Нюйоркската фондова борса се продава на "Дойче Бьорзе" за $25 млрд. | webcafe.bg
Webcafe

Германия превзема Ню Йорк

Webcafe.bg , По Wall Street Journal
10.02.2011, 13:37 (обновена 10.02.2011, 14:35)
NYSE

Снимка: © Getty Images

Уолстрийт вече няма да е това, което беше...

След 219 години история като цитадела на американския капитализъм, нюйоркската фондова борса NYSE е близо до споразумение за поглъщане от немската "Дойче Бьорзе" - сделка, която би създала най-големия финансов пазар в света.

Ако бъде постигнато споразумение и то бъде одобрено от регулаторните органи, обединените компании ще търгуват повече акции и фючърси от който и да е конкурент в света - и повече опции от която и да е американска борса. Поглъщането ще бъде кулминацията на сливането на борси по света в опит за намиране на нови източници на растеж и наваксване спрямо по-малките конкуренти, които по-бързо възприемат нови и доходни начини на търговия.

Ню Йорк запада като глобален финансов център

За Ню Йорк този ход е символ на залязващата доминация на Голямата ябълка на световната сцена, тъй като други страни привличат инвеститори директно към своите пазари. Това също така ще е и признание, че търговията с ценни книжа в наши дни върви непрекъснато, във всички часови зони, което прави реалните стени и зидове на Уолстрийт много по-маловажни отпреди.

"Ню Йорк ще бъде важен - макар и не като основен финансов център. Капиталовите пазари вече са навсякъде," казва Майкъл Лабранш, изпълнителен директор на семейната компания LaBranche & Co, търгувала на пода на нюйоркската фондова борса в продължение на 87 години, преди да продаде тази част от бизнеса си на британската Barclays Capital през 2010 г.

Експертите по антитръстовите въпроси предупреждават, че предложената сделка вероятно ще е изправена пред сериозно разглеждане от регулаторите в Европа, тъй като новият финансов мастодонт ще доминира търговията с акции и деривати в Европейския съюз. Същото се очаква да стане и във Вашингтон, където вероятно ще се разгорят страсти около падането на перлата в короната на американската икономика в чужди ръце.

Немско-американско-френската компания ще бъде регистрирана в Холандия

Борсите, които представят сделката като сливане на равностойни конкуренти, твърдят, че обединението им ще остави 60% от фирмата в ръцете на акционерите на "Дойче Бьорзе", а притежателите на дялове в NYSE Euronext ще получат оставащите 40%. Обединената компания с предполагаема пазарна капитализация от около $25 млрд. ще бъде регистрирана в Холандия и ще разполага с централни офиси във Франкфурт и Ню Йорк.

Изпълнителният директор на "Дойче Бьорсе" Рето Франчони ще стане председател на борда, а шефът на NYSE Euronext Дънкан Нидерауер ще бъде изпълнителен директор на новата фирма; бордът ще съставен поравно от представители на двете борси.

Глобалното листване на ценните книжа и американската борсова търговия ще бъдат базирани в Ню Йорк, съобщават запознати със ситуацията източници. Бизнесът с глобални деривативи ще се извършва от Франкфурт, а технологичното поделение и европейската борсова търговия ще бъдат разположени в Париж.

Гигантите трудно удържат на конкуренцията на малките електронни борси

Предложената размяна на акционерни дялове е предизвикана от нарастващата конкуренция от страна на изцяло електронните борси - не само в търговията с акции, но и в по-печелившите деривативни договори, от рода на опции и фючърси. Тя дава възможност на NYSE и "Дойче Бьорзе" да се борят срещу изгряващи конкуренти като CME Group и частни борси за анонимна търговия, известни като "dark pools", притежавани от големи фирми за търговия с акции.

Евентуалната сделка би увеличила преднината на NYSE като най-голямото средище за търговия на ценни книжа в света, като би добавила франкфуртската фондова борса към нюйоркската борса и четирите европейски борси, притежавани от NYSE.

Новата компания ще измести CME Group като най-голяма световна борса на фючърси и ще създаде най-голямата американска група за търговия с опции (на база обемите на договорите). Двете платформи за продажба на опции на NYSE Euronext, съчетани с пазара на международни ценни книжа на "Дойче Бьорзе", държат около 40.5% от пазара на опции в САЩ за миналия месец.

Някогашните конкуренти за Euronext все пак станаха съюзници

Сливането ще е втората европейска сделка на NYSE за по-малко от пет години. Пред 2006 г. NYSE победиха "Дойче Бьорзе" в надпреварата за покупката на парижката Euronext, която е собственик на борси в Амстердам, Париж и на други места.

През 2008 и 2009 г., след конкурентната война за изкупуването на Euronext, немската борса и NYSE обсъждаха евентуално сливане. Но преговорите се провалиха заради вътрешни спорове сред мениджмънта на "Дойче Бьорзе" и разногласия къде да бъде регистрирана обединената компания.

Двете борси планират да оповестят сделката помежду си следващата седмица, но публикуваха изявление в сряда, разкриващо, че се водят преговори, след като слухове за тях плъзнаха от немски сайт на тема финанси, съобщават информирани източници.

Компаниите са в напреднал стадий на преговорите, но все още не са договорени окончателни условия. Директорите на NYSE и "Дойче Бьорзе" ще се наложи да подпишат сделката, а и от двете страни на Атлантика тя ще се сблъска с много предизвикателства в лицето на регулаторните органи.

Необходимата благословия - от Европейската комисия и американски регулатори

Стратегията за сливане вероятно ще стартира задълбочено проучване от Европейската комисия, обяви Саймън Холмс, партньор и ръководител на отдела за ЕС и конкуренцията в лондонския офис на международната юридическа фирма SJ Berwin. "Това ще бъде много сложна сделка, която вероятно ще изисква подробно разследване от страна на европейския антитръстов регулатор," коментира Холмс.

Реакциите от американски политици и регулатори по въпроса за контрола върху емблематичната американска институция засега са предпазливи и сдържани. Министерството на правосъдието на САЩ, Комисията по ценните книжа и борсите и американският Комитет по чуждестранни инвестиции със сигурност ще имат роля във финализирането на каквато и да е сделка.

Носталгията по миналото е трудна за преодоляване

Акционерите и хората, загрижени за конкурентоспособността на нюйоркската борса, приветстваха новините за преговорите. Стойността на дяловете на NYSE се повиши с 14% до $38.10, докато акциите на "Дойче Бьорзе" спряха покачването си във Франкфурт след ръст с 1.7% до €58.42. Но за хората, които помнят славните дни, когато нюйоркската фондова борса е била неоспоримият център на световните финанси, е трудно да овладеят обезсърчението си.

NYSE "не е същото емблематично място, което беше в епохата на своя разцвет," коментира 74-годишният пенсиониран брокер от нюйоркската борса Уилям Хигинс, който все още притежава около 70 000 акции на компанията. Той си спомня времето, когато NYSE е била частен клуб и брокерите са влизали в него, като са си купували "място", което им е давало правото да търгуват там. "Това не означава, че животът няма да продължи, но за тези от нас, които се наричат нюйоркчани, е тъжно да нямаме тази атмосфера на изтънченост, усещането, че това е мястото, където се случват нещата."

От търговия лице в лице под стария чинар - до електронните сделки

Борсовата търговия в Ню Йорк може да бъде проследена в миналото до 1792 г., когато брокерите са подписали споразумение под стар чинар на Уолстрийт. Оттогава борсата се е превърнала в символ на американския капитализъм, като на нея се листват хиляди глобални компании.

В продължение на два века търгуването е ставало лице в лице, като се е извършвало между физически лица на пода на борсата. Когато през 2001 г. терористичните атентати разрушават Световния търговски център, борсата окача огромно американско знаме върху фасадата си - превръщайки се в своеобразен символ на американската издръжливост на удари отвън.

В наши дни основната част от търговията на нюйоркската борса се извършва по електронен път. Същинската търговия на пода е намаляла дотолкова, че някои от брокерите прекарват времето си в салон за отдих, където могат да гледат филми през деня. Въпросният салон в крайна сметка бе затворен, след като в пресата се появиха публикации за съществуването му. Във Франкфурт немската борса гласува през ноември окончателно прекратяване на пряката търговия на пода от май 2011 г.

Съкращения ще има и от двете страни на океана

Според запознати с бъдещите планове, неколкостотин работни места вероятно ще бъдат съкратени с течение на времето, но по-голямата част от намалението на разходите ще бъде под формата на технологии - и под 100 работни места ще бъдат съкратени в Ню Йорк. "Дойче Бьорзе" и NYSE Euronext обявиха, че обединението би довело до икономии от $300 млн. годишно - близо 10% от общите разходи.

За да се избягват националистически опасения за името, едната от идеите е да се избягва думата Deutsche или съкращението NYSE, коментира информиран източник, който обаче подчертава, че окончателно решение все още не е взето.

"Желая им късмет. Надявам се, че те знаят какво правят," каза ветеранът в борсовата търговия Алън "Ейс" Грийнбърг, бивш председател на борда на Bear Stearns, понастоящем почетен зам.-председател на борда на J.P. Morgan Chase & Co.

Oще: nyse  акции  борса  дойче бьорзе  ек  икономика  капитализация  ню йорк  опции  сделка  сливане  търговия  уолстрийт  франкфурт 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

2 Боби Перу | 04.06.201215:47

...а в сянката зад гърба на Енджи,Володя със сдържаната усмивка размахва диригентската палка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 11.02.201100:19

В крайна сметка немците повтарят упражнението. Този път по-умно от реванша за първата световна ^^
   

оценка

+0 -0