Инвеститорите се боят от ефекта на доминото в еврозоната | webcafe.bg
Webcafe

Ще пострада ли борсата в САЩ от срива на еврото?

Джон Кърън , Сп. Time
18.05.2010, 11:54 (обновена 03.06.2010, 17:20)
NYSE

Снимка: © Getty Images

Слабата фондова търговия в САЩ отразява страховете на инвеститорите, които не знаят как ще се развие сагата с европейския дълг...

Слабата фондова търговия в САЩ през последната седмица отразява несигурността на инвеститорите, които не знаят как ще се развие сагата с европейския дълг. Мнозина се боят от ефекта на доминото.

В същото време точно днес, буквално в последния момент, беше преведен първият транш от 14,5 милиарда евро от европейския заем на Гърция, за да се помогне на Атина да финансира изплащането на дълга си, съобщи Европейската комисия. Сумата пристига в последната минута", тъй като утре, 19 май, изтича падежът на гръцки облигационен заем от 9 милиарда евро.

По-сериозна причина за тревоги е сривът на еврото - в понеделник европейската валута отново отчете спад с 1,23 спрямо долара. Ускоряващите се темпове на срив на еврото могат да повлияят на печалбите на американските компании по няколко начина - като направят американските стоки по-неконкурентни, като намалят стойността на долара в печалбите при деноминация и ако Европа навлезе в рецесия, като „потопи" продажбите на американски стоки в района.

Дейвид Бианко - главен стратегически анализатор на „Мерил Линч", направи няколко теоретични теста на корпоративните приходи, за да определи доколко е уязвим индексът S&P 500 от слабите позиции на еврото и възможните последици за икономиката. Предвид на настоящата ситуация на валутния пазар обаче, резултатите от такъв тест може да не означават нищо.

Реалистичен сценарий: моторите на ЕС са стабилни, но еврото остава слабо

Изходната позиция на Бианко е прогнозата, че през 2011 г. печалбите на S&P 500 ще варират между 85 и 95 долара (на акция). Индексът няма да „спечели", той отразява печалбите на компаниите, които са включени в него. Един реалистичен сценарий според Бианко е „основните страни от Европейския съюз да запазят стабилност, но еврото да продължи да бъде слабо".

В този случай САЩ ще отбележи скромен ръст на печалбите, а азиатските пазари ще останат незасегнати от кризата. Еврото вероятно ще се търгува за 1,23 долара, а цената на петрола ще бъде между 75 и 90 долара за барел.

Лош сценарий: еврото се изравнява с долара

Един по-лош сценарий предвижда еврото да се изравни с долара и Европа да изпадне в рецесия, която да не се разпространи извън пределите на континента. При тези обстоятелства САЩ отново ще отбележи скромен ръст, а Китай ще се радва на разцвет, което ще се отрази на цените на петрола и барелът ще се търгува между 60 и 70 долара. Печалбите на S&P 500 ще бъдат 78 долара - не катастрофални, но достатъчно ниски, за да разколебаят инвеститорите.

Ето и най-лошият възможен сценарий: еврото се изравнява с долара, Европа изпада в рецесия, неизменно повличайки САЩ (където ще имаме ефекта на „двойната рецесия). При този вариант икономиката на Китай също ще отбележи спад, петролът ще се търгува на цени между 60 и 70 долара за барел, печалбите на S&P 500 ще се сринат до катастрофалните 65 долара. Въпреки че все още сме далеч от подобен мрачен развой на събитията, нека отбележа, че в понеделник цената на петрола падна под 70 долара на барел.

Стрес-тестовете на Бианко предвиждат 9 възможни сценария, в това число и най-оптимистичния, при който европейската икономика изненадващо отбелязва ръст, САЩ естествено също върви напред, цената на петрола се запазва 75 долара на барел и дори еврото се стабилизира на 1,30 спрямо долара. При този изключително благоприятен сценарий индексът S&P 500 ще спечели 100 долара.

Oще: борса  долар;  евро  еврозона  ес  инвеститори  индекс  китай  мерил линч  петрол  рецесия  сащ 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.