Пуерто Рико - Гърция на Карибите | webcafe.bg
Webcafe

Пуерто Рико - Гърция на Карибите

Webcafe, по Economist
07.08.2015, 16:06 (обновена 08.08.2015, 11:22)

1 от 6 снимки Назад Напред

пуерто рико

Снимка: © Getty Images

Архипелагът Пуерто Рико е застрашен от съдебни преследвания от кредиторите си

Американският архипелаг Пуерто Рико изпадна в неплатежоспособност по част от дълга си от 73 милиарда долара, според рейтинговата агенция "Мудис".

Пуерто Рико на 3 август не извърши необходимото плащане, така че "Мудис" оценява това събитие като дефолт", посочи вицепрезидентката на агенцията Емили Реймс в съобщение, изпратено до АФП.

Това е първи етап от повсеместен дефолт (на тази територия), допълва агенцията. Наричан някога "Гърция на Карибите", Пуерто Рико трябваше да плати около 58 милиона долара по дълг, сключен от правителствена агенция, но изплати само много малка част (628 000 долара).

Неизвършеното плащане отразява сериозните безпокойства за кризата с ликвидностите, в които е изпаднала територията.

Пуерториканските финанси пострадаха тежко в края на 2006 година от приключването на система за освобождаване от данъци за предприятията, което доведе до икономическа рецесия и скок на безработицата на територията със смесен статут, която не е част от 50-те американски щата.

Федералната държава изключи всякакво финансово спасяване на острова, който сега е застрашен от съдебни преследвания от кредиторите си - повечето от които американски пенсионни фондове.

За разлика от големи американски градове, Пуерто Рико няма законова възможност да обяви фалит, за да преструктурира дълга си, защитен от кредиторите си.

В Конгреса на САЩ е внесен проектозакон, с който да му се предостави такава възможност, но засега той остава само на хартия.

Няма да мине много време и Конгресът и Белият дом ще започнат да се карат отново за бюджета на Вашингтон, окръг Колумбия. Но преди да създадат изкуствена дългова криза, Барак Обама и неговите републикански противници трябва да вперят поглед в една друга криза - на 1500 мили в посока югоизток, пише "Economist".

Както и Гърция, Пуерто Рико е хронично неконкурентоспособна територия, заключена в един валутен съюз с по-богат, по-продуктивен съсед. Икономиката на острова е доминирана от огромен, неефективен "атински" публичен сектор. И, както с Гърция, има опасения, че един хаотичен дефолт може да доведе до далеч по-голяма криза от прогонването на инвеститори, например.

И все сравнението с Гърция е полезно: То трябва да покаже на американците какво не трябва да правят, отбелязва "Economist".

От десетилетия Пуерто Рико не плаща федерални субсидии. Гражданите на страната, които са далеч по-бедни от средния американец, получават привилегии - от пенсии до купони за храна. До 2006 г. икономиката бе подкрепяна от данъчни стимули за американските фирми, които произвеждат там. Възползваха се най-вече фармацевтичните компании.

После икономиката на Пуерто Рико започна да се свива катастрофално с всяка изминала година. Архипелагът продължи да взима заеми, благодарение на друга "вратичка" - лихвите по пуерториканския дълг са освободени от държавни, местни и федерални данъци в Америка, което е изкуствено привлекателно за инвеститорите.

Липсата на растеж и тежкият дълг са токсична комбинация. През 2010 г. предишният губернатор опита и не успя управител да стимулира икономиката с намаляване на данъците. Настоящият - Алехандро Падия, вдигна данъците рязко и се надява на балансиран бюджет за 2016 г.

Алехандро Падия обяви също, че територията се нуждае от спешни и истински структурни реформи, които вече са одобрени от правителството и са разработени от бившия главен икономист на Световната банка на Крюгър.

Тези реформи, голяма част от които трябва да бъдат одобрени от Конгреса, включват намаляване на минималната работна заплата, увеличаване на конкурентоспособността на икономиката и преструктуриране на традиционно неефективния сектор на електроснабдяването. Проблемът е, че тези мерки могат да решат проблемите само в краткосрочен план.

Анализаторите отбелязват, че Пуерто Рико все пак е в по-добро финансово състояние от Гърция. Докато в Гърция потреблението падна с 30%, в Пуерто Рико расте, т.е. пуерториканците не усещат така осезаемо кризата като гърците.

"Economist" отбелязва, че Пуерто Рико трябва да се поучи от Гърция и да преструктурира дълга си - колкото по-скоро, толкова по-добре, тъй като Атина изчакваше твърде дълго. Малко вероятно е Конгресът да предостави официални заеми, за да се плати на частните облигационери, както Европа направи с Гърция.

Федералното правителство би могло да осигури междинно финансиране за подпомагане на преструктурирането на дълга така, както МВФ прави.

Това няма да е никак лесно, дори ако Сан Хуан и Вашингтон бяха смели и далновидни. Очаквайте дълговата криза в Пуерто Рико да става все по-зле, обобщава "Economist".

Oще: алехандро падия  архипелаг  банкрут  дефолт  дълг  заем  конгрес  мудис  пуерто рико  сащ  фалит 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 08.08.201510:36

Пуерто Рико е бял кахър ...

Детройт да гледа федералното правителство и "ръждивия пояс" ...

Успехи желая ...

Поздрави
   

оценка

+0 -0