Младите ще спасят икономиката | webcafe.bg
Webcafe

Младите ще спасят икономиката

Webcafe.bg, по The Atlantic
30.10.2012, 17:21 (обновена 01.11.2012, 14:29)
Момиче и момче в Борисовата градина

Снимка: © Стоян Георгиев

От години насам икономистите обвиняват младите, че забавят съвземането на икономиката. Това обаче се променя

Младите хора са мързеливата изкупителна жертва на рецесията. Те не работят, живеят в домовете на родителите си, постоянно се оплакват за дълговете си, не купуват нови автомобили или жилища и дори не раждат деца.

Има някакъв шанс двайсет-и-няколко-годишните, любимото икономическо плашило на медиите, да се превърнат в героите на съвземането на икономиката и всичко това се дължи на четири изключително важни думи.

И те са: "формиране на нови домакинства"

През последните четири години милиони млади хора, които иначе биха започнали да формират семейства и да водят независим живот, изчакваха рецесията да отмине в уютното убежище, намиращо се в родните им домове.

Един на всеки трима 20+ годишен човек се връщаше при родителите си през този период, показват данни от доклада на Pew за 2011. Някои продължиха с образованието си, някои дори започнаха работа. А някои просто не правеха нищо.

Каквото и да са правили обаче, представителите на това поколение не пожелаха да се изнесат от родния си дом и да започнат да живеят в самостоятелни "домакинства".

От техническа гледна точка "домакинство" представлява всяка група от хора, които живеят заедно: шест съквартиранти, млада двойка, семейство с деца и каквото друго се сетите. Отлагайки зрелия си живот, тези обитатели на майчиния си дом забавяха икономиката в САЩ (макар и не умишлено) чрез отлагането на обособяване на нови домакинства.

Ала икономистите са все по-уверени, че това поколение е готово да започне истинския живот на "възрастни" и най-после да мигрира в истинската икономика.

Където и да се преместят, младите хора ще допринесат за позитивната промяна

Ако се изнесат в апартаменти, те ще спомогнат за повишаването на цените на наемите (което от своя страна ще направи идеята да притежават собствено жилище все по-привлекателна) и ще насърчат построяването на повече жилищни блокове.

Ако си купят собствено жилище, още по-добре: това ще вкара една съживителна инжекция на цялата индустрия на недвижимите имоти. Новите домакинства са по-склонни да си купуват автомобили и електроуреди. Те са по-склонни да купуват и пакети за кабелна телевизия, както и да имат деца.

Може би всичко това звучи твърде тривиално и очевидно, но тези детайли всъщност са решаващи за икономическия растеж. Независимите зрели хора карат икономиката да се разраства. Колкото повече двадесетинагодишните хора отлагат независимото си съществуване като възрастни, толкова по-бавно ще се възстанови състоянието на икономиката.

Да вземем например връзката между формиране на домакинства и стартовите цени на имотите. Ако искате икономиката да потегли нагоре, ви трябват повече самостоятелни домакинства. Очевиден факт.

Това поколение далеч не може да бъде единственият виновник за ситуацията

Трябва да бъдем напълно ясни - забавянето на образуване на нови домакинства не е само и единствено по вина на двайсетгодишните - поради поне две причини. На първо място, не те са причината за рецесията, освен това е отговорна постъпка да спестяваш пари, докато живееш с родителите си във времена на тежка безработица и занижени доходи.

Второ, формирането на нови домакинства запада от десетилетия, както показват статистически данни на BNP Paribas, тъй като представителите на средната класа раждат все по-малко деца, а младите хора отлагат брака за все по-късни етапи от живота си.

Ако някога сте имали съмнения за ролята на новите домакинства в икономиката, просто разгледайте нивата на самостоятелни домакинства в САЩ по време на силната икономика от 60-те и големия пик по време на Рейгън и икономическото съвземане.

Все пак, никой не очаква чудеса на пазара и приливна вълна от 20-годишни, купуващи си нови домове

Какво предстои тогава? Най-разпространените очаквания са, че 20-годишните няма да изскочат светкавично от домовете на своите родители с десетки хиляди долари, кътани под дюшеците, с които да си купят нови жилища. Преди да могат да си позволят да закупят свой собствен дом (ако въобще някога го пожелаят), те ще бъдат наематели.

Както пише Мат Филипс от Quartz, това вероятно ще насърчи строежа на все повече жилищни сгради, за да се облекчи натиска на пазара на наеми, докато търсенето нараства. Това пък може да подобри най-кризисния елемент, възпрепятстващ американското икономическо развитие - а именно ужасното състояние на инвестициите в недвижимост.

Когато това се случи, ще можете да благодарите за него именно на същите тези мързеливи 20-и-нещо-годишни, за това, че са съживили икономиката.

Oще: безработица  домакинства  доходи  жилище  икономика  младежи  промяна  рецесия 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2012, 16:12

45 Trendi | 05.11.201216:17

Не съм съгласен. Кои млади? Има един пословичен форум, където киснат все хора без работа. Казват, че можел да обърне правителството...Еми от вчера там само задници се размятат. Това ли ни е бъдещето и то дето ще възпитава и възпитава децата ни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

44 паяка | 02.11.201211:33

Благо:"Пък и все трябва да се чете нещо, че всичко се развива с бесни темпове.

А младите си се справят чудесно, въпрос на човек е. Поне младите, с които аз контактувам" ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

43 lele male | 02.11.201211:27

т.е. на работата лекото, а на хляба мекото Смее се
Живи и здрави да са! И на мен надеждата ми е в тях! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

42 Blagovest Iordanov | 02.11.201201:43

Право и икономика учат, щото знаят как се учи да си инжинер или програмист. Я да правиш дебъг вечер след вечер до малките часове, лесно ли е.
Пък и все трябва да се чете нещо, че всичко се развива с бесни темпове.

А младите си се справят чудесно, въпрос на човек е. Поне младите, с които аз контактувам.

Боби, стига с тоя протекционизъм бате, някои най-накрая ще те чуе, ще вземе да го направи и това ще е края Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

41 Божидар Гюлмезов | 01.11.201220:20

Е аз като първо писах икономика, пък после инженер станах, ко да прая? Или вече кат не съм млад ииии.... нямам такъв проблем ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

40 peta_wawa | 01.11.201219:47

Леле, ти популярния и в тоалетна да го пуснеш ... нали го знаеш лафа Смее се ...
Той нека си е психолог или адвокатче, тъкмо като е най-огладнял и овесил нос ще го срешне един невзрачен с очила, дето много му се е възхищавал в училище но не го е огряло да са приятели. Той пък наследил верига спа-центрове от майка си и му трябва вице-президент на компанията, така да наглежда нещата и да го харесват служителите. Ето, солд Намига !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

39 mima | 01.11.201217:48

И за к'ъв да спасявам икономиката. Аз да градя нещо, а ония отгоре да го тъпчат. Ше оцелявам пък, нека ония горе си я спасяват, ако въобще им пука!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

38 lele male | 01.11.201217:26

Пасъм. Нещо се запалих по темата. Явно е необходимо да покажа, че и аз мога да бъда сериозна Много щастлив
Сетих се за друга статия, която отново излезе в "Най-четени" и е пълна със спам, (защото си го заслужава) но там пише: Колкото по-популярни сте сред съучениците си, толкова по-голям е шансът да забогатеете.
Какъв е шансът един "полулярен" ученик да следва за машинен инженер, ще попитам аз? Почти нулев. Както посочих по-долу, той ще се насочи към право, икономика, психология. А как ще стане елит, когато не може да си намери работа? Как ще спаси икономиката?

Това ми беше сериозното за този месец... Все пак е денят на будителите. Вие как ги почетохте? Разбрахте ли по нещо, че днес е празника на будителите? Аз, не, все още... освен че закачих знамето на терасата сутринта...

Приятна вечер! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

37 lele male | 01.11.201217:01

Младите ще спасят икономиката, ако се съобразят с търсенето на пазара...Докато компаниите вече отчаяно търсят инженери и други видове свързани с производството специалисти, младежите масово записват психология, право и икономика... Работодателските организации отдавна предлагат приемът на студенти да се определя и според техните нужди. Решението обаче не е в ръцете само на университетите, тъй като, ако предложат повече от исканите от бизнеса специалности, които кандидат-студентите не избират, може да фалират... и... шит хепънс агейн енд агейн...

П.С. Роуан, много даваш като 10 години за народната памет. За мен са 4... по изборите за народно събрание си личи. Всички натискат бутона Forget. Ако си гледал Doctor Who, ще разбереш за какво говоря Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

36 lele male | 01.11.201216:25

То остави какво има или няма в учебниците по икономика... В главите на младите няма нищо... А държавата е на този хал, защото икономиката ни е като посочената от мен...ени уей Объркан

Viva Cuba Смее се
   

оценка

+0 -0