В тези 5 страни изгоряха парите на руснаците | webcafe.bg
Webcafe

Къде изгоряха парите на руснаците

Игор Индриксонс, rb.ru
06.12.2012, 12:55 (обновена 22.01.2013, 13:57)
Варна имоти

Снимка: © www.bulgaria-land-property.com

Руснаците, пострадали от финансовите пирамиди през 90-те, смятат, че са се научили да разпознават измамите. Но тази самоувереност им излезе скъпо. Около 60 000 руснаци на практика изгубиха парите си, купувайки имоти в България до финансовата криза през 2008-а, които до ден днешен не са построени.

Коментарът е на Игор Индриксонс, управляващ инвестиционно дружество и създател на консултантския портал Indriksons.ru.

България

"Основните играчи на пазара на имоти в чужбина са големи западни фондове. Перспективните места се продават за 72 часа, - разказва Игор Индриксонс, - за частните инвеститори, в това число и от Русия, на практика остава недвижимостите, които не са бързо ликвидни.

Около 60 000 руснаци може да се каже, че изгубиха вложените си в България пари, купувайки имоти на зелено. Освен това България оглавява класацията на страните с най-високите комисиони за брокери, маркетинг и реклама. В структурата на цените те достигат до 45%, което означава, че ако квадратният метър площ струва 1000 евро, купувачът дава 450 евро от тях за луксозни рекламни книжлета и умението на ритейлъра да ти продаде стоката.

В България много руснаци пострадаха и от случаите на двойна продажба: в тази страна правото на собственост се оформя едва тогава, когато обектът е построен на 80% (за сравнение: във Великобритания инвеститорът се явява собственик още когато се копаят основите на сградата).

Египет

В началото на 2011 г. в Близкия Изток премина вълната на "Арабската пролет" - в Египет в резултат на масовите протести президентът Хосни Мубарак беше принуден да напусне страната, предавайки управлението на Върховния съвет на въоръжените сили.

За две седмици бяха запалени и разграбени десетки здания, в това число и стотици жилища. Хиляди руснаци, закупили недвижима собственост в курортите на Египет, но така и без да я застраховат, изпитаха на гърба си последиците от мародерствата.

Макар че и преди революцията Египет не беше страна, привлекателна за частни инвестиции в недвижима собственост. Руснаците, които вложиха пари в курортните жилища, не отчетоха един фактор: Египет е страна, популярна за отдих по системата ол инклузив, пазарът за жилища под аренда за отпуска там не е развит. Освен това тук неизменно има проблеми със статута на земята в някои региони.

Днес на хартия цените остават посткризисни, но да се продаде жилище може само ако си съгласен на 60 до 80% по-ниска цена от платената при първоначалното придобиване, но дори и тези пари е трудно да се вземат, т.е. тази собственост е неликвидна.

На президентските избори през 2012 г. победа удържа кандидатът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси. Налице е сериозен риск руснаците изобщо да изгубят собствеността си в резултат на нетърпимостта, която проявяват радикалните ислямисти към останалите групи - над 90 000 християни-копти вече бяха принудени да напуснат страната. По различни оценки до 2011 г. около 40 000 руснаци са имали недвижима собственост в Етипет.

Испания

В Испания заради кризата имотите поевтиняха с до 60% в региони, които се ползват с особена популярност сред инвеститорите в Русия: Марбея, Ибиза, Торевиеха. Но проблемите на този пазар започнаха доста преди световната криза - до това доведе и безконтролното застрояване на бреговата ивица.

Обектите бяха преоценени на 17-30 % в зависимост от региона. В момента не са продадени около 700 000 единици недвижимост, 60% от които се намират до брега на Средиземно море. Високата безработица в Испания (над 26% по последни данни на Евростат), ипотечната криза и свръхпредлагането на курортни имоти създават предпоставки за по-нататъшно падане на цените.

Заедно с това Испания е заплашена от дефолт по облигациите си - тук се повтаря гръцкият сценарий с дълговете, а това означава, че цените на жилищата ще падат още. На Коста-дел-Сол всеки пети апартамент е бил купен от руснаци.

Дубай

Интересът към Дубай започна да расте през 2002 г., когато властите в емирата го отвориха за чужди инвестиции. Оттогава започна бурният ръст на пазара на недвижими имоти, достигнал пика си през 2008 г.: цените нараснаха с 300 %. Спадът в Дубай стана най-големият за цялата история на пазара на недвижимости в света.

През 2008 г. правителството забрани препродажбата на договорите за строителство, а пазарът на недвижимости там беше изграден на база стратегията Real Estate Option Trading (търговия с опции за недвижимости). Когато пирамидата рухна, загубиха тези, които пазеха ключовете от дубайските си жилища. През 2007 г. до 70% от сделките с дубайски имоти се падаше на руснаците.

Калабрия (Италия)

През 2009 г. една от най-опасните за руснаците страна стана Италия или по-скоро нейният южен регион Калабрия. Калабрия, както и Дубай, пострада от виртуалния ръст на цените: цените на имотите се увеличаваха само в ценовите листи, а на практика ръстът беше обезпечен от появата на нови купувачи.

Калабрия не е особено популярен за почивка регион, няма постоянен туристически поток за там, затова и липсва вторичен пазар на недвижими имоти. Но в развита европейска страна с лекота може да се разиграе друг сценарий, за да дойдат първите инвеститори.

Цените започват да растат в офертите - идват нови инвеститори, които купуват, защото поскъпват, но поскъпват и защото купуват. Такъв ръст на цените не може да продължава повече от 5 години. Инвеститорите би трябвало да са по-предпазливи предвид факта, че в Калабрия банките не дават ипотечни кредити, което означава, че не вярват в ликвидността на местната недвижимост.

Oще: българия  дубай  египет  жилища  испания  калабрия  курорти  недвижими имоти  пазар  руснаци  сделки 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 07.12.201211:04

Ицо
+1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 07.12.201209:24

Само руснаците ли ... ?
Всички които купуват с цел после да препродадат са загубили.

Много българи също си чакат апартаментите които са купили на зелено.
Така че ... какво ги жалите руснаците - имали пари - дали.

По-големия проблем е за тези дето са си купили жилище с цел да живеят в него и са взели ипотечни кредити .
   

оценка

+1 -0