Вбесяващата издръжливост на долара | webcafe.bg
Webcafe

Вбесяващата издръжливост на долара

Webcafe по WorldCrunch
03.10.2018, 17:47 (обновена 06.10.2018, 09:06)
Долар

Снимка: © Unsplash / Sharon McCutheon

Американската валута е навсякъде - дори терористичните групи използват долари. А все повече хора искат да се спасят от зависимостта си към "зелените гущери".

Можем ли да приключим с долара веднъж и завинаги?

Тази мечта се върти в главите на милиони хора по света от десетилетия, но все още изглежда толкова трудна за реализиране.

Още през 1964 г. тогавашният финансов министър на Франция и бъдещ президент Валери Жискар д'Естен осъди американската валута за нейната "прекомерна привилегированост". След това започнаха усилията за създаване на еврото като една от идеите беше Европа да си осигури повече независимост от американския долар.

А днес, когато Доналд Тръмп тласка САЩ към изолационизма, желанието американската валута да бъде зарязана вече е глобално.

Както наскоро посочи председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, "абсурдно е, че европейски компании купуват европейски самолети в долари, а не в евро". В тази насока по-рано тази година Китай създаде договор за петролни фючърси, който за пръв път е базиран на китайския юан вместо на долара – дългодишната валута-стандарт при търговия с петрол.

Идеята, че доларът е в опасност започна да циркулира дори в самите Щати, както показват коментари, направени на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Шефът на компанията за инвестиционен мениджмънт BlackRock Лари Флинк свързва кризата на долара с миграцията на инвестиции към други валути.

А на Уолстрийт големи играчи търсят начини да се защитят в случай, че стойността на американската валута започне да пада.

Инструмент за изнудване

И все пак, на пръв поглед, краят на доминацията на "зелените гущери" като крал на всички валути изглежда немислим. Доларът е навсякъде. От начина по-който определяме какво е екстремна бедност (да имаш по-малко от 1,90 долара дневно) до класациите на милиардерите в световен мащаб.

Китайските заеми за африканските държави са в долари. Дори терористичните групи работят с долари.

Защо американската валута е така вездесъща? Защото изпълнява задачите на всяка валута, която иска да е могъща. Първо, служи като инструмент за измерване. За цените на повечето стоки - като се започне от петрола. Второ, доларът е инструмент за размяна. Компаниите в десетки страни си служат с него за търговия – "зелените гущери" се използват за 88% от всички транзакции на международния валутен пазар. Половината от всички международни бондове са деноминирани в долари, а повече от 60% от международните обменни резерви са в американската валута.

За съжаление, доларът също така е и инструмент за изнудване. Именно това е причината някои да казват "достатъчно!". Американските власти използват долара – под формата на масивни санкции – като начин да атакуват европейски компании, които са имали бизнес отношения с трети страни, санкционирани от Вашингтон. В този смисъл, доларът вече се е превърнал и в средство за сплашване.

Когато Доналд Тръмп изкара САЩ от т.нар. "иранска сделка", Вашингтон даде ясно да се разбере, че чуждестранните компании, които продължат да работят с Техеран, ще бъдат наказани.

Тази нова заплаха разгневи лидерите в публичния и частния сектори в Европа. Отговорът на Брюксел беше създаването на бартерна платформа, която позволява на фирмите от Стария континент да продължат да работят с Иран без да минават през долара и, съответно, без да рискуват наказания от САЩ.

Това е само началото. В близките години много европейски и азиатски компании ще преразгледат своите парични запаси и харчове, за да ограничат риска от фискална конфронтация със САЩ. В свят, където американското превъзходство вече избледнява, валутният ред също ще се промени.

"Еврото трябва да се превърне в активния инструмент на новия европейски суверенитет", казва Юнкер.

Парадоксът на Трифин

Истинската битка няма да бъде за това коя валута да се използва в сметките или при търговия, а за резервите. Това е мястото, на което наистина се трупат пари. Също така е и мястото, където ролята на доверието е най-голяма, защото под риск са спестявания в огромни размери.

Това една валута да се използва за резерв не може, разбира се, да продължава вечно. Това е т.нар. Парадокс на Трифин или Дилема Трифин, кръстена на белгийския икономист, който още преди 60 години посочи риска при долара. За да стане една конкретна национална валута глобална резервна валута, страната, която я печата, трябва да продава повече отколкото купува. С други думи, трябва да има перманентен търговски дефицит (нещо, което САЩ се опитва да прави от десетилетия). Но тези дефицити, от своя страна, водят до външен дълг, който неизбежно започва да тревожи кредиторите.

В допълнение, "тежестта" на САЩ в световната търговия намалява – за 40 години е спаднала с повече от една-трета. Междувременно Тръмп позволи дори по-голям бюджетен дефицит, т.е. още една причина за тревоги сред инвеститорите, и наложи протектционистка търговска политика, която може да накара определени държави да ограничат покупките на доларови активи.

И въпреки всичко това инвеститорите трябва да инвестират парите си някъде. И както Патрик Артус, главен икономист в банката Natixis, отбелязва: "другите валути не предлагат обединен, ликвиден и голям пазар на облигации".

Финансовият пазар в Европа е фрагментиран, а неговата валута е крехка и застрашена от политически трусове. А Китай, въпреки растежа си, все още не е основен играч що се отнася до финансите.

В книгата си от 2010-а "Прекомерна привилегия" икономистът Бари Айкънгрийн обяснява, че доларът е доминиращата валута в света, защото няма истински съперник.

Почти десетилетие по-късно ситуацията е същата и може да остане такава още дълго време. Да, доларът без съмнение се използва прекомерно много, а освен това е и вбесяващ. Но въпреки това изглежда, че сме принудени да боравим с него, поне в обозримо бъдеще.

Oще: азия  валута  валути  долар  евро  европа  икономика  китай  парите  политика  сащ  търговия  финанси  юан 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

18 Dox | 07.10.201822:37

Шимпанзе,
Не. Не значи. Ако не пише с колко и какво е обезпечена банкнотата, винаги можеш да си купиш злато или сребро. Но, днес ще купиш примерно 1 милиграм злато за 100 банкноти по 100 лв, а утре, може да се окаже, че същия милиграм няма да можеш да го продадеш за повече от две банкноти, но от 1 лев. НО, ако пише - мърдане няма.

Едва ли ще схванеш, шимпанзе, но за всеки случай си отбележи някъде, ако след няколко милиона години все пак успееш да стигнеш нивото на питекантропус, опитай да научиш кое точно са истинските пари.

Желая ти успех.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

17 Dox | 07.10.201821:53

Е-Мил-Чо,
Точно там е най-голямата ти заблуда, но ...., карай, не си само ти. Такива сте милиони.
Не авторитарна държава, Е-Мил-Чо, а истинска, суверенна държава. Дано да схванеш разликата. Ще ти дам Жокер - САЩ не са държава ....

Както каза навремето Батето - това е ....хотел ... . Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

16 Specifier | 05.10.201821:51

ВЕРНО, НИЩО НЕ КАЗВА,

Симчовеца, насвяткал се е, като казак, льохманът. Щом четирима агенти му се привиждат, като шестима...
(СНИМКА 3:
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6239745/Russian-GRU-hackers-used-budget-mobile-phones-high-grade-Wi-Fi-equipment.html)

А иначе, Скандалът е огромен, а унижението на ушанките - колосално.
Руски медии вече локализираха двама от четиримата пишман агенти. Разписката за таксито е потвърдена от московската таксиметрова компания...
Ужас. Такаъв шамар не баха получавали блядовете, откак Матиас Руст кацна на Чурвения площад.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

15 SamVaims | 05.10.201821:45

Докс
"По принцип, банкнотата дава право на всеки нейн притежател, да отиде в банката и да я "осребри" - в сребро, злато или други подходящи ценности. Това е смисълът на банкнотата, имайки пред вид появата и в историята. Но когато на нея не пише, че е обезпечена със злато, тогава какво? Какво всъщност държите в ръцете си?"

Като не пише че е обезпечена с със злато, значи не мога да си купя злато или сребро с банкнотите в джоба си, така ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

14 Уточнител | 05.10.201821:01

Ще ти каже дръжки. Явно от рано се е насвяткал.
Майната му. Ама матряла от Дейли мейл е страхотен, пукнах се от смях тия четримата са като тримата глупаци на Доньо.направо не е за вярване
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

13 Specifier | 05.10.201820:36

СИМЧО,

кажи: "зеле"...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 05.10.201818:27

Specifier | 05.10.201817:12

НЕ ОПОНИРАЙТЕ НА ЧЕРВЕДОКСА

Той е много умен - колкото подопашника на коня...
--------------------
Да, не трябва да ви опонираме ..!
Трябва да се отнасяме към вас с търпение ..

Вие сте просто объркани хора , Specifier ..
Ама що сте черведокси-руски тип , що не сте нормални хора , българи?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 05.10.201818:25

Specifier | 05.10.2018 03:05

ТОЛКОВА ДА СИ ТЪП

е чак неприлично. Дори и за русофилец...
-----------------
Верно си много тъп Specifier ... Тъжен Тъжен

Благородно е, че ни се жалиш тука, самокритично на всички .. ти си сред приятели, не го забравяй, съчувстваме ти!

А за русофилството ти ще те запитам отново .. за какво бе, Specifier си вторачен към Русия и постоянно, коментираш разни руски неща? Шокиран

Що си загърбил Родината, защо си майцепродавец ? Шокиран
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

10 Specifier | 05.10.201817:12

НЕ ОПОНИРАЙТЕ НА ЧЕРВЕДОКСА

Той е много умен - колкото подопашника на коня...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

9 e-mil | 05.10.201815:17

Dox | 05.10.2018 00:39
"националните банки на други държави са задължени да държат резервите си не в злато, а именно в тази "валута"..."

Глупости. Това беше при Бретънудската система, а тя спря да работи преди повече от 40 години.

* * *
Dox | 05.10.2018 00:39
"САЩ нямат национална банка, в смисъл, подчинена на държавата, на правителството."

В никоя развита страна, че даже и в недоразвитите като България, Централната банка не е зависима от правитеството. Това го има само в авторитарните държави.
   

оценка

+0 -1