"Китовете", които могат да удавят bitcoin-пазара | webcafe.bg
Webcafe

"Китовете", които могат да удавят bitcoin-пазара

Webcafe, по Блумбърг
09.12.2017, 19:22 (обновена 12.12.2017, 16:02)
братята уинкълвос

Снимка: © Getty Images

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос станаха милиардери в биткойни. Двамата са известни с това, че спечелиха 65 милиона долара от дело срещу Facebook през 2011 г. Част от тази сума беше инвестирана за покупката на биткойни, струващи 11 милиона долара през 2013 г.

На 12 ноември някой мести почти 25 000 биткойна - по това време струващи 159 милиона долара - в онлайн борса. Новината доста бързо предизвиква вълнение във форумите, а търговците на криптовалутата започват да спорят дали собственикът ще продава или не.

Притежателите на големи количества биткойни често са наричани "китове".

Точно те притесняват инвеститорите. "Китовете" са способни да предизвикат рязък спад на цените на биткойн, като продадат съвсем малка част от притежанията си. А като се има предвид, че криптовалутата поскъпна близо 12 пъти от началото на годината, тези големи продажби стават все по-вероятни.

Смята се, че около 40% от биткойните са притежание на близо 1000 потребители. Всеки от тях би могъл да реши, че иска да продаде половината от активите си по всяко време. При това - "китовете" могат да координират действията си и да предупреждават избрани инвеститори за намеренията си.

Голяма част от най-едрите собственици на биткойни се познават. Инвестират в тази търговия от самото начало и са напълно способни да се обединят, за да потопят или да взривят пазара.

Причината за тези притеснения се дължи на това, че биткойните са дигитална валута, а не ценни книжа. Търговията с тях не подлежи на същите ограничения, които забраняват на група инвеститори да се споразумяват тайно да купуват спекулативно с цел рязко вдигане на цените и скоростно разпродаване за бърза печалба.

Регулаторните органи се оказват неадекватни на бързото развитие на търговията с криптовалути. Много от правилата не съответстват на особеностите на пазар.

Ако брокерите не само надуват цената, но и разпространяват слухове по форумите с цел влияние върху пазара, това може да се сметне за измама. Една от борсите за дигитални валути Bittrex наскоро предупреди потребителите си, че администраторите ще отнемат достъпа до профилите на хора, за които се установи, че заговорничат за манипулиране на цените.

"Подозирам, че е възможно да стане наистина. Но хората трябва да имат свободата да правят с парите си, каквото си поискат", казва един от известните биткойн-инвеститори Роджър Вер пред Bloomberg.

Тайните договорки за манипулация на цените от страна на големи индивидуални или институционални притежатели са напълно възможна практика - както при всички останали класове активи. При криптовалутите този вид нелоялни способи са изключително ефективни. Това се дължи на факта, че пазарите са все още неопитни, а криптовалутите са спекулативни по своя характер.

Създаден през 2009 г., биткойнът е форма на дигитално разплащане, поддържана от независима мрежа компютри, която използва криптография, за да проверява транзакциите. Най-ревностните защитници на биткойн смятат, че той може да замени централните банки и дори традиционните пари. Цената му обаче не зависи от нищо друго, освен от търсенето, т.е. от това колко пари е готов да даде купувачът му, за да го придобие. Това прави криптовалутата потенциална жертва на евентуални големи отклонения в настроенията на пазара.

Повечето мениджъри на фондове, които специализират в криптовалути, постоянно проследяват търговската активност на адресите, за които се знае, че принадлежат на най-големите инвеститори.

Въпреки че транзакциите с биткойни би трябвало да са анонимни, всяка от тях е свързана с кодиран адрес, който е видим от всички. Когато купувачът забележи активност, може веднага да се свърже с евентуалните продавачи. Така обикновено може да получи информация за мотивите, които стоят зад сделката, плановете им и др.

Някои фондове търгуват с активи директно помежду си, без да излизат на отворения пазар, за да не допуснат нежелани промени в цената на валутата. Обменът на вътрешна информация и "разузнаването" се смята за напълно легално.

Проблемът стои пред обикновените инвеститори, които разбира се, не разполагат с личните контакти на мултимилионерите, за да си поговорят с тях за настроенията на пазара. Имат възможност да проследяват адресите на "китовете" и да дебатират до безкрай за пазарните им ходове в Reddit, но в края на краищата няма как да знаят какви са плановете и мотивите на големите собственици на биткойни.

На този пазар няма "прозрачност", такава каквато съществува при търговията с ценни книжа, където всеки материал трябва да бъде разкриван публично. В света на виртуалните валути е доста по-трудно да разбереш какво се случва и защо.

При търговията с по-малки дигитални валути, недостатъците за обикновените инвеститори са още по-големи. При биткойн концентрацията на собственост е най-малка в сравнение с всички останали криптовалути.

100-те най-големи биткойн-адреса контролират 17,3 процента от цялата налична валута. При ether - конкурентът на биткойн - този дял възлиза на 40 на сто от предлагането. Големите собственици на gnosis, qtum и storj държат по повече от 90 на сто - обикновено са част от екипите, които управляват тези проекти.

Някои сравняват ситуацията с ранните периоди на търговията с акции. Други смятат, че "китовете" не биха се захванали с разпродажба на активи, защото вярват в дългосрочния потенциал на валутата и нямат интерес да я унищожат. Колкото по-високо летят цените, обаче, тази сметка може да се промени.

Oще: bitcoin  акции  балон  биткойн  блокчейн  валута  етериум  криптовалута  търговия с биткойн  фондова борса  ценни книжа 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

4 mick | 10.12.201720:38

Само аз ли се чудя какво му е революционното на блокчеин технологията?

Че то на тоя принцип всяка една счетоводна книга .. трябва да е революционна. Че даже и по-революционна, щото сега всички транзакциите се пазят от самото начало и счетоводната блокчеин книга става огромна.. грешка астрономически огромна.

Накрая, ще променят супер-дупер блокчеина.. да симулира една счетоводна книга.. т.е. да за всяка година по една. Ако пък и така става огромен файла.. ами ще има за всеки месец нова книга. Само че тогава революция няма да има.. щото всичко ще е много близко до сегашните счетоводни книги.

Премахвало посредниците.. да бе - пак си ги има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

3 Люба6а | 10.12.201719:36

така е,паве!всичко ти е ясно Отегчен само че дали сивото ти вещество има нек'ф капацитет да проумее що е то Биткоин и каква е ролята на средния ти пръст в това? Бесен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 10.12.201712:18

На пазар без правила, не участвайте!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

1 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 10.12.201710:24

Така наречените китове нямат никакъв интерес да деноминират собствените си активи,ако можем да ги наречем такива.
Всеки ще продава контролирано на малки части,за да не срине собственото си реноме на милионер или миалиардер.
Не е ясно до кога ще продължи приказката биткойн,но е ясно,че блокчейн технологията е бъдещето на виртуалните разплащания.
   

оценка

+0 -0