Е-валутата Bitcoin е добра, нo рискована и ненужна в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Bitcoin е добра, но не за Европа

Mobilecafe
08.07.2014, 11:50 (обновена 21.07.2014, 16:48)
bitcoin

Въпреки рисковете все повече компании започват да приемат валутата

Европейският банков орган препоръчва хората да избягват употребата на Bitcoin, докато валутата не попадне под някаква регулация.

Преди дни организацията е публикувала на сайта си мнението на регулаторния орган за виртуалните валути - Bitcoin, Litecoin, Peercoin и други, след направено проучване. Докладът, цитиран от ZDNet, е подготвен за представяне пред Европейската комисия и Европейския парламент и предупреждава финансовите институции да странят от подобни валути, докато пазарът им не започне да се регулира.

Това е второто произнасяне на финансовата институция по въпроса - миналия декември те установиха, че трябва да се разбере дали пазарът на криптовалутите може и трябва ли да бъде регулиран.

Всъщност основните предимства на новия разплащателен метод са в това, че не е регулиран от публичен орган. Самата валута може да се съхранява онлайн или офналйн - в електронен портфейл. Има обаче и своите рискове - през февруари Mt. Gox, най-голямата световна bitcoin борса, стана недостъпна, а както се оказа и е изгубила стотици милиони долари заради дълготрайно хакване, незабелязано за фирмата.

Валутата получи и друг голям удар върху имиджа си, когато се разбра, че поради по-трудното си проследяване е била предпочитана в наскоро затворили нелегален сайт за търговия Silk Road, където са се продавали и оръжия и наркотици.

Според Европейския банков орган, виртуалната валута е добра заради по-ниските такси за преводи, по-бързата трансферна скорост и липсата на териоториални и социални ограничения. Всички тези предимства обаче важат с по-малка сила при условията на Европейския пазар, смятат от организацията.

В комплект с плюсовете, ЕБО определя и 70 риска на търговията с подобни валути, които се отнасят до потребителите и компаниите. Според тях валутата носи опасност за финансовата стабилност и потенциал за увеличаване на прането на пари и финансовите измами. От органа допълват и че има заплаха и за стабилността на традиционните разплащателни системи.

В доклада от тази седмица органът отговаря на въпроса, зададен през декември - трябва да се регулират електронните валути, но за да се достигне до достатъчно голям и цялостно работен регулаторен орган ще отнеме доста време и настройване и прилагане. Затова от ЕБО смятат, че трябва да бъдат заложени усилия в кратсрочен период от време, които да предотвратят поне най-сериозните рискове.

Докато бизнесът на запад, макар и бавно, започва да експериментира с Bitcoin, дали да признае виртуалната валута за истински разплащателен метод е въпрос, под широк дебат. Китай и Япония вече забраниха употребата й, а в САЩ я признаха като легитимен начин за финансиране на политическа кампания.

Oще: bitcoin  виртуална валута  доклад  ебо  европейски банков орган  ек  еп  ес  регулации 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 23:31

1 Yordan Yanakiev | 22.07.201410:29

Напрааао е разкошна ! Чуди се
   

оценка

+0 -0