Апетит за милиарди или удар по Дмитрий Медведев? | webcafe.bg
Webcafe

Апетит за милиарди или удар по Дмитрий Медведев?

Webcafe
02.04.2018, 10:32 (обновена 03.04.2018, 18:17)
зиявудин магомедов

Снимка: © Getty Images

Кой стои зад ареста на руския олигарх Зиявудин Магомедов

Руският милиардер Зиявудин Магомедов планира да прекара съботния ден със семейството си на път за ваканция в Маями, на борда на частния си самолет.

Вместо това 49-годишният руски бизнесмен се принуди да пренощува в следствения арест, по анцуг, без четка за зъби, но с обвинение, което може да му донесе присъда от 20 години затвор.

Фактът, че московският съд отказа да го пусне на свобода дори срещу безпрецедентното предложение за гаранция от 2,5 милиарда рубли (на тази сума се изчисляват предполагаемите щети от престъпната им дейност), показва, че делото не носи икономически характер, коментира пред РБК Леонид Давидов от фондация "Петербургска политика".

В момента Магомедов се намира в самостоятелна килия в московския следствен изолатор "Матросская Тишина".

Арестът на Магомедов предизвика серия от спекулации около бъдещето на премиера Дмитрий Медведев, най-лоялния сътрудник на Владимир Путин в елита на Кремъл.

Зиявудин Магомедов е близък до вицепремиера Аркадий Дворкович (двамата са състуденти от Икономическия факултет на Московския държавен университет), който на свой ред е най-високопоставеният човек в кабинета след Медведев. Дворкович отговаря за енергетиката, регионалната инфраструктура, телекомуникациите и транспорта в правителството.

Всички тези ресори са свързани с бизнесите, които се контролират от консорциума на Магомедов - "Сумма"

Бързото натрупване на богатството му през последните години се свързва именно с благоразположението на Медведев към него. По време на единствения президентски мандат на Медведев, състоянието на Зиявудин Магомедов се увеличава от няколко десетки милиона долара до 1 милиард.

Сега рязката промяна на отношението към тях се приема като знак за бъдещи неприятности около Дмитрий Медведев след президентските избори.

Ако доскоро постът му на правителствен ръководител се смяташе за гарантиран, арестът на Магомедов снижава значително шансовете му за оставане във властта, коментира политологът Игор Бунин пред "Файненшъл Таймс".

В края на процеса всички активи на "Сумма" вероятно ще попаднат под държавен контрол или ще бъдат разпределени сред конкурентите, допълва Константин Калачев от "Политическа експертна група".

Втората версия за разпада на империята "Сумма" е по-прагматична: с провалените си проекти, финансирани с милиони от бюджета, Магомедов е показал, че няма качествата за "държавен капиталист".

Една от големите му поръчки беше строителството на основите за новия футболен стадион в Калининград, който трябваше да готов за домакинството на Световното първенство през лятото на 2018. Съоръжението се намира в опасна близост до заблатен терен, а сега е изложено на риск от пропадане. Стадион "Калининград" е един от обектите, заради които Магомедов е разследван в присвояване на държавни средства. Неуспехите лесно привличат неприятели.

А един от предполагаемите противници на Магомедов е твърде могъщ, за да бъде пренебрегнат.

Наблюдателите на руските политически процеси смятат, че директорът на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин се е прицелил в позицията на Дмитрий Медведев.

Въпреки че премиерският пост в Русия не е толкова влиятелен, колкото в други държави, министър-председателят винаги е разглеждан като потенциален наследник на президента.

Сечин и Магомедов вече имат конфликтна история - през 2012 г. "Роснефт" прави опит да откупи 25% дял в Новоросийското морско търговско пристанище, което контролира най-големия пристанищен оператор по обем на товарооборота. НМТП се контролира от конгломерата "Сумма" съвместно с монополния държавен оператор на магистралните нефтопроводи "Транснефт". Сделката, предложена през 2012 г. от Игор Сечин, беше отхвърлена от правителството. Сега "Транснефт" се опитва да откупи дела на Магомедов в пристанищната компания.

Игор Сечин е един от най-страховитите корпоративни играчи в Русия. Смята се, че той е движещият фактор за разпадането на империята на Михаил Ходорковски. Сечин стои и зад делата срещу конгломерата на Владимир Евтушенков "Система" и срещу бившия министър на икономиката Алексей Улюкаев.

НМТП е от ключово значение за руския износ на петрол, затова Сечин има дългогодишен интерес към придобиването на контрола върху пристанището.

Руският политолог Николай Миронов вижда в удара по "Сумма" начало на избирателна "деолигархизация", при която компаниите и активите на Магомедов ще се преразпределят между други играчи, ползващи се с повече доверие от Владимир Путин.

"Властта няма достатъчно пари, за да изпълни предизборните си обещания. Беше ясно, че ще се тръгне към избирателна чистка на елита, а не към системни реформи, които биха означавали разрушаване на цялата олигархична система", коментира той пред РБК.


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.