорите в ДЦК обаче никак не обичат дефицити.

Важен нюанс е видимото активизиране на опозицията, която се възползва от спадналото през зимата доверие към правителството. Тя насочва най-острите си стрели именно към фискалната политика, едно от слабите места на управлението. В допълнение, подписът на премиера стои под европейския Фискален пакт.

Когато през януари дефицитът се оказа със 180 млн. лв. по-нисък, отколкото за същия месец година по-рано, МФ обясни това с ръст на приходите от ДДС. Но мнозина считат, че реалността е друга: държавата отново започва да бави плащанията за компаниите, които са й доставили стоки и услуги - включително по европейските проекти.  

Не всичко е пари, приятелю

Според Емил Хърсев, напоследък в банките отново се срещат клиенти, които оправдават своите просрочия със забавяне на плащания от страна на държавата или общините. „Допускам, че една част от тези забавяния са целенасочени и чисто политически репресии" - сподели в разговор финансистът.

Хърсев е категоричен, че подобни средства за оказване на политически натиск върху бизнеса, които според него са характерни за цял свят, се ползват и у нас. Примери са забавяне плащането на Водното огледало в „непокорно" Кърджали с цели три години и сделката за доставка на принтери за МВР, договорена от предишното правителство.

Това е начин за налагане на политическа воля: „Ще им спрем папкането", „Ще им кажем сега", „Той с ония предишните работеше" - правят се такива неща, твърди Хърсев и уточнява, че въпросните похвати не само не се прикриват, а се вършат демонстративно.

Ясно защо - за сплашване. Ако си от нашите, ще ти платим ... Сещам се в тази връзка, че през есента на 2009 г. председател на една днес изпаднала в немилост работодателска организация настойчиво съветваше фирмите не просто да третират държавата като останалите си клиенти, а да й доставят стоки и услуги само след предварително плащане.

Каквото и да твърди финансистът Хърсев, това не е нормална практика.

Колко е половин милиард лева

Междуфирмената задлъжнялост е бич за родната икономика. По последни данни на Българската стопанска камара, към края на 2010 г. неразплатените дългове между фирмите възлизат на 157 млрд. лв. Разбира се, реалната дължима сума е далеч по-ниска, защото един и същ дълг се отчита на няколко места по веригата на стойността.

Според БСК, към 30.09.2011 публичната власт дължи на бизнеса 457 млн. лв., в това число 202.3 млн. лв. дължат общините. Половин милиард лева са значителна сума за нашите условия, особено в момент на понижена икономическа активност.

Но загубите за икономиката от висящите държавни плащания са значително по-високи. Щетата набъбва, защото фирмите, работили с властта, нямат с какво да платят на своите доставчици и работници, от което страда общото търсене и продажбите в страната.

Според различните изследвания, ефектът от държавните разходи в икономиката (известен като мултипликатор на държавните разходи) има коефициент между 1.2 и 2, тоест неплащането на половин милиард може да коства на икономиката и един милиард.

При мултипликатор за България от порядъка на 1.5 и трайно поддържане на неразплатени поръчки от средно 500 млн. лв. годишно, вижда се, че спорният правителствен навик отнема от прираста на БВП над 1 процентен пункт годишно.

Най-много 30 дни


Съзнавайки критичната важност на бързото разплащане в ниските икономически фази, Европейският парламент още преди година утвърди Директива 2011/7/ЕС, насочена срещу забавените плащания. В нея се регламентира, че максималният срок за разплащане с бизнеса е 30 дни - както между частни лица, така и за държавните задължения.

Само в изключителни случаи е разрешено забавяне до 60 дни; потвърждаването изпълнението на договорите не може да трае над 30 дни. Автоматична лихва за забавяне след този срок дължат както фирмите, така и държавата.

Тази директива трябва да влезе и в нашето законодателство, като срокът за това е 16 март 2013 г. За целта ще е нужно да се правят промени в Търговския закон, в Закона за задълженията и договорите, в Гражданския процесуален кодекс.

През септември 2011 г. инициативата на депутати от БСП да се транспонира тази директива у нас беше спряна от ГЕРБ в Народното събрание. Но за щастие на бизнеса управляващите нямат друг шанс, освен да въведат и у нас плащане в рамките на 30 дни.

Лошият пример на Дянков

Управителите на фирми могат да се справят по някакъв начин с претенциите на работниците и да се разберат с контрагентите, но пред банките и данъчната администрация сладки думи не минават. Тази неравнопоставеност оказва негативен ефект върху бизнес средата.

Налага се усещането, че щом държавата си позволява да е неизряден платец, същото се отнася и за другите стопански субекти. Това вече вещае проблеми също и за банките - които отчитат, че над 22% от кредитите в страната са проблемни: с просрочие, преструктурирани или загуба. Ето за каква бизнес среда говорим.

Вместо да си хаби мастилото за ялови „антикризисни мерки", правителството можеше чисто и просто да възприеме практиката да се разплаща своевременно с фирмите и покрай това да създаде условия за намаляване на фирмената задлъжнялост. Дори само това би било достатъчно икономиката ни вече да се е върнала на нивата от преди кризата.

Oще: бюджет  герб  дефицити  дцк  дълг  икономика  криза  облигации  плащания  разходи  симеон дянков  стабилност  уроци 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

7 Бояна | 13.03.201222:02

Последствията от политиката на тези двамата от снимката ще тегнат не само на нашите деца , но и на внуците ни.Те закопаха България поне за няколко десетилетия напред!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 06:50

6 Hristo Stefanov | 12.03.201221:58

Сериозно ли, бе Събев. Нивата отпреди кризата? С половин милиард? Върни парите за статията, моля те.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

5 Vasil | 12.03.201216:33

Според осводомени източници Симеон Дянков е подставено лице на ЦРУ - а дори да не е такова със сигрноост е най-малкото човек на Световната банка(банда) !!!!

Въпросът е защо Световната банка иска да разсипе България - всъщност се знае - СБ и МВФ колонизират държавите като нас от 3-я свят с продажни и некадърни политически елити !!!

България се управлява вътре от Мафията а отвънка от Вашингтон с марионетките - некадърници Дянков и Трайков
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

4 Гризли | 12.03.201215:59

Ама моля ви се! Как така държавата вика кризата?! И защо винаги добрия Дянков е виновен?!

Вие не знаете ли, че тройната коалиция, и особено БСП, са виновни за всичко?! Е, вярно, че откакто ГЕРБ са на власт вече минаха 3 години, ама то и 3 мандата да минат, все миналите ще са виновни!
То затова това правителство само реже от всичко - защото каквото е имало са го изяли предишните!!! И сега няма откъде...

Само че все не успявам да разбера защо не ми пука какво са изяли предишните, щом с всеки изминал ден живея все по-зле?! И щом простотиите става все по-големи?! Щом са виновни и са изяли всичко, защо няма нито един осъден, поне малко прах да ми влезе в очите, та да се насълзят.. И да си помисля, че е от радост?!

То и гърците 30 години ядоха на корем и уж те са си виновни, а пак живеят в пъти по-добре от нас... И явно ще продължат!
Всъщност като гледам и тук е така - последните 22 години политиците си ядат на корем и са виновни за сегашното положение, но пак живеят в пъти по-добре от нас... И явно ще продължат!

Е-ех, че готин народ сме това българите! Дай Боже на всеки политик такъв народ!!!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 12.03.201213:16

Омръзнаха ми тези лица,които се появяват на екрана по-често и от дамските превръзки.И приказват същите глупости,като рекламата "Мерси е моето благодаря".А България все още има изумителни конструктори,откриватели и специалисти,които целият свят би слушал със затаен дъх.Вместо воя пожарната... Отегчен
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 09:20

2 Бай Йован | 12.03.201210:30

Нелоша статия. Само според мен в подобни статии е добре да се изписва пълната сума с цифри, за да добие читателят реална представа за паричната ѝ стойност. Примерно:
"публичната власт дължи на бизнеса 457 000 000 лв., в това число 202 300 000 млн. лв. дължат общините."
"към края на 2010 г. неразплатените дългове между фирмите възлизат на 157 000 000 000 лв."
Защото хората вече свикнаха с мрлд. и млн. и никой не се замисля аджеба, колко парички са това и колко време на средностатистическия балък би му отнело да ги заработи (чисто теоретично).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 20:13

1 Stanislav Todorov | 12.03.201209:45

Изказването на Камерън беше достатъчно. По добре с огромен външен дълг но с добра вътрешна икономика отколкото с добър дефицит и "икономика"(мизерия) като на България.
   

оценка

+8 -1