Webcafe

Kогато си на път, а нямаш кеш

Ана ДинковаАна Динкова
02.10.2017, 08:11 (обновена 30.05.2018, 15:55)
VISA

Снимка: © Мирослава Дерменджиева

Ако си пътешественик-любител, проекто откривател, експериментатор и фен на новите усещания, безконтактната карта на VISA ще стане новата ти най-добра приятелка

Няколко неща са съсипващи, когато човек е път: загубата на време, бюрокрацията, излишното суетене в осъществяването на нагледно елементарни и простички неща, които би следвало да стават за минути, дори за секунди и естествено - свръхбагажът.

Това лято тръгнахме на море в Гърция без никакви пари в брой - не е нещо нечувано, но все пак представете си да нямате и 5 евро в джоба. Като изключим, че на Промахон обменихме с един отзивчив шофьор на ТИР 10 лева срещу 5 евро, за да си платим тол таксата от 2,5 евро на влизане в Гърция, всичко останало мина по-добре от очакваното.

Експериментът ни беше плод на семейно недоразумение - кой да изтегли и смени пари, а не тест за гръцката финансова система при Ципрас. Оказа се обаче, че гръцките власти са задължили всички търговски обекти да въведат POS устройства - така че нито сутрешното кафе в бийч бара беше проблем, нито прясно изпечената тиропита в Лефкада.

Да живее безконтактното разплащане и нашата VISA карта!

Естествено, когато пътуваме се отнасяме към дебитните и кредитните си карти със същото внимание, както и към парите в брой, но банковите карти имат едно безспорно предимство пред тях: дори да бъдат откраднати, могат да бъдат блокирани са секунди, с едно телефонно обаждане на картовия център на банката, издала картата. А ако задигнат портфейла ти с кеш, остава тъжен и болезнен спомен завинаги!


Ето и кои са основните предимства на безконтактните карти, когато сме на път:

Градски транспорт - можем да плащаме метро и градски транспорт на определени дестинации, като Лондон например, без да се налага да закупуваме специални билети или карти, спестяваме си презареждането на карти и непрестанното следене дали имаме достатъчно пари в наличност, за да се качим на желания транспорт.

Музеи, галерии, исторически обекти - безконтактните разплащания навлизат все по-силно на посещаваните и популярни туристически дестинации, за да се избегнат така досадните опашки за закупуване и след това за валидиране и проверяване на билети. Допълнителен бонус на тази услуга, разбира се, е липсата на хартиен билет, което респективно прави музеите и галериите по-отговорни спрямо опазването на околната среда.

Някои градове, като Честър, Великобритания, прибягват до инсталирането на безконтактни устройства за плащане, за да могат туристите, които желаят, да даряват средства за поддръжката и опазването на известните крепостни стени, изградени, след като Римската империя окупира Британия. Това е добър, ефективен и лесен начин да се поощри даряването на пари за консервацията на исторически забележителности в световен мащаб като по този начин поддръжката им не натоварва месните данъкоплатци.

Закупуване на периодични издания, дребни сувенири, напитки и хапване - в крачка - няма нищо по-досадно от това, да се редиш на опашка, за да си купиш една бутилка минерална вода, едно кафе, днешния вестник или карта на града, в който се намираш.

С безконтактните разплащания този досаден проблем е разрешен, като плащането на суми до 25 лв. на територията на България и до 25 евро на територията на ЕС се извършва без допълнителна верификация на плащането с ПИН код. Т.е. буквално за няколко секунди пазаруването приключва!

Не чакаш за ресто - едно от най-досадните неща, особено в активния туристически сезон, е чакането на ресто. Искаш да изпиеш един традиционен топъл шоколад в Инсбрук, придружен с дребни птифури, или да изпиеш една бира в Прага - не е нужно за заплащането и чакането на ресто да изразходваш същото време, което си прекарал в реалната консумация на храната и напитките, особено когато бързаш да хванеш транспорт, да не изпуснеш работното време на някой музей или пък началото на някой концерт.

Плащането на по-големи суми пак става бързо - безконтактната технология за разплащания е значително по-бърза, отколкото предишните. Затова дори въвеждането на ПИН при заплащане на суми по-големи от 25 лв. или 30 евро, пак става изключително бързо и не се губи излишно време в чакане пред ПОС терминала.

Безконтактната карта VISA може да се използва и на „по-стари" устройства - т.е. дори да попаднете на място, на което няма възможност да платите безконтактно, вашата банкова карта може да се използва като стандартните.

И за финал, за да мога да се насладя подобаващо на пристигналия чай с ром, който платих за секунди с моята безконтактна карта VISA - не забравяйте да съхранявате правилно вашите банкови карти, независимо от технологията на плащане, която използват!

В текста има продуктово позициониране.

Oще: visa  ана динкова  безконтактно плащане  гърция  кредтина карта  пари  плащане с карта в чужбина  пос терминал 


Още от Финансова грамотност с VISA

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

2 Белка&Стрелка | 03.10.201717:17

Защо съм против банковите карти в този им вид , въпреки че смята мче са удобни.

1.Не ми харесва някой друг да има контрол на парите ми , какво става при банкови ваканции и хакерски атака и т.н.
2. Банките имат достатъчно данни за нас не им трябват и данни за покупки и т.н. при положение че са доказали че не могат да пазят лични данни - това че няма осъдени ни води към точка 3
3. Банките са се срастнали с държавата и подобен контрол над парите на хората ще направят мого лесно някой да си прави разни експерименти да прави тъпотии и най-накрая хората да платят сметката - виж КТБ ако всички пари са с централен контрол това ще ни се стори като блага закачка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

1 Белка&Стрелка | 03.10.201717:11

Да изключително лошо е да нямаш кеш на път!!!

Няма да стане хем да ни държите "ангажирани" (по маркетоложките науки) хем да има коментари , ще трябва някой да виси по цял ден да цензурира!!!
   

оценка

+0 -0